Alman Evleri hayat buluyor

Tren garının bulunduğu Alay Caddesi üzerinde 1900'lü yılların başında demir yolu yapımı için Almanya'dan Osmanlı'ya gelen işçiler için yapılan evlerin restorasyonu sürüyor

Hızlı tren hattının hizmete girmesi ile birlikte tren garı Konyalının uğrak noktalarından birisi oldu. Özellikle Konya- Eskişehir hattının hizmete açılması yolcu potansiyelini de artırdı. Konya Büyükşehir Belediyesi de  Devlet Demir Yolları'ndan aldığı izin ile, bir çok kişinin kullandığı tren garının yanında bulunan Tarihi Alman Evleri'ni restore etme kararı aldı. 2013 yılının Eylül ayında başlaşan restorasyon çalışmasının büyük bir bölümü tamamlandı. Restore edilen evler tarihine uygun olarak yapılıyor. Büyükşehir Belediyesi, eskiyen evlerin restore edilmesi ile birlikte Konyalının sıkça kullandığı tren garının çevresi daha güzel bir görünüm kazanacak. Projenin en geç Ekim ayına kadar tamamen bitirilmesi planlanıyor. Restorasyon projesinin maliyeti ise 10 milyon lira olarak belirlendi. Evlerin sosyal ve kültürel alanda halka hizmet edeceği de açıklandı. 40 dairelik lojman inşaatı da Meram'da Devlet Demir Yolları arazisinin bir bölümünde devam ediyor.

BAĞDAT DEMİR YOLLARI İÇİN YAPILMIŞTI

Alman Evleri'nin tarihi 1900'lü yıllara kadar dayanıyor. Evler, o senelerde Bağdat Demir Yolu yapımı için Osmanlı'ya gelen Alman demir yolu personeli için yapılmıştı. Demir yolu inşasının bitmesinin ardından Almanların ülkesine dönmesinin ardından evler günümüze kadar demir yolu çalışanları için kullanılıyor. Bölgede yaklaşık 100 adet ev bulunuyor. Alman Evleri'nin aslında büyük bir tarihsel geçmişi de bulunuyor. Konya- Bağdat arasındaki demir yolu yaklaşık 1597 kilometre. Demir yolu Türkiye- Suriye- Irak topraklarından geçiyor. Demir yolu o dönem için büyük bir önem taşıyor. 1900'lü yılların başlarında Amerika'da 388 bin, Almanya'da 64 bin, Hindistan'da 55 bin, Fransa'da 51 bin kilometre demir yolu bulunmasına karşın o tarihte Osmanlı'da sadece 5 bin 759 kilometre demir yolu bulunuyordu. Konya-Bağdat demir yolu da bu yolun büyük bir bölümünü oluşturuyordu. Bu açıdan büyük bir öneme sahip olan Alman Evleri restore edilerek tarihsel geçmişi tekrar canlandırılıyor.

HASAN ÖZÜTEMİZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri