Alman Sosyal Demokratlar İki Partiyle Koalisyon İstemiyor

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Peer Steinbrück, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile ‘Büyük Koalisyon’ istemediğini söyledi.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Peer Steinbrück, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile ‘Büyük Koalisyon’ istemediğini söyledi. Sol Parti ile de aynı hükümette yer almayacaklarını vurgulayan Steinbrück, rakibi Angela Merkel’in Euro-krizinin çözümünde izlediği stratejinin başarısız olduğunu savundu.

Birinci devlet kanalı ARD’nin geleneksel ‘Yaz Söyleşileri’ kuşağına Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Peer Steinbrück konuk oldu. 22 Eylül’deki genel seçimlerden sonraki koalisyon hesaplarından Euro krizi ve NSA skandalına kadar soruları cevaplandıran Steinbrück, Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) Başkanı, Başbakan Angela Merkel’in izlediği siyaseti eleştirdi. Özellikle Euro krizi stratejisini ‘başarısız’ olarak değerlendiren Steinbrück, “Yunanistan’a üçüncü yardım paketi hükümetin şimdiye kadarki krize yönelik stratejisinin tutmadığının, aksine akim kaldığının göstergesidir.” dedi. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble bir programda Yunanistan’ın yeniden yardıma ihtiyacı olacağını dile getirmiş, üçüncü bir yardım paketi hazırlamak zorunda olduklarını belirtmişti.

Başbakan Merkel’den seçmene karşı dürüst olmasını isteyen Steinbrück, SPD olarak Euro Bölgesi’nde yardımlaşmaya karşı olmadıklarını ifade ederek şunları sözlerine ekledi: “Ben partimdeki arkadaşlarıma ta baştan şunu demiştim: Almanya bir mükellefiyet ittifakındadır. Almanya, Avrupa’nın ve Euro Bölgesi’nin istikrarı için ödemek zorundadır.” Dayanışmadan yana olan Almanların bununla birlikte paralarının nereye gittiğini bilmek isteği yönündeki soruya Steinbrück, “Birçok vatandaşımızın Avrupa’nın birliği için angaje olduğunu gözlemliyorum. Avrupa’yı 20.yüzyılın felaketleri için bir çözüm olarak algılamakla birlikte aynı zamanda 21.yüzyılın sınavları karşısında Avrupa’nın birliğinin korunması gerekiyor.” cevabını verdi.

ABD’nin Milli Güvenlik Teşkilatı (NSA) çerçevesindeki dinleme skandalı konusunda da hükümetin adımlarını ağır dille eleştiren Steinbrück, kişisel verilerin korunmasında milyonlarca kez hukukun ihlal edildiği iddia edildiğinde bir Alman hükümet başkanının beklememesi gerektiğini vurguladı. Şimdiye kadar hâl Alman şirketlerinin dinlenip dinlenmediği konusunda açıklık getirilmediğini hatırlatan Steinbrück, konuya açıklık getirilmedikçe ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında süren Transatlantik Serbest Ticari Anlaşması ile ilgili müzakerelerin askıya alınmasını istedi.

Genel seçimlerden sonra Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Büyük Koalisyon istemediğini söyleyen Steinbrück, Merkel’in yeniden başbakanlık koltuğuna yükselmesini sağlayan üzengi olmak istemediğini belirtti. Steinbrück, Merkel yönetimindeki Büyük Koalisyon döneminde SPD’nin iyi çalışan taraf olmasına rağmen seçmen tarafından ödüllendirilmediğini, bir sonraki seçimde oy oranlarının yüzde 23’e gerilediğini, bundan dolayı bunu bir kez daha tekrarlamayacaklarını sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri