Almanya İnternette Önde Gelen Ülke Olacak

Büyük Koalisyon hükümeti, Almanya’yı dünyada internet alanında önde gelen ülke haline getirmek istiyor. Bakanlar Kurulu ‘Dijital Ajanda 2014-2017’ adlı tasarıyı kabul etti.Buna göre 2018 yılına kadar ülkenin her yerinde hızlı internet...

Büyük Koalisyon hükümeti, Almanya’yı dünyada internet alanında önde gelen ülke haline getirmek istiyor. Bakanlar Kurulu ‘Dijital Ajanda 2014-2017’ adlı tasarıyı kabul etti.

Buna göre 2018 yılına kadar ülkenin her yerinde hızlı internet bağlantısı sağlanacak. Telekomünikasyon şirketleri ise daha fazla devlet desteği talep ediyor.

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) kurduğu Büyük Koalisyon hükümeti, ülkenin yenilenme potansiyellerinden faydalanmak, internet iletişiminde genişbant ağını ülke genelinde yaygınlaştırmak ve sanal alemde güvenliği artırmak amacıyla ‘Dijital Ajanda 2014-2017’yi hazırladı.

Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilen ajandayı Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), Federal İçişleri Thomas de Maiziere (CDU), Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanı Alexander Dobrindt (CSU) dün federal basınevinde tanıttı.

Hükümetin planlarına göre 2018 yılına kadar Almanya’nın her yerinde genişbant ağı genişletilerek internete saniyede 50 mb ile bağlanma imkanı sunulacak. Ekonomi Bakanı Gabriel, dijitalleşme ile endüstri ülkesi olan Almanya’yı daha güçlü ve geleceğe ayak uydurabilecek duruma getireceğini vurguladı.

Gabriel, bununla birlikte Almanya’nın teknolojik bağımsızlığına katkı sağlanmış olacağını belirterek, “Dijital Ajanda sadece devlet desteği programı değil. Enerji değişimi, kalifiye eleman sıkıntısı gibi bu konu da kilit konularımızdan biri.” dedi. Gabriel ayrıca startup şirketlerin sayısının 10 binden 15 bine çıkarmayı hedefliyor.

İçişleri Bakanı de Maiziere ise güncel hayatın dijitalleşmesinin hem bireylere, hem şirket ve topluma büyük imkanlar sunduğuna dikkat çekti. Ancak NSA Krizi’nden sonra internet teknolojisine olan güvenin ne kadar önemli olduğunun gözler önüne serildiğini de dile getiren de Maiziere, “Bundan dolayı sanal alemde güvenlik ve kişisel bilgileri korumanın modernleştirilmesi bu ajandanın ana bölümlerinden biri. İnternetten mektup göndermek klasik şekilde zarfla mektup göndermek kadar güvenceli olmasını sağlamalıyız.” diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Dobrindt ise Dijital Ajanda’daki hedeflerin yerine getirilmesi için ne kadar masraf oluşacağı konusunda, “Ekim ayında düzenlenecek Ulusal IT Zirvesi’ne kadar net sayılar elimizde olur.” diye açıklamada bulundu.

Genişbant ağının ülke geneline yayılması için yaklaşık 20 ila 25 milyar Euro civarında yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor. Telekomünikasyon şirketleri ise hükümetin hedeflediği genişbant ağının yaygınlaştırılması için devletin destek çıkmasını istiyor.

Federal Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2013 yılı sonu itibariyle ülkedeki tüm hanelerin yüzde 37’si 4G ismi verilen hızlı internet bağlantılı ulaşıma sahip değil. Genişbant ağının ise şehirlerde yüzde 80, kırsalda yüzde 20 oranında yaygın olduğu belirtiliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri