"Alman Hükümeti, Dinleme Skandalını Geçiştirmeye Çalışıyor"

ABD ziyaretinden geri dönen İçişleri Bakanı Friedrich, Amerikan istihbaratının Almanya'yı dinlemesi konusunda aldığı güvenceden memnun olduğunu açıkladı.

ABD ziyaretinden geri dönen İçişleri Bakanı Friedrich, Amerikan istihbaratının Almanya'yı dinlemesi konusunda aldığı güvenceden memnun olduğunu açıkladı. Bakanın bu tutumunu eleştiren muhalefet partileri ise Friedrich’in elleri boş bir şekilde geri döndüğünü iddia ederek, “Friedrich, sanki bir dükkânın kasasından ne çaldığını haber veren bir hırsıza teşekkür eder gibi davrandı.” eleştirisinde bulundu.

Washington’daki hükümet yetkilileriyle Milli Güvenlik Ajansı’nın (NSA) dinleme ve izleme faaliyetleriyle ilgili görüşen Friedrich, eski CIA ajanı Edward Snowden’in ortaya çıkardığı dinleme skandalıyla ilgili olarak, “Bu program özellikle terörizm, kitle imha silahlarının yayılması ve organize suçlarla mücadeleye odaklanıyor.” diye konuştu. Bakan, dünya genelinde 45, Avrupa’da 25 ve Almanya’da 5 saldırının ABD istihbaratının bilgileri sayesinde ortaya çıktığını kaydetti.

Ancak içişleri bakanının ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerde dinleme faaliyetlerine ilişkin aldığı güvenceler muhalefet partilerini ikna etmedi. Sosyal Demokratların başbakan adayı Peer Steinbrück, “İçişleri bakanının bu sahne performansı Almanya’daki insanlarla açıktan alay etmek gibi. Dört hafta önce veri skandalı olmadığını iddia eden aynı bakan, şimdi birkaç önemsiz açıklama ve iddia edilen tavizlerle durumu geçiştiriyor.” diye konuştu.

FRİEDRİCH BOŞ ELLERLE GERİ DÖNDÜ

SPD’nin Meclis Grubu Yöneticisi Thomas Oppermann, bakanın gezisini 'rezalet' olarak nitelerken, “Bakan Friedrich boş ellerle geri döndü. Somut sonuçlar yok ortada” dedi. Oppermann, Alman halkının hala milyonlarca gözetlemeden haberi olmadığını iddia etti. Bakanın çalışmalarından memnun olmayan Yeşillerin Meclis Grubu Başkanı ve liste başı adayı Jürgen Trittin ise Bakan Friedrich’in başarısızlığına dikkat çekti. Yeşiller Partisi iç ilişkiler sözcüsü Konstantin von Notz da Friedrich’in ziyaretini ‘tamamıyla bir başarısızlık’ olarak nitelendirdi.

DÜKKÂNI SOYAN HIRSIZA TEŞEKKÜR ETMEK GİBİ

Muhalefet partilerinden seçim döneminde destek beklemediğini, ancak yaptığı faaliyetlerin takdire şayan olduğunu kaydeden Friedrich, “Almanya’daki insanların hayatlarını kurtarmak gibi bir asil amaç gösteriyor ki, Amerikalı arkadaşlarımızla işbirliğimiz, teröristlerin ve suçluların, vatandaşlarımıza zarar vermesini önlüyor.” dedi. Bakanın bu açıklamalarına katılmayan Sol Partili Milletvekili Steffen Bockhahn, “Veri hırsızlığına itiraz etmeyen bir bakan, kendi görevini anlamamış demektir.” ifadelerini kullanarak, “Friedrich, sanki bir dükkânın kasasından ne çaldığını haber veren bir hırsıza teşekkür eder gibi davrandı.” benzetmesinde bulundu.

Diğer yandan koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise ABD’li yetkililerin taahhütlerini kabul etmeye hazır olduklarını bildirdi. FDP’li Gisela Piltz, “ABD’nin faaliyetleri konusunda daha şeffaf olma sözünü tutması yönündeki taleplerini sürekli yineleyeceklerini” sözlerine ekledi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri