Alman Devlet Televizyonundan Hükümete Eleştiri

Alman 1. devlet kanalı ARD’de yayınlanan bir haber programında Büyük Koalisyon ortaklarının icraatları masaya yatırılarak Başbakan Angela Merkel’e (CDU), Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’e (SPD) ve Hıristiyan Sosyal...

Alman 1. devlet kanalı ARD’de yayınlanan bir haber programında Büyük Koalisyon ortaklarının icraatları masaya yatırılarak Başbakan Angela Merkel’e (CDU), Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’e (SPD) ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Başkanı Horst Seehofer’e eleştiriler yöneltildi.

Üçlünün “vergi artırımları yapılmayacağı yönündeki sözlerini tutmalarına rağmen, farklı alanlarda yürürlüğe koydukları geniş kapsamlı icraat paketleri için gerekli olan mali desteği ise arka kapılar üzerinden, sağlık sigortası aidatlarındaki artırım kararlarında olduğu gibi, vatandaşa yıktıkları” ifade edildi.

Haberde yer verilen şu tespitler dikkat çekti: “Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble için önemli olan ‘0’ borçlanmadır, Federal Bütçe’nin denkleştirilmesidir. Fakat maliye bakanı, federal bütçedeki delikleri Sağlık Fonu’ndan aldığı 3,5 milyar Euro ile kapatıyor. İlgili fondaki erimelerin faturası ise gelecekte sigorta aidatı yükseltilecek olan vatandaşın cebinden çıkarılacak.”

“160 MİLYAR EURO VATANDAŞA FATURA EDİLİYOR”

CDU/CSU/SPD birliğinin yeni emeklilik paketi, sağlık ve bakım sigortaları ve bütçe denkliği alanlarında gerçekleştirmeyi planladıkları ‘dev projeler’in vatandaşlara maliyetinin ağır olacağının altı çizildi. Hamburg Dünya Ekonomi Enstitüsü Müdürü Thomas Straubhaar, “Hükümet ortakları vergi artırımlarına gitmiyor, ancak ağır biçimde sosyal sigortalar kurumuna müdahale ediyorlar.” çıkışında bulundu. Straubhaar ayrıca, “uzun vadeli politikalar yerine dar görüşlü politikalar yürütüldüğünü” de sözlerine ekleyerek, vatandaşların cebinden çıkacak paralara dikkat çekti.

Diğer taraftan aynı haberde Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Andrea Nahles’in (SPD) yürürlüğe koydurduğu emeklik paketinin maliyetinin 2030 yılına kadar toplam 160 milyar Euro olacağı hatırlatılarak, mevcut paketin “finansmanının ise örneğin bakım sigortası aidatlarındaki artış ile yine vatandaşlardan karşılanacağı” eleştirisinde bulunuldu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri