Alman Hükümetinde Otoyol Ücreti Çatlağı

Almanya’da Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’ın yolları yabancılar için paralı hale getirmek için geliştirdiği taslak tartışmalara yol açarken Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin de bir taslak geliştirdiği ortaya...

Almanya’da Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’ın yolları yabancılar için paralı hale getirmek için geliştirdiği taslak tartışmalara yol açarken Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin de bir taslak geliştirdiği ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanı projesini hayata geçiremezse Schäuble’nin projesinde Alman sürücüler de para ödeyecek.

Almanya’da Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin talebi üzerine koalisyon sözleşmesinde de yer alan yabancılar için Alman otoyollarının paralı hale getirilmesi konusundaki fikir ayrılığı derinleşiyor.

CSU'dan Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt, Alman otobanlarının yabancılar için paralı hale getirilmesi konusunda tüm kullanıcılardan otobanlar dışındaki yollar için de ücret alınmasını ve bu ücretin daha sonra Alman sürücülerin otomobil vergisinden düşürülmesini öngören bir taslak üzerinde çalışıyor.

Ancak bu uygulamanın Avrupa Birliği içinde Avrupa Birliği vatandaşlarının herhangi bir üye ülkesinde ayrımcılığa maruz bırakılmasını yasaklayan kural ile çeliştiği ve söz konusu düzenlemenin Avrupa Mahkemelerinde iptal edileceği yönünde itirazlara yol açıyor.

Almanya’nın sınır bölgelerinde ise böyle bir uygulamanın yabancı turistlerin Almanya’ya gelip alışveriş yapmasını olumsuz yönünde etkileyeceği yönünde itirazlar yükseliyor.

Bu arada Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin de Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’ın planlarına alternatif bir taslak geliştirdiği bilgisine yer verildi.

Der Spiegel dergisinin konuyla ilgili haberine göre Maliye Bakanı Schäuble Alman otobanlarını kullanan tüm sürücülerden para alınmasını öngörüyor. Ancak bu planın koalisyon sözleşmesinde yer alan ve bu konuda Alman sürücülere ek yük getirilmeyeceğini kaydeden madde ile çeliştiğine dikkat çekiliyor.

Maliye Bakanı Schäuble ayrıca ‘Public-Private-Partneships’ modeline göre Alman otobanlarının ve köprülerin bakım çalışmalarına özel şirketlerin de katılımını sağlamayı ve bunun karşılığında bu şirketlere otobanların kullanımından elde edilecek ücretten bir süreliğine yararlanma imkanını tanımak istiyor. Bakan Schäuble’nin planı önünüzdeki hükümet dönemi için hazırlattığı da kaydediliyor.

Bu arada Başbakan Angela Merkel ise konuyla ilgili tartışmalarda dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Angela Merkel hükümet içindeki taraflara seslenerek Alexander Dobrindt’ın otoyol ücreti konseptinin itibarsız hale getirilmemesini istedi.

CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ise konuyla ilgili açıklamasında, “Birçok zor konuda CSU partisi koalisyona uygun davranmıştır. Şimdi de ben Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) yönetiminin bu konuda aynı şekilde davranmasını bekliyorum.” dedi.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Marcel Fratscher otobanların bir kısmının tamir ve onarımına özel şirketleri de katma teklifinde bulundu. Fratscher, “Yolların bakımı devletin işidir, ancak mali sorunlar varsa bu konu tabu haline getirilmemelidir.” şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri