Alman Sol Parti'den Pkk'yaa Destek, Türkiye'ye Suçlama

Almanya'da Sol Parti’nin Federal Meclis’teki Grup Başkanı Gregor Gysi, Kuzey Irak’taki Kürtlere silah yardımı yapılmasına karşı çıktı. Gregor Gysi, Kürtlerin silahları İŞİD sonrasında bağımsızlık savaşında Almanya’nın desteğini...

Almanya'da Sol Parti’nin Federal Meclis’teki Grup Başkanı Gregor Gysi, Kuzey Irak’taki Kürtlere silah yardımı yapılmasına karşı çıktı. Gregor Gysi, Kürtlerin silahları İŞİD sonrasında bağımsızlık savaşında Almanya’nın desteğini sağlamak için istediğini söyledi. Gysi Türkiye’nin de İŞİD’i desteklediğini öne sürdü.

Federal Meclis’teki Sol Parti Grubu’nun Berlin’de düzenlediği basın toplantısında partinin değişik konulardaki görüşleri kamuoyu ile paylaşıldı. Gregor Gysi, Kürtlerin İŞİD ile mücadeleden sonra vermeyi planladığı bağımsızlık savaşına katkısını sağlamak için Alman silahları da istediklerini öne sürdü.

Gregor Gysi bölgeye silah vermek yerine insani yardım yapılmasını, mültecilerin kabul edilmesi, sorunun çözümü için ise Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukuk düzeninin tekrar tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Soğuk Savaş döneminde dehşet dengesinin savaşların sayısını düşük tuttuğunu, ancak daha sonraki süreçte Batı’nın da hataları ile uluslararası düzenin bozulduğunu söyleyen Gregor Gysi, PKK’ya bakışın ise yeniden değerlendirilmesini istedi.

Gregort Gysi, „PKK’nın eleştiriye açık faaliyetleri oldu. Ancak bu Türkiye’nin Kürtlere baskı uygulamasından kaynaklandı. Bugün PKK bölgede Hıristiyanları ve Ezidileri İŞİD teröristlerine karşı koruyor.” dedi.

Türkiye’nin politikasını da eleştiren Gregor Gysi, “Türkiye İŞİD’e dolaylı ve doğrudan destek verdi. İŞİD’in silahları ile Türkiye’den geçmesine müsaade edildi.İŞİD Suriye’de Esed’e karşı savaşırken desteklendi. Şimdi İŞİD’e karşı hükümet tarafından eleştirler var ama bu örgütü terör listesine almış değiller. İŞİD gibi bir örgütü desteklemek yanlıştır. Ne olacağı belli olmaz. Türkiye bu yanlışı yaptı. Bu konu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde de tartışılması ve Türkiye’nin bu örgüte desteğinin nasıl bitirileceğinin masaya yatırılması gereken bir konu.” şeklinde konuştu.

"HER SAVAŞTAN PARA KAZANAN BİR ÜLKEYİZ"

Alman hükümetini de eleştiren Gregor Gysi, Almanya’nın kriz bölgelerine silah vermediği bilgisinin doğru olmadığını söyledi. Gysi, “İsrail’e mesela hep silah verdik. Suudi Arabistan Bahreyn’e girdiğinde silah verdik. Türkiye 10 bin askeri ile PKK’ya karşı savaşırken silah verdik. Biz her savaşta para kazanan bir ülkeyiz. Dünyada silah ihracatında üçüncü sırada olan bir ülkeyiz. Bugün yeni olan şey şu: İlk kez hükümet olmayan, hükümetten bağımsız bir güce silah vermiş olacağız.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri