Almanya, Işid'e Katılanların Pasaport Ve Kimliklerine El Koyacak

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, IŞİD ve benzeri örgütlere Almanya’dan katılımların önüne geçmek için planlar yapıyor. Aşırı eğilimli olanların pasaport ve kimliklerine el konulabileceğini dile getiren de Maizière, örgüt...

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, IŞİD ve benzeri örgütlere Almanya’dan katılımların önüne geçmek için planlar yapıyor. Aşırı eğilimli olanların pasaport ve kimliklerine el konulabileceğini dile getiren de Maizière, örgüt üyelerinin Almanya’ya geri dönmesinin engellenmesi için adımlar atılacağını belirtti. Bakan, çifte vatandaş olanların Alman vatandaşlığının iptal edilebileceğini dile getirdi.

Almanya, Suriye ve Irak’ta terör eylemlerini devam ettiren IŞİD'e katılımları engellemeye yönelik çalışmalara hız veriyor. Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, Almanya’dan Orta Doğu’daki radikal gruplara katılmak isteyenlerin pasaport ve nüfus cüzdanlarına el konulabileceğini dile getirdi. “Biz Almanyalı, Avrupalı insanların IŞİD’e katılarak Kürtlere, Yezidilere karşı savaşmalarını istemiyoruz” diyen Bakan, Almanya’dan savaşçı ithalatı istemediklerini vurguladı.

De Maizière, daha önce dile getirildiği gibi radikal görüşlülerin pasaport ve kimliklerini işaretlemek için yasa değişikliği gerektiğini ifade etti. Bilindiği gibi BM Güvenlik Konseyi’nin radikal gruplara mensup kişileri daha sert kriterlerle kontrol etmeyi öngören kararından sonra Almanya da hukuki sertleştirmeyi tartmaya başlamıştı. Federal Hükümet, ceza hukukunda değişiklikleri de içeren girişimlerle Irak ve Suriye’de aktif olan radikal gruplara gösterilen rağbetin önüne geçmeyi planlıyor.

Bakan ayrıca söz konusu radikallerin terörü Almanya’ya taşımalarını engellemek için Schengen ülkeleri arasında bilgi paylaşımının çok önemli olduğunun altını çizdi. Federal Hükümet’e göre IŞİD’e Almanya’dan katılanların sayısı 450 civarında. Bunların ülkeye geri dönmelerini engellenmesi için tedbirler aranıyor. Bunların yüze yakınının ise çifte vatandaşı olduğu ifade ediliyor. De Maizière, bunların Alman vatandaşlığı iptal edilebileceğini aktardı.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Adalet Bakanı Heiko Maas ise daha önce “İslam maskesi altında şiddete başvuranlar ceza hukukunun tüm sertliğini hissedecekler. Hukuk devletimiz bunun için sahip olduğu tüm araçları kullanacaktır” açıklanmasında bulunmuş, ancak özgürlük ve hukuk devletinin sınırlandırılmasına izin verilmeyeceğini ifade etmişti. Birlik partileri (CDU/CSU) tarafından aşırı gruplara mensup kişilerin yurtdışı seyahatlerine engellemek için kanunların sertleştirilmesini talep edilmişti.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri