Alman Hükümeti Sattığı Silahın Hesabını Verecek

Silah ihracatı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alan Almanya’da yurtdışına satılan silahlardan artık Federal Meclis ve halk da haberdar olacak.

Silah ihracatı bakımından dünyada ilk sıralarda yer alan Almanya’da yurtdışına satılan silahlardan artık Federal Meclis ve halk da haberdar olacak.

Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon görüşmelerinde konuyla ilgili mutabakat sağlandı.

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Frank-Walter Steinmeier ve Federal Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, yaptıkları açıklamada silah satışlarının daha şeffaf olacağını söyledi.

Daha önce Başbakan Angela Merkel’in başkanlığında ve bazı ilgili bakanların katılımıyla ‘gizli’ toplanan Federal Güvenlik Kurulu satışlara onay veriyor ancak bu satışlar kamuoyuna açıklanmıyordu.

Almanya’daki insan hakları örgütleri ise, özellikle Ortadoğu’ya yapılan satışları eleştiriyor ve insan hakları ihlalleri yapıldığını belirtiyordu.

Büyük Koalisyon kurulursa, Almanya’dan ülke dışına yapılan silah satışlarında hassas konular da dahil olmak üzere Federal Meclis ‘anında’ bilgilendirilecek.

Ayrıca yılda iki defa konuyla ilgili rapor açıklanacak ve böylelikle halk da satışlar konusunda bilgi sahibi olacak.

Başta Suriye olmak üzere Mısır, Suudi Arabistan, Bahreyn gibi ülkelere tank veya silah satışı Almanya’da pek çok kez tartışmalara yol açmıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri