Alman Şirketler Stajer Bulmakta Zorlanıyor

İşsizliğe karşı en iyi güvence olan meslek eğitimi için Alman firmalar son yıllarda azalan nüfus ve öğrencilerin eğitim seviyesindeki eksikler sebebiyle stajer bulmakta zorlanıyor.

İşsizliğe karşı en iyi güvence olan meslek eğitimi için Alman firmalar son yıllarda azalan nüfus ve öğrencilerin eğitim seviyesindeki eksikler sebebiyle stajer bulmakta zorlanıyor. Federal Meslek Eğitimi Enstitüsü'nün yaptığı anketler, 2012/13 eğitim döneminde şirketlerin yüzde 35'inin kendi bünyelerinde yer alan en az bir veya daha fazla sayıda meslek eğitimi kurumu için öğrenci bulmakta zorlandıklarını ortaya koydu.

Öte yandan işletmelerin geçen yılın Eylül ayına kadar meslek eğitimi vermek üzere yaptığı anlaşmaların sayısı bir önceki yıla kıyasla yükseldi. Buna rağmen meslek eğitimi veren şirketlerin sayısının azaldığı belirlendi. Bu sebeple stajer istihdam eden şirketlerin sadece yüzde 22,5'inin gençlere eğitim verdiği tespit edildi.

Stuttgart iş bulma kurumunun verdiği bilgilere göre Baden-Württemberg eyaletinde 16 bin stajer açığı var. Firmaların bu konuda sıkıntı çektiğini dile getiren işveren kurumları ise açığa rağmen 12 bin öğrencinin de staj yeri aradıklarını bildirdi.

İş bulma kurumu, işverenlerin gelecekteki nitelikli işgücü ihtiyaçlarını karşılamak adına zayıf adaylara da şans vermeleri gerektiğini savunurken, işgücü sıkıtısının ancak bu şekilde aşılacağını kaydetti. İş bulma kurumundan bir basın sözcüsü, meslek eğitiminin gençler için büyük bir önem taşıdığını ve Almanya'da meslek eğitimine sahip olmayan gençlerin işsiz kalma riskinin meslek sahibi olanlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu ve bu sebeple zayıf adaylara şans tanınarak gelecekte işsiz kalmalarının önüne geçilebileceğini söyledi.

Eyalet Ekonomi Bakanı Nils Schmid, şirketlerin mesleki eğitim için kendilerine uygun adayları bulmakta giderek zorlandığını, bunun işgücü piyasasının artık gerçek bir olgusu olduğunu söyledi. Schmid, hem gençlerin, hem de şirketlerin mevcut potansiyelleri en iyi şekilde kullanmak zorunda olduklarını dile getirdi.

Bakan Schmid, nitelikli işgücü sorununun giderek daha çok 'yer faktörü' haline geldiğini, bu durumdan ise daha çok sanayi ağı güçlü merkez bölgelerin etkilendiğini sözlerine ekledi. Bakan, sanayinin geçmişten beri güçlü olduğu merkezlerde istihdamın geneksel olarak yüksek olduğunu, işletmelerin özellikle bu bölgelerde işgücü bulmakta zorlandıklarını, bunu gidermek için de işverenlerin her tür fırsatı değerlendirmek zorunda olduklarını vurguladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri