Alkol Tüketiminden Şirketler De Büyük Zarar Görüyor

Alkol tüketimi Alman iş dünyasını da zarar veriyor. Alkol yüzünden rapor alarak işe gitmeyenlerin verdiği zarar bir yılda 1,5 milyar olarak hesaplanırken, her dört alkol bağımlısından birinin de işine son veriliyor.

Alkol tüketimi Alman iş dünyasını da zarar veriyor. Alkol yüzünden rapor alarak işe gitmeyenlerin verdiği zarar bir yılda 1,5 milyar olarak hesaplanırken, her dört alkol bağımlısından birinin de işine son veriliyor. Uzmanlar, iş piyasasını zor durumda bırakan bu gelişme karşısında şirketlerde alkol ve sigara yasağına kadar radikal çözümler bekliyor.

Alkolün zararları iş dünyasına kadar ulaşıyor. Bir yıl içerisinde alkol tüketimi nedeniyle işe gitmemek için rapor alan kişilerin 1,5 milyar Euro’luk zarara sebep olması karşısında uzmanlar, daha radikal yollara gidilmesini öneriyor. Yasal Sağlık Sigortaları’nın (GKV) Essen kentinde ‘İş ve Bağımlılık’ konusunda düzenlenecek olan bir kongrenin tanıtımında verilen rakamlar durumun geldiği boyutu gözler önüne serdi. Önceki dün Düsseldorf’ta düzenlediği basın toplantısında alkol ve eroin bağımlılıkları hakkında bilgi veren uzmanlar hastalık sebebiyle rapor alan alkol bağımlılarının sayısının da normal çalışanlara göre iki kat daha fazla olduğunu kaydetti.

Uzmanlar, her dört alkol bağımlısından birinin bağımlılığı sebebiyle işten çıkarıldığını, birçok şirketin de alkol bağımlılığı sorununu yeterince ciddiye almadığını hatırlatıyor. Alman Bağımlılık Soruları Merkezi’nden Raphael Gaßmann, özellikle büyük şirketlerin bu sorunun bilincine vardıklarını, ancak birçok küçük şirkette sorumluların alkollü bir çalışanla karşılaştıkları zaman nasıl davranmaları gerektiğini bilmediğini dile getiriyor. Gaßmann, “Böyle bir durumda sorunu net bir şekilde belirtmek gerekir, ancak amatör bir hobi-terapisti gibi şansını denememek gerekir.” ifadesini kullanıyor. Uzman, şirketlerde net bir alkol ve sigara yasağının gelmesini talep ediyor.

Diğer taraftan ülke sınırlarında gerçekleşen her dört ila beşinci iş kazasından birinde alkol önemli bir rol oynuyor. Resmi verilere göre Almanya’da 18 ila 64 yaş arasındaki 1,3 milyon insan alkol hastası. Buna ek olarak iki milyon kişi de bünyelerinin kaldırdığından fazla alkol tüketiyor. Ülkede yılda 74 bin civarında insan ise alkol tüketimi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bakanlığın rakamlarında kanser ve karaciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkların da büyük oranda alkolden kaynaklandığı görülüyor. Bir Alman yılda ortalama on litre alkol tüketirken, alkolün Alman ekonomisine verdiği yıllık zarar 26,7 milyar Euro olarak hesaplanıyor. Alman devleti alkol satışlarından 3,1 milyar Euro gelir elde ediyor.

Almanya’daki tek bağımlılık sorunu alkol ile ilgili değil. Birçok Alman buna ek olarak ilaç bağımlısı. Yaklaşık 1,4 milyon kişinin aşırı derecede ilaç tükettiği düşünülüyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri