Alman Tıpçı Ülkesine Türkiye´nin Alkol Önlemlerini Önerdi

Türkiye´de alkol satışına getirilen sınırlama tepki ile karşılanıp hayat tarzına müdahale olarak yorumlanırken, Avrupa´da alkollü içkilerin sakıncaları tartışılıyor.

Türkiye´de alkol satışına getirilen sınırlama tepki ile karşılanıp hayat tarzına müdahale olarak yorumlanırken, Avrupa´da alkollü içkilerin sakıncaları tartışılıyor. Tageszeitung’a konuşan böbrek hastalıkları uzmanı Dr. Andreas Umgelter, az alkol kullanımının da zararlı olduğuna dikkat çekerek, tüketimin kısıtlanmasını istedi.

Meseleye tıbbi açıdan yaklaşan Dr. Umgelter, alkol tüketiminin tıbbi açıdan büyük oranda kısıtlanması gerektiğini söyledi. Tüketimin zararsız olduğu bir alt sınırın tıbben bilinmediğini kaydeden ve azaltılmasının sağlığa doğrudan yansıması olduğuna dikkat çeken Andreas Umgelter, alkolün zararlarını şöyle anlattı: "Dünya Sağlık Örgütü (WHO) rakamlarına göre alkolün Almanya´da ekonomiye yol açtığı zarar 2007 yılında 32 milyar Euro olarak veriliyordu. Almanya´da yılda kişi başına 12 litre saf alkol tüketiliyor. Dünya ortalaması kişi başına yılda 16 litre." dedi.

SİGARA GİBİ ALKOLÜN DE İÇMEYENE ZARARI VAR

Söz konusu gazetede Almanya´da son on yılda bağımlılıktan meydana gelen hastalıklar nedeniyle çalışılamayan günlerin sayısının yüzde 17 oranında arttığı, bunun da yüzde 44´ünün alkol tüketimine bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Dr. Umgelter, alkol tüketiminin azaltılmasının tıbbi ve sağlık açısından da gerekli olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: "Sigaranın içmeyenlere de zarar verdiği bilinir. Sigarada pasif içicilik diye bir kavram var. Ancak alkolde de pasif içicilik olduğu pek bilinmez. Alkoldeki pasif içicilik veya alkol kullanmayanların gördüğü zarar da var. Bu kendini kazalar ve şiddet şeklinde gösteriyor."

Alkol tüketimini sınırlandırmak için alkol kullanımı kampanyalarının bir faydasının olmadığını, bunların tam tersine alkol kullanımını teşvike yaradığını da kaydeden uzman, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: "Vergiler artırılarak alkolün fiyatı yükseltilmeli, alkole ulaşım zorlaştırılmalı ve reklamı yasaklanmalı." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri