Alman Federal Meclisin'de 11 Tük Milletvekili

Almanya'da dün gerçekleştirilen federal seçimde 11 Türk kökenli aday meclise girdi. Cemile Giousouf, Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’den (CDU) Federal Meclis Üyesi olarak bir ilke imza attı.

Almanya'da dün gerçekleştirilen federal seçimde 11 Türk kökenli aday meclise girdi. Cemile Giousouf, Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’den (CDU) Federal Meclis Üyesi olarak bir ilke imza attı. Elli yılı aşkın süredir Almanya’da yaşayan Türkler açısından bu seçimler diğer ilkleri de beraberinde getirdi. Türk milletvekili sayısı 11’e ulaştı, yüzde 45’lik oyla doğrudan seçilen 26 yaşındaki Mahmut Özdemir ise Sosyal Demokratların (SPD) ‘en genç milletvekili’ unvanına sahip oldu.

İLK CDU’LU MÜSLÜMAN MİLLETVEKİLİ

Cemile Giousouf, Federal Meclis’e giren ilk CDU’lu Müslüman milletvekili oldu. Hagen’den doğrudan aday olan Giousouf, partisinin 25.sırasından seçildi. CDU Kuzey Ren Vestfalya Yönetim Kurulu Üyesi olan Giousouf, partisinin seçimdeki zaferini ‘büyük başarı’ olarak değerlendirdi. Partisinin göç ve uyum politikalarına önem verdiğini, bu alanda başarılı icraatlara imza attığını vurgulayan siyasi, “Artık insanlarımız da bunu anlamakta. Bu yüzden sırf milletvekili koymakla artık kimsenin gözünü boyayamazsınız” dedi.

SPD TARİHİNİN EN GENÇ MİLLETVEKİLİ

Mahmut Özdemir, SPD tarihinin ‘en genç milletvekili’ olarak meclise girmeyi başardı. 26 yaşındaki Özdemir, göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Duisburg’da yüzde 45’lik oyla doğrudan milletvekili seçildi. Seçim bölgesindeki çok sayıdaki Türk ve diğer göçmenlerin oylarını toplayan Özdemir, “Bayağı iyi örgütlenip, iyi çalıştık. Türk seçmenlere verdikleri oylardan dolayı teşekkür ediyorum. Bana güvenenleri mahcup etmemeye çalışacağım.” şeklinde konuştu.1987 doğumlu Özdemir, “Yapacağımız icraatla onların güvenine layık olacağım kanaatindeyim”dedi.

DİĞER 9 MİLLETVEKİLİ

SOSYAL DEMOKRATLAR (SPD):

SPD Genel Başkan Yardımıcısı Aydan Özoğuz, doğduğu şehir Hamburg’dan ikinci kez milletvekilli seçildi. Doğrudan seçilen Özoğuz’un siyasi kariyeri 2001 yılında Hamburg Eyalet Meclisi’ne girerek başlamıştı. Uyum politikaları uzmanı Özoğuz, siyasette eski Cumhurbaşkanı Johannes Rau’yu örnek alıyor.

Cansel Kızıltepe, doğup büyüdüğü Berlin-Kreuzberg’den milletvekili seçildi. Sekiz yıldır SPD üyesi olan Kızıltepe, eğitimini ekonomi dalında tamamladı. 13 yaşında bir kız çocuğu olan Kızıltepe, “Sosyal demokrat eğitim politikaları olmasaydı buralara ulaşmam mümkün olmazdı” diyor.

Hamburg’dan Metin Hakverdi de SPD’den meclise doğrudan seçilmeyi başardı. Avukat Hakverdi, 2008’de Eyalet Meclisi’ne seçilmiş, ancak bir sahte evliliğe hukuki danışmanlık yapmakla suçlanmış, bundan dolayı milletvekilliği görevini dondurma kararı almıştı.Hakverdi’nin seçimlerde sosyal medyayı iyi kullanması dikkat çekti.

Gülistan Yüksel, Federal Meclis’e girmeyi başaran diğer bir Türk milletvekili. Yüksel, 1962’de Adana doğmuş, sekiz yaşındayken Almanya’ya gelmiş. 1997’den bu yana SPD üyesi Yüksel, 2007 yılında fahri hizmetler alanındaki çalışmalarından dolayı Liyakat Nişanı ile ödüllendirilmişti.

SOL PARTİ:

Sevim Dağdelen, Sol Parti’den üçüncü kez eyalet listesinin 5.sırasından seçildi. Duisburg doğumlu Dağdelen, seçim kampanyalarını ağırlıklı olarak Bochum’da yürüttü. Hukuk mezunu olan Dağdelen, partisinin meclis grubunda uyum politikaları sözcüsü olarak görev üstleniyor.

Azize Tank, Sol Parti’nin Berlin eyalet listesinden ilk kez Federal Meclis’e girmeyi başardı. Başkentin Charlottenburg-Wilmersdorf ilçe belediyesinin yabancılar sorumlusu olarak uzun yıllar görev yapan Tank, 2009’da emekliye ayrılmıştı. Tank, barış aktivisti olarak tanınıyor ve kadın politikalarına ilgi duyuyor.

YEŞİLLER:

Cem Özdemir, Federal Meclis’e giren ilk Türk olarak biliniyor. Yeşiller Eşbaşkanı, 11 yıllık aradan sonra meclise geri döndü. Stuttgart’tan doğrudan yarışı kaybetti, ancak listede ikinci sırada yer alarak milletvekilliğini garantiledi.Özdemir, 2009’daki seçimlerde ise listede üst sırada yer bulamamış, meclise girememişti.

Ekin Deligöz,1998 yılından bu yana Federal Meclis Üyesi. Bavyera’da partisinin listesinde 3.sırada olduğu için bu seçimlerde de meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Aile, çocuk ve kadın politikalarında çalışmalar yapan Deligöz ayrıca Meclis Grubu Başkanı Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Özcan Mutlu, Berlin’de 1999’dan bu yana Eyalet Meclisi Üyesi. Şimdi ise Federal Meclis’e girmeyi başardı. Eyalet listesinden 2.sıradan milletvekili olan Mutlu, doğrudan aday yarışını SPD’li rakibi karşısında kaybetti. Eyalette eğitim politikalarıyla ilgilenen Mutlu federal düzeyde de aynı konuya ağırlık verecek. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri