Almanlara izin çıktı!

Türkiye ve Almanya arasında aylardır devam eden Konya'daki NATO üssüne ziyaret krizi Türkiye'nin ziyarete onay vermesiyle sona erdi. Alman vekiller 8 Eylül'de Konya'ya gelecek

Türkiye ve Almanya arasında aylar önce başlayan NATO üslerine ziyaret krizi çözüldü. Dışişleri Bakanlığı NATO heyetinin 8 Eylül'de Konya'ya geleceğini açıkladı. Daha önce Alman milletvekillerinin Adana'daki İncirlik Üssü'nün ziyaretine izin vermeyen Türkiye,  3 ay önce de Konya'daki üssün ziyaretine onay vermemişti. Türkiye ve Almanya arasında Gezi olayları, 15 Temmuz darbe girişimi ve kaçak FETÖ'cüler yüzünden yaşanan krizlere en son askeri üsleri ziyaret krizi eklendi. Aylardır Konya'daki NATO üssünü ziyaret etmek isteyen Alman milletvekillerinin ziyaretini Türkiye çeşitle gerekçelerle defalarca redetti. Türkiye Federal Meclis Savunma Komisyonu üyesi Alman vekillerin Konya'daki üssü ziyaret etmesine, Temmuz ayında iki ülke arasındaki ilişkilerin içinde bulunduğu olumsuz durumu gerekçe göstererek izin vermemiş ve ziyaretin ertelenmesine karar vermişti.

TÜRKİYE FETÖ'CÜLERİN İADESİNİ İSTİYOR

NATO'nun bile defalarca devreye girmesi Türkiye'yi kararından vazgeçirememişti. Türkiye, diplomatik yollarla Alman makamlara ülkelerindeki FETÖ'cülerin Türkiye'ye iade edilmesini ve PKK'lılara desteğin sonlandırılmasını talep etti.  NATO, Türkiye ile Almanya arasında gerginliğe yol açan, Konya’daki NATO üssünün Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesi için arabuluculuk yaptı. Alman yetkililer Türkiye'nin Konya'daki Alman askerlerin Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Türkiye'nin Alman milletvekillerine Konya'daki NATO üssünü ziyaret izni vermesini "ileri giden Türk tarafının durumu kurtarmaya çalışması" olarak değerlendirdi.  Türkiye'den ise Alman milletvekillerinin Konya'daki üssü ziyareti konusunda resmi bir açıklama gelmedi. Alman basını ise Konya'daki NATO üssünün 8 Eylül'de ziyaret edileceğini yazdı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN RESMİ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, "Ziyaretin, bir NATO misyonu olarak, üst düzeyli bir NATO yetkilisinin de katılımıyla, 8 Eylül’de gerçekleştirilmesi planlanmaktadır" dedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Alman parlamenter heyetinin Konya Üssü’ndeki NATO AWACS misyonunda görevli Alman askerlerini ziyareti hakkında "Alman parlamenterlerin Konya Üssü’ndeki NATO AWACS misyonunda görevli Alman askerlerini NATO çerçevesinde ziyaretiyle ilgili olarak, NATO Sözcü Vekilince ifade edildiği üzere, NATO Genel Sekreteri, her iki bakanla yaptığı danışmalar ışığında, ziyaretin gerçekleştirilmesi için kolaylaştırıcı katkı sağlamaktadır. Ziyaretin ayrıntılarına ve atılması gerekli müteakip adımlara ilişkin görüşmeler NATO’da devam etmektedir. Türkiye, tüm NATO harekatlarının ve misyonlarının başarıyla icrasına yönelik kapsamlı katkılarını sürdürmektedir. Alman parlamenterlerin bir NATO heyeti içinde Konya’daki AWACS misyonunda görevli Alman askerleri ziyareti konusundaki yaklaşımımız da bu geri planda belirlenmiştir" dedi.

TÜRKİYE AĞIR SUÇLAMALAR

Almanya Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Türkiye'nin Alman milletvekillerine NATO'nun Konya'daki askeri üssünü ziyaret etmesine izin vermesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Lammert, Frankfurter Allgemeine Zeitung'a yaptığı açıklamada "Bunun bir çözüm olduğu şüphe

Norbert Lammert, askerlerini ziyaret edebilmelerinin bilinen seyrinde olabilmesi gerektiğini kaydetti. Lammert, şu andaki uzlaşının "ileri giderek hata yapan Türk tarafının durumu kurtarmasına" yaradığını söyledi.

VEKİLLERİ NATO VEYA TÜRKİYE SEÇMELİ

Sosyal Demokrat Parti'nin Savunma Politikaları Sözcüsü Rainer Arnold ise bu çözümün, Konya misyonunun Kasım ayında Federal Meclis'te uzatılması için yeterli olmayacağını söyledi. Arnold da Frankfurter Allgemeine Zeitung'a yaptığı açıklamada, ayrıca ziyarette bulunacak milletvekillerinin NATO ya da Türk hükümeti tarafından seçilebilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Der Spiegel dergisinin, bir süre önce Türk diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Alman vekillerin Konya'daki Alman askerlerini ziyaretini, Sol Parti millletvekili Alexander Neu'un "PKK ile ilişkili olduğu" iddiasıyla reddettiği iddia edilmişti.

ERDOĞAN'A KAPİTÜLASYON VERİLDİ!

Sol Parti milletvekili Alexander Neu ise iddiaları "absürt" olarak nitelendirerek geri çevirdi. Konya konusunda varılan uzlaşmayı "Alman hükümetinin Erdoğan karşısında bir kapitülasyonu" olarak eleştiren Neu, Alman Dışişleri Bakanlığı'dan "güvenlik garantisi" talep edeceğini bildirdi. Neu, "Türkiye'den tekrar geri çıkabileğimin garantisi gerekli" diye konuştu. Yedi Alman Federal Meclis milletvekilinin, NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller eşliğinde 8 Eylül 2017 tarihinde Konya'daki NATO askeri üsssünü ziyaret etmesi planlanıyor. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türk hükümetinin daha önce reddettiği ziyarete NATO'nun arabuluculuğu sayesinde izin verdiğini açıkladı.

“KONYA NATO İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP”

Bir üst düzey NATO yetkilisi yaptığı açıklamada, “NATO Genel Sekreter Yardımcısı Rose Gottemoeller, Alman milletvekillerinin Konya hava üssünü NATO çerçevesinde ziyaret etmesini kolaylaştırmak için Türk ve Alman yetkililerle çalışıyor” dedi.Yetkili, Gottemoeller’in girişimlerinin, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile yaptığı görüşmelerle başlayan sürecin devamı olduğunu ifade etti. Türk ve Alman yetkililerin 8 Eylül’de bir ziyaret gerçekleşebileceği konusunda anlaşmaya vardığını, konuya ilişkin gelecekte atılacak adımlar üzerinde görüşmeler yürütüldüğünü kaydeden yetkili, Konya üssünün Türkiye’ye destek ve NATO’nun DEAŞ ile mücadele operasyonlarında “hayati öneme sahip” olduğunu vurguladı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri