Alman Meclisi, Zayıf Muhalefeti Kayıracak

Almanya'da Federal Meclis Başkanı Lammert, muhalefette azınlıkta kalan Yeşiller ve Sol Parti’nin haklarını genişletmek için kanun teklifi hazırladı.

Almanya'da Federal Meclis Başkanı Lammert, muhalefette azınlıkta kalan Yeşiller ve Sol Parti’nin haklarını genişletmek için kanun teklifi hazırladı. Böylelikle muhalefetin koalisyon hükümetine karşı daha güçlü hale getirilmesi isteniyor.

Büyük Koalisyon hükümetinin Federal Meclis’teki milletvekillerinin büyük kısmını temsil etmesi muhalefette kalan küçük partilerin siyasete müdahalesini güçleştiriyor.

Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Sol Parti ve Yeşiller'in parlamentoda yasama, komisyon çalışmaları, özel oturumlar ve ifadelere başvurma gibi konularda haklarını genişletmek için bir kanun teklifi hazırladı.

Haftalardır süren görüşmelerden sonra meclise sunulması beklenen teklif ile ilgili Der Spiegel’e bir demeç veren Lammert, “Eğer Federal Meclis bu konuda uzlaşırsa, azınlıkta kalan muhalefet partileri için daha geniş haklar tanınması için bir kanun çıkarılabilir.” şeklinde konuştu.

Normal şartlarda soruşturma komisyonları veya özel oturumlar gibi taleplerde bulunabilmek için Federal Meclis’teki milletvekillerinin en az dörtte birinin teklifte bulunması gerekiyor.

Ancak Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Sosyal Demokratlar (SPD) tarafından oluşturulan hükümet nedeniyle geriye muhalefette sadece küçük iki parti kalıyor.

Sol Parti ve Yeşiller’in meclis çalışmalarının pek çoğunda inisiyatif kullanma şansları bulunmuyor.

Eğer bu konuda bir uzlaşma sağlanır ise, kanun teklifi, özel oturumlar ve araştırma komisyonları oluşturulmasında yüzde 20’lik çoğunluk yeterli sayılacak.

Yeşiller Partisi ve Sol Parti, teklife sıcak baksa da, muhalefetin haklarının kuvvetlendirilmesi için bunun yeterli olmadığını belirtiyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri