Alman Hükümetinde 'Dayanışma Vergisi' Çatlağı

Alman hükümetinin ortakları Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Partisi (FDP), Doğu Almanya’nın kalkındırılması için alınan ‘dayanışma aidatı’ (Solidariätszuschlag) konusunda fikir ayrılığı yaşıyor.

Alman hükümetinin ortakları Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Partisi (FDP), Doğu Almanya’nın kalkındırılması için alınan ‘dayanışma aidatı’ (Solidariätszuschlag) konusunda fikir ayrılığı yaşıyor.

Başbakan Angela Merkel, bu aidatların 2019 yılından sonra da alınmaya devam etmesinden yana olduğunu söylemişti. Ancak Liberaller, 2019 yılına kadar devam etmesi öngörülen bu uygulamanın süresinin uzatılmasına karşı çıkıyor.

FDP’nin birinci sıra adayı ve Parlamento Grubu Başkanı Rainer Brüderle, “Dayanışma aidatı Alman vergi sisteminin yabancı maddesi.” diyerek bu aidatın iki Almanya’nın birleşmesinden sonra yeni eyaletleri destek amaçlı ve sadece bu görev için alındığına dikkat çekti.

Süddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte Merkel’e seslenen Brüderle, “Bu aidatla başka ödevleri finanse etmek isteyenler varsa, açık konuşarak yeni bir vergi istediğini söylemeli.” dedi.

Merkel ise bu aidatın kaldırılmasını isteyen hükümet ortaklarının taleplerine kulak asmış, 2019’dan sonra bu aidatın alınmasından ve bu paraların sadece doğuda değil ülkenin genelinde ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirilmesini istemişti.

Birlik Partileri Parlamento Grubu Başkanı Volker Kauder, FDP’nin isteğini eleştirerek devlet kasasına yılda 13 milyar Euro gelir sağlayan bu aidattan vazgeçemeyeceklerini belirtti.

‘Dayanışma aidatı’, 1991 yılından bu yana çalışanların maaşından yüzde 5,5 kesilen ve doğrudan federal yönetimin kasasına giren bir vergi.

Geçen yıllarda yapılan araştırmaların biri, halkın yüzde 70’inin ismi ‘dayanışma aidatı’ olarak belirtilen bu vergiye karşı olduğunu ortaya koymuştu.

Aşağı Saksonya Mali Mahkemesi bu vergiyi anayasaya aykırı, ancak Federal Sayıştay anayasaya uygun bulmuştu.

Federal Anayasa Mahkemesi ise bu verginin zamanla sınırlandırılmak zorunda olmadığı kararı almıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri