Alman İşverenlerin Gönlü Büyük Koalisyon’dan Yana

Alman İşverenler Birliği (BDA) Büyük Koalisyon’dan yana tavır koydu. BDA Başkanı Dieter Hundt, ülkeyi bekleyen büyük sınavlar karşısında Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) hükümete geçmelerinin en mantıklı yol olaca.

Alman İşverenler Birliği (BDA) Büyük Koalisyon’dan yana tavır koydu. BDA Başkanı Dieter Hundt, ülkeyi bekleyen büyük sınavlar karşısında Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) hükümete geçmelerinin en mantıklı yol olacağını söyledi.

Başkent Berlin’deki Federal Basınevi’nde işverenlerin taleplerini içeren ‘Almanya’da Ekonomi ve İstihdam İçin Rotayı Korumak’ başlıklı raporu tanıtan Hundt, bu yasama döneminde federal hükümeti, Federal Meclis ve Eyalet Temsilcileri Meclisi’ni (Bundesrat) Avrupa’daki ekonomik krizden yenilenebilir enerjiye geçişe kadar büyük sınavların beklediğini dile getirdi. Hundt, “En büyük sınav hem ulusal ve hem Avrupa Birliği (AB) düzeyinde devlet borçlarının azaltılmasıdır. Bu ise zor siyasi kararlar alınmasını zorunlu kılabilir.

Borç krizinin aşılmasında ülkemize yeni yükler söz konusu olabilir” dedi. Şimdiye kadar Avrupa politikaları konusunda Birlik Partileri ile SPD’nin fikirlerinin örtüştüğünün altını çizen Hundt, bu çizginin sürdürülmesini talep etti. Gönlünün Büyük Koalisyon’dan yana olduğunu gizlemediğine dikkat çeken BDA Başkanı şöyle devam etti: “Muhtemel koalisyonlara baktığımızda çok sayıda tartışmalı ve sorunlu konuların mevcut olduğunu görüyorum. Ancak ülkemizi bekleyen büyük sınavlar karşısında Büyük Koalisyon’un en mantıklı çözüm olacağına inanıyorum.”

Almanya’da gelir sorunu olmadığını belirten Hundt, bundan dolayı vergilerin artırılmasına hacet olmadığını ileri sürdü. Yasal asgari ücrete de karşı çıkan Hundt, kısa süreli iş gibi esnek istihdam yöntemleri sayesinde süresiz iş anlaşması olanların sayısının arttığını ve işsizlik sorunun azaldığını iddia etti. Soru cevap faslında hükümette görmek istediği SPD’nin 8,5 Euro’luk yasal asgari ücret talep ettiği hatırlatılan Hundt, “Böyle karar alınırsa yanlış olur.” cevabını verdi. Hundt sözlerinin sonunda BDI Başkanı olarak son kez basın toplantısı düzenlediğini söyledi. Almanya’nın köklü holdinglerinden Allgaier’in sahibi Hundt 17 yıldır bu görevi yapıyordu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri