Almanya İle Çin Arasındaki Ticari İlişkiler Gelişiyor

Almanya ile Çin Halk Cumhuriyeti ekonomi ilişkileri, iki ülke arasında gerçekleştirilen hükümetler arası bakanlar kurulu toplantılarından sonra ivme kazandı. Üçüncüsü 12 bakanlığın katılımıyla 10 Ekim tarihinde Berlin'de düzenlenecek...

Almanya ile Çin Halk Cumhuriyeti ekonomi ilişkileri, iki ülke arasında gerçekleştirilen hükümetler arası bakanlar kurulu toplantılarından sonra ivme kazandı. Üçüncüsü 12 bakanlığın katılımıyla 10 Ekim tarihinde Berlin'de düzenlenecek olan Almanya-Çin Bakanlar Kurulu zirvesinin iki ülke ilişkilerini daha farklı boyutlara taşıyacağı belirtiliyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında 200 milyar Euro'ya yükseltilmesi hedefleniyor.

Çin, Almanya'nın Asya kıtasındaki en önemli ticaret ortağı ve Avrupa dışında ABD'den sonra en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke. Almanya ayrıca Çin'in AB'deki açık arayla en fazla ticari ilişkide bulunduğu ülke olarak da önem taşıyor. Berlin'de Cuma günü düzenlenecek olan zirve öncesi açıklamada bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “3'üncü Alman-Çin hükümetler arası konsültasyon görüşmeleri iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğini daha da genişletecektir.” dedi.

Merkel, “yenilenme alanında Çin'le kararlaştırılan işbirliğinin geliştirilmesi için bir aksiyon planı çerçevesinin çizileceğini” kaydederek, Almanya-Çin ikili ilişkilerinin öneminin altını çizdi. Merkel Çin'le özellikle bilim araştırmaları, tarım politikaları, inşaat sektörü, çevre teknolojileri ve ham madde alanlarında işbirliği yapılacağını duyurdu.

“2015 İÇİN HEDEF 200 MİLYAR EURO”

Bu arada Federal Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Almanya-Çin arasında gerçekleşen ticaret hacmi 2013 için yaklaşık 140,4 milyar Euro'ya ulaştı. 2013 yılında Almanya'nın Çin'e ihracatı yüzde 0,4 artarak 67 milyar Euro'ya ulaştı. Aynı yıl Çin'den Almanya'ya yapılan ihracat ise 73,4 milyar Euro olarak kayda geçti. Çin'de 2 bin 500'den fazla Alman şirketinin olduğuna dikkat çekilirken, bu şirketlerin yaptıkları yatırımların ise yaklaşık 39 milyar Euro'ya yükseldiği de hatırlatıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri