Alman Liderlerden Hamburg'a Çıkarma

Almanya'da Pazar günü yapılacak federal seçimlere sayılı günler kala Hıristiyan Demokratların (CDU) başbakan adayı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Partili (SPD) rakibi Peer Steinbrück, Hamburg'da miting yaptı.

Almanya'da Pazar günü yapılacak federal seçimlere sayılı günler kala Hıristiyan Demokratların (CDU) başbakan adayı Angela Merkel ile Sosyal Demokrat Partili (SPD) rakibi Peer Steinbrück, Hamburg'da miting yaptı.

SPD'nin tek başına iktidar olduğu Hamburg'da Balık Pazarı’na gelen Merkel protestolarla karşılaşırken, Steinbrück ise Merkel’e yüklendi. İki Hamburglu lideri burada yalnız bırakmayan Yeşiller’in başbakan adayı Jürgen Trittin ise Hamburg’un Yeşil’in kalesi olmasını istedi.

Hamburg'da yaptığı konuşmada, başbakan olduğunda işsiz sayısını 5 milyon civarında olduğunu kaydeden Merkel, “Aynı dönemde çıraklık eğitimi alacak yerler de kısıtlıydı.Şu anda işsiz sayısı 3 milyonun altında.” dedi. İşsizliğin düşmesinde ve çıraklık yerlerinin artmasında verginin önemli olduğuna işaret eden Merkel şöyle konuştu: “Şu anda her zamankinden fazla çalışana sahibiz, her zamankinden fazla vergi alıyoruz. Bu, işyerlerinin başarılı olmasından kaynaklanıyor. İşyerlerinin başarılı olması demek, çalışanın memnun olması, vatandaşın memnun olması demek. Eğer vergi artışına gider, işyerlerine ek bir yük yüklersek bunun altından kalkamazlar.”

Refahın anahtarının eğitim olduğunu kaydeden başbakan, “Refah düzeyimizin devam etmesini, daha iyi olmasını istiyorsak eğitime, yatırıma, araştırmaya ve altyapıya önem vermeliyiz. Bu ülkenin geleceği için çok önemli. Biz iyi araba yapıyoruz ama baktığınızda Apple, Google, Microsoft gibi firmaların hiçbiri Almanya’nın değil. Hatta Avrupa’nın bile değil. Teknolojimizi daha geliştirmeliyiz. Olduğumuz yerde duramayız.” diye konuştu.

Almanya’nın din, düşünce, seyahat ve basın özgürlüğü olan bir ülke olduğunu kaydeden Merkel, Mısır ve Türkiye’ye çattı. Başbakan, Mısır’da kiliselerin yakıldığını, Türkiye’de ise kilise inşa etmenin çok zor olduğunu ileri sürdü.

Aynı saatlerde seçmenlere hitap eden SPD başbakan adayı Peer Steinbrück ise CDU hükümetinin icraatlarını eleştirerek, iktidar olmaları halinde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kendisinin de Hamburglu olduğunu hatırlatan Steinbrück, tüm oylara talip olduğunu belirtti. SPD Hamburg adaylarının da tanıtıldığı programda Steinbrück, dört kilometrelik mesafede bulunan Merkel’e göndermede bulunarak, “Ucuz ve oturulabilir evleri SPD ile elde edeceksiniz, şu an Balık Pazarı’nda olanlarla değil.” şeklinde konuştu.

Hamburg’da aynı saatlerde seçmenlerle bir araya gelen Yeşiller başbakan adayı Jürgen Tritten ise partililerden “Hamburg'da Yeşiller'in olduğu bir sonucun çıkmasını sağlayın'' çağrısında bulundu. Seçim kampanyasında birçok olayın yaşandığını, kendilerine karşı karalama kampanyası yürütüldüğünü belirten Trittin, Yeşiller'in yasakçı bir parti gibi yansıtıldığını ifade ederek ''Asıl yasaklar şimdi uygulanıyor.'' dedi. Trittin, Almanyalı Türklerin çifte vatandaş olamaması ve Suriyelilerin akrabalarını getirememesine de değindi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri