Ali Naci Çobanoğlu: Konyalı kobilerimizin yanında olmalıyız

Siyasetin Nabzı, Merhaba Gazetesi’nde atıyor. Siyasi Partilerin Selçuklu’daki temsilcileri; siyasi görüşlerini, ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini bugün Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı. 

CHP Selçuklu İlçe Başkanı Ali Naci Çobanoğlu'nun yazısı şu şekilde:

Konyalı Kobilerimizin Yanında Olmalıyız 

Değerli Konyalı hemşehrilerim ve Merhaba Gazetesinin kıymetli okuyucuları öncelikle Cumhuriyet Halk Partisi ve Selçuklu İlçe Yönetimi adına sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Bugünler de millet olarak hep birlikte özel ve tarihi günlerden geçiyoruz. Birbirimizi daha iyi anlamamızın ve millet olma bilincine varmamızın zorunlu olduğu günleri yaşıyoruz. Bu günlerde daha çok empati yapıp, zor durumda olan iş adamlarımıza, çalışanlarımıza, memurlarımıza, çiftçilerimize, esnafımıza, işsiz gençlerimize, annelerimize, babalarımıza ve evsiz insanlarımıza daha çok sarılmalıyız diyerek cümlelerime başlamak isterim.

Konya’mız çok özel bir şehir. Şehrimizin Hz. Mevlana’dan ötürü de hepimize yüklediği özel bir misyonu var doğal olarak. Hoş görünün şehriyiz biz çünkü. Her şehre de örnek olmak zorundayız bu pandemi döneminde.

Bu açıdan ben özellikle Konya’mızın ticaretindeki önemli bir damar olan Ankara Yoluna özel bir bakış atılması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve cazibe merkezi  olarak bölgedeki diğer illere öncülük eden ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sunan üretim üssü Konya’mızın ticarette hayati önem taşıyan damarları Ankara yolundan ayrılan sağlı sollu sanayi siteleri, kılcal damarları ise KOBİ’leridir.

Türkiye’de ihracatın %55’ini, istihdamın %73’ünü, ithalatın  %38’ini ve cironun %62’sini KOBİ’ler oluştururken KOBİ’lerin başkenti olarak adlandırılan Konya’mız sahip olduğu 9 adet organize sanayi bölgesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli 19 küçük sanayi ve il merkezinde yer alan 15 küçük sanayi sitesinde işletmelerin ekonomik anlamda zor durumlar yaşadığını ve ticaret  damarlarının tıkalı olduğu gerçeğini belirterek başlamak istiyorum.

COVID-19 salgını neticesinde ortaya çıkan ekonomik kriz daha önceki krizlerden farklı özellikler barındırmakta olup, bu süreçte hem arz hem de talep tarafı duran birçok sektör oluşmuştur.

Salgının etkisinin azaltılması için geçen hafta getirilen hafta sonu yasakları insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmiş Konya’da da ayakkabıcılar başta olmak üzere birçok son tüketim ürünleri imal eden KOBİ’ler de üretim talebini azaltmıştır.

Azalan taleple beraber üretimin yavaşlaması, hizmet sektöründeki kapanmalar birçok sektörde ciddi gelir kayıplarına sebep olmuş ve işletmelerde ekonomik daralmalar gerçekleşmiştir.

Türkiye’de ticaretin bel kemiği olarak adlandırılan KOBİ’lerimizin yıllardır süre gelen sorunları COVID-19 süreci ile birlikte daha da ağırlaşmış ve hükümetin akıl dışı uygulamaları da eklenince gerçekleri yansıtmayan rakamların sonucu birçok üreticiyi kökten sarsmış, çoğu işletmeyi ise iflas noktasına getirmiştir.

Kobilerimiz Konya ekonomisinin can damarıdır .Sadece yasaklıyorum anlayışı doğru bir anlayış değildir. KOBİ’lerimizin’’ Batıyoruz, zor durumdayız’’ diyen seslerini duymak zorundayız.

İş veren kısmında durumlar böyleyken işçi kısmında ise durumlar daha da içler acısı bir hal almıştır.Konya’da pandemi ile birlikte  hizmet sektöründeki (Lokantalar,kafeler) kapanmalar artırmış  işten çıkartılmalar sonucu  büyük bir işsizlik sorunu oluşmuş  ve işten çıkartılmayanlar ise kısa çalışma ödeneklerine terk edilerek  evlerine ekmek götüremeyecek duruma getirilmiştir.

Yani genel anlamda hükümetin yanlış yönetimde ki ısrarı ve üzerine gelen pandemi koşulları, ekonomi politikalarında ki tutarsızlığının finans sektörüne etkisiyle beraber ticarette güven ortamının azalmasına, Konya sanayilerin de ödeme akışlarında ki daralmaya sebep olmuş, nisan ayında ertelenen vergi ve 6 ay ötelemeli kullandırılan kredi  ödemelerinin çıka gelmesiyle, KOBİ’lerimize acil destek paketi kaçınılmaz olmuştur.

Kobilerin ve ailelerin sıkıntısına kimse kulak vermemektedir. Toplumumuzun refahı için bu sıkıntıları herkesin görmesi ve yetkililerin Kobilerimizin yanında olması gereklidir.

Bu sebeptendir ki Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da açıkladığı üzere; Hemşehrimiz Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan başta olmak üzere hükümet Türkiye’de ve Konya’da ekonominin bel kemiği olan KOBİ’lerimizin sorunlarına kulak vermeli ve acilen nisan ayında ertelenen vergiler ve banka kredileri için vadelendirme imkânı sunularak KOBİ’lerin önlerini açmak ve daha sonrada, KOBİ'lerin kredi piyasalarında değişen koşullara karşı direncini artırmak ve ekonomik büyümeye katkılarını güçlendirmek için yararlanabilecekleri kredi değil, geri ödemesiz devlet desteklerine (Hibe) benzer finansman seçenekleri yaratmalı, banka ve sigorta muameleleri vergileri  sıfırlanmalıdır.

Çünkü KOBİ’lerin yaşamını sürdürmesi üzerine orta vadeli desteklerin uzun vadeli desteğe dönüşmesi ekonomi ve toplumsal refahımızın geleceği açısından hem Konya’mız hem de ülkemiz için büyük bir önem arz edecektir.

Bu zorlu geçen tarihi günleri yine bizi biz yapan değerlerimizle aşacağımızın inancıyla tüm okuyuculara sağlıklı günler diliyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri