Ali Yalçın'dan dikkat çeken açıklama: En düşük memur maaşı 30 bin lira olsun

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, emekliler için de düzenleme gerektiğini kaydederken, memur aylıklarının ise 30 bin TL’nin altında olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Yaklaşık 4 milyonu bulan kamu görevlisi, 2 milyon 300 bini aşan memur emeklisinin 2024-2025 dönemi mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibari ile başlayacak. Kamu çalışanları ve emeklileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, emekliler için de düzenleme gerektiğini kaydederken, memur aylıklarının ise 30 bin TL’nin altında olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Yaklaşık 7 milyon kamu görevlisi ve emeklisini ilgilendiren 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri için sayılı günler kaldı. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, görüşmelerde emeklilerin de unutulmaması gerektiğini ve düzenlemenin gerekli olduğunu belirtirken, kamu çalışanlarının da yaşanan ekonomik kriz ortamında gelirlerinin eridiğine dikkat çekerek enflasyon oranında artışların yetersiz kaldığını ifade etti.

“EMEKLİLER İLE İLGİLİ BİR AN ÖNCE İYİLEŞTİRMEYE İHTİYAÇ VAR”

Kamu görevlilerine verilen seyyanen zammın emeklilere uygulanmaması konusuna değinen Yalçın, emeklilerin bu konuda beklentilerinin karşılanmadığını söyledi. Emeklilerde en düşük maaşın 9 bin 800 TL olduğunu aktaran Yalçın, “Bu rakamla nasıl ayakta kalacaksınız? Emeklilerde memurlar özellikle emekli olduklarında maaşları düşüyor. Emeklilerle ilgili bir an önce iyileştirmeye ihtiyaç var. Çalışırken eş, çocuk yardımı alırken emekli olunca onu alamıyor. Çalışırken aldığınız maaşın mutlaka yüzde 75-80'nini alabilmeniz lazım ki, iyi kötü ayakta kalabilesiniz. Bazı ödemeler emekliliğe yansımayacak şekilde verildi. Emekliler bundan dolayı zorlanıyor” şeklinde konuştu.

MEMURLARIN BİN 650 TL’LİK ALACAĞI VAR

Kamu görevlilerine yapılan ilave ücret artışının eksik bırakıldığını da ifade eden Yalçın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “En düşük devlet memuru maaşı 22 bin lira olacak” sözünü hatırlatarak en düşük maaşın 20 bin lira civarında kaldığını söyledi. Yalçın, “En düşük maaş derken hizmetli maaşı ve bekâr maaşı ifade edilir. Burada evli, eşi çalışmayan, çocuk yardımı, eş yardımı alan üzerinden hesaplandığı için 22 bin lira olarak ifade ediliyor. Bin 650 TL memurlar olarak alacağımız var. Önce bu söz yerine getirilmeli. En düşük maaşın 22 bin TL'ye denkleştirmesi konusuyla başlayacağız. Bunu yüzdelik olarak mı, seyyanen mi önce bunu konuşmamız lazım diyeceğiz” diye konuştu.

ZAM ENFLASYON ORANININ ÜZERİNDE OLMALI

Enflasyon oranında yapılan artışların yetersiz olduğunu söyleyen Yalçın, Merkez Bankası’nın koyduğu hedefleri tutturamadığını belirterek, “Bu sözleşme 2024'ün 1 Ocak'ında başlayıp 2025'in 31 Aralık'ında bitecek. Bu kadar enflasyonist ortamda, bugünden yarına rakamların değiştiği ortamda bu sözleşmeyi yapalım, geleceğe ilişkin tahmin üzerinde tutturalım. Ben de diyorum ki, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi sadece 2010'da tutmuş. Onun haricinde hiçbirisi tutmamış. Bu sistematikte toplu sözleşmelerin elimizi zayıflattığını söylüyoruz. Merkez Bankası'nın tahmin edemediği rakamları bize tahmin et diyorsunuz. Ya eşel mobil sistemi ya da refah payı verilmelidir diyoruz. Enflasyon oranında artış yapmak zam değildir; zam onun üzerinde olmalıdır diyoruz” dedi.

MEMUR AYLIĞI 30 BİN TL’NİN ALTINDA OLMAMALI

Geçmişte açlık ve yoksulluk sınırı rakamları paylaştıklarını ifade eden Yalçın, Türkiye genelinde doneler alarak verilerin paylaşılmasının önemli olduğunu belirtti. TÜİK verilerinin de 2022’den beri veri paylaşmadığını ifade ederek, “Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanmalı ve bu veriler konseyde açık hale getirilmelidir. Bugün memurda 30 binin altına alan bir adamın hayatta kalma şansı yok. 30 binin altında olmaması gerekir. Kiraların bu kadar arttığı yerde. Memur nasıl ayakta kalabilecek? Bu ücretlerle bu saatten sonra ev ve araba alma şansı yok. 30 binin altında olmaması gerekir üstünde olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri