Ali Demir: Ereğli’miz Ve Büyük Birlik Partisi Teşkilatımız 

Siyasi Partilerin Ereğli’deki İlçe Başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, ilçenin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı

BBP Ereğli İlçe Başkanı Ali Demir 

Ereğli’miz Ve Büyük Birlik Partisi Teşkilatımız 

Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adını ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles'ten gelmektedir.

“ Herakliyüs ” kelimesi zaman içinde Türkçenin ses yapısına uygun olarak; Herakle, İrakle, Eregle, Eregli, Eregliyye, EREĞLİ şeklini almıştır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ise 1. Alaeddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü geçerken Peygamber Pınarı denilen  çamurun, yaralı askerlerinin yaralarına şifa olduğundan dolayı buraya ERKİLİ dediği için adını buradan aldığı yazılır.

Tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans idaresinde kalan Ereğli, 9 asırda Bizans ile Abbasiler arasındaki mücadeleye sahne oldu.

Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey'in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250-1256 arası ilk başkenti olmuştur.

Fatih Sultan Mehmet Han devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. 20 asırda Bağdat Demiryolunun ilçeden geçmesi ile Ereğli’nin önemi daha da arttı.

Osmanlı Devletinin son döneminde Konya İline  bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, cumhuriyet döneminde de Konya'nın ilçesi olma durumunu devam ettirdi.

Deniz seviyesinden 1054 m yüksekte bulunan Ereğli’nin genel nüfusu 31.12.2018 tarihi itibari ile Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine  göre 145.389’dur. Bunun 72.818’i erkek, 72.571’ i kadındır. 2826.65 km² yüzölçümüne sahip ilçenin 87 mahallesi bulunmaktadır. İlçe halkının yarıdan fazlası geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır.

İlçenin ulaştırma altyapısı karayoluna ve demiryoluna dayanmaktadır. Adana-Konya karayolu üzerinde bulunan ilçenin Karaman iline uzaklığı 85,5 km, Niğde iline 91 km, Aksaray iline de 131 km olup, Konya şehir merkezine uzaklığı ise 153 km’dir. İlçeden geçen demiryolu ile Konya, Karaman, Niğde, Adana ve Mersin illerine ulaşım imkânı bulunmakta ve ilçenin en yakın havalimanına uzaklığı 161 km’dir.İlçeye bağlı (6) adet belde ve (44) adet köy bulunmaktadır.

İlçe merkezin içme suyu kapalı havza sistemindedir. Belde ve köylerde de içme suyu bulunmaktadır. İlçe Merkezinde ve beldelerde kanalizasyon çalışmaları büyük ölçüde tamamlanmış olup, köylerin hiçbirisinde kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır.

İlçe Merkezinde (251) yataklı Devlet Hastanesi bulunmaktadır. Devlet hastanesinde (41) Uzman Hekim, (53) Pratisyen Hekim, (200) yardımcı sağlık personeli,ağız ve diş sağlığı merkezinde ise 23 diş hekimi 40 yardımcı personel görev yapmaktadır. Ayrıca İlçe merkezinde (9) adet Aile Sağlığı Merkezi, Kasabalarda (Aziziye, Belkaya, Zengen) (3) adet Aile Sağlığı Merkezi mevcuttur. Merkezde ayrıca Verem Savaş Dispanseri, Ana Çocuk Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu mevcut olup, köylerde ve beldelerde ise; (9) Sağlık Evi bulunmaktadır

İlçenin en önemli akarsuyu İvriz Çayı üzerinde kurulu İvriz Barajı, Ereğli'de hem tarım alanlarını sulamakta ve içme suyu ihtiyacını da karşılamaktadır.

İlçede baklagiller, sanayi bitkileri, meyve, sebze ve yem bitkileri yetiştirilmektedir. Ereğli’de yetiştirilen kirazların  bir bölümü ihraç edilmektedir.

Ereğli'de Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Ereğli Eğitim Fakültesi, Ereğli Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır. Ayrıca Ereğli Adalet Meslek Yüksekokulu ve Ereğli Kemal Akman Meslek Yüksekokulu mevcutken 2021 yılıitibari ile ziraat fakültesi ve veterinerlik fakülteside eğitime başlayarak eğitim faaliyetini sürdürmektedir.

9.000 yıllık kesintisiz yerleşim yeri olan Ereğli tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Özellikle Toros Dağları’nın eteğinde olması doğa yürüyüşü ve dağ turizmi anlamında bir potansiyel oluşmasına imkan sağlamaktadır.

Ulu cami, Ağalar Mescidi, Rüstem Paşa Kervansarayı, Roma Hamamı kalıntıları, çeşitli dönemlerde yapılmış türbeler ve köprüler ilçenin önemli tarihi eserleri arasındadır.

Şeyh Şühabüddin Sühre Verdi Camii, Türbe Ve Zaviyesi

Cami türbe mahallesindedir. 1951 yılında tamamen yıkılarak yenisi yapılmıştır. 1391 yılında yapılan camiden  geriye zemin olarak dört adet üzerinde Besmele ve ayetler olan panolar kalmıştır

Büyükdede (Taşkilise) Camii

Günümüzde kullanılmayan caminin kuzey cephe duvarı düzgün kesme taştan olup kiliseye aittir. Cami kilisenin orijinal planı üzerinde durmaktadır.

Ulu (Kıble) Camii

Karamanoğlu Mehmet Bey adına 1426 yılında yaptırılmıştır. Ulu Camii plan olarak Kufe tipindedir. Orijinal olarak sadece minaresi kalmıştır. Kuzey-güney yönünde uzanan sekiz sıra kemer üzeri kirişlerle kapatılarak oluşturulan Düz çatıyla kaplanmıştır. 32 adet sütun üzerine oturan kemerler beyaz taştandır ve sütunlardan sekiz tanesi yığma, diğerleri devşirme malzemedir; kalan yirmi dört sütun ve Başlıklar Roma ve Bizans dönemine aittir.

Tabiat Alanları Akgöl Tabiatı Koruma Alanı

Akgöl Tabiat Koruma Alanı 6787 ha. büyüklüğündedir. Akgöl Sazlıkları alüvyonlu bir sahadır. Ornitolojik açıdan son derece zengin olan Sazlıklarda 200'den fazla kuş türü gözlenmektedir.

Ereğli yakınlarında bulunan İvriz Kaya Anıtı Hititlerden günümüze gelen önemli bir kültür mirasıdır.

Ereğli sanayisi ve tarımıyla birlikte hızlı yükseliş içinde. Ayrıca yüz ölçümü ve nüfus acısından bazı illerden daha büyüktür.

Konya’nın Ereğli ilçesi dünya çapında tarımcılığı ve bu tarımcılığın ünlü mahsulleri olan beyaz kiraz ve siyah havuç üretimi ile meşhur diyebiliriz.

Ereğli’ mizde yetişen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Ereğli'de iki havuç işleme fabrikasının bulunduğunu, İlçemizde yılda yaklaşık 120 bin ton havuç üretilmektedir ve bunun yaklaşık 50 bin tonu başta Fransa olmak üzere Almanya, İtalya, Danimarka ile Uzakdoğu'da Japonya ve Kore'ye ihraç edilmektedir.

Ereğli ilçesinde; Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı olarak faaliyet gösteren 1.198 üye bulunmaktadır. Bu üyelerin Nace Kodlarına göre dağılımına bakıldığı zaman Perakende Ticaret (385), Toptan Ticaret (208), Bina İnşaat (63), Gıda ürünleri İmalatı (90), Bitkisel ve Hayvansal Üretim İle Avcılık ve İlgili Hizmet Faaliyetleri (93) ve Kara Taşımacılığı ve Boru Hattı Taşımacılığı (67) faaliyetlerinde yoğunlaşma görülmektedir.

Ayrıca, Ereğli ilçesinde 7 adet esnaf ve sanatkârlar odası bulunmakta, bu odalara kayıtlı toplam 3.886 adet esnaf faaliyet göstermektedir.

Ürün satışında Konya, Adana ve Mersin ile ticari ilişkiler bulunan ilçe Ayrancı, Karapınar, Emirgazi, Halkapınar ve Ulukışla için bir çekim merkezi konumundadır.

Ereğli beyaz kiraz üretimiğle Dünya çapında söz sahibidir.

İlçe bir tarımsal ürün üretim üssü konumundadır. Bu nedenle ilçede tarım alanlarının en üst düzeyde kullanılmasına yönelik, toprak analizi, sulanabilir alanların arttırılması, nispi karlılığı yüksek ürünlerin yetiştirilmesinin sağlanması, iyi tarım uygulamaları ile basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve tarımda örgütlü hareket edilmesine yönelik faaliyetler desteklenmelidir.

Tarla arazilerinin %73’ünde hububat tarımı yapılmakta olan ilçe 66.894 büyükbaş hayvan (ilin %14.51’i) ve 125.600 koyuna (ilin %9.31’i) sahiptir. İlde üretilen sütün %13.76’sı ve elmanın %41.3’ü de bölgede üretilmektedir. Bu nedenle kuru olan arazilerde buğday ekimi devam ederken, yonca ve silajlık mısır hayvancılık girdisi olarak ekilmelidir. Diğer yandan nohut ve sebze gibi nispi karlılıkları yüksek ürünlerin üretimi desteklenmelidir.

Bölge büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık için uygundur. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve süt üretimi ile küçükbaş koyun yetiştiriciliği bölgenin önemli potansiyelidir. Irk ve mera ıslahı ve modern işletmelerin kurulması desteklenmelidir.

Özellikle tarıma dayalı imalat sanayi işletmelerinin desteklenmesi, süt ve et ürünlerinin üretimine yönelik kurulu olan tesislerin kapasite, kalite, markalaşma, nitelikli insan gücü, pazarlama ve finansman sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirilmelidir.

Bölgenin turizm potansiyelinin Konya, Karaman, Nevşehir ve Aksaray ile entegre edilmesine yönelik projeler üretilmelidir.

 

Ereğli, Güney Kore'nin Kwangjin kenti ile kardeş şehir anlaşması imzalamıştır.

Anadolu'nun tam ortasındaki Ereğli, öncelikle kültür turizmi açısından önemli bir ilçe. Mesela, Karamanoğlu Mehmet Bey adına 1426 yılında yapılan Ulu Cami bu kültür turizmi öğelerinin bir tanesi. Bu cami1940 yılında onarılmıştır. Ardından, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, dönemin sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı da bir başka durak. Bu kervansaray 1552 yılında yapılıyor ve 1990 yılında bir tadilat geçiriyor. Sonra, tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen ve Ulu Cami’nin yakınlarında bulunan Şifa Hamamı’na da uğrayabilirsiniz.

Ek olarak, Ereğli’nin en turistik yerlerinden biri olan İvriz Kaya Anıtı’ndan bahsedebiliriz. Bu anıt, ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre kadar uzaklıkta bulunan İvriz Köyü’nde bulunuyor ve M.Ö. 1200 ila M.Ö. 700 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Anıt, Anadolu’nun kadim medeniyeti Hititlerden günümüze kalmış.                                                                                       Her ne kadar büyük şehirlerdeki müzelerle karşılaştırılamayacak olsa da, Ereğli müzesi yerel bir müze olarak işlevini oldukça iyi şekilde yerine getiriyor ve bölge tarihi hakkında bizleri bilgilendiriyor.                                                                                                                                        Ayrıca  Ereğli'nin eğitimine bakacak olursak;                                                                                Temel eğitim açısından %96,1’lik bir okuryazar oranına sahiptir. Okuma yazma bilmeyen kesim % 3,9’dur. Okuma yazma bilmeyen kesim, nüfusun genelde yaşlı kısmını oluşturmaktadır.                                                                                                                                  Okuryazar nüfusunun büyük bir çoğunluğu ilkokul ya da ilköğretim mezunudur. Ereğli ilçesinde nüfusun sadece %14.3’ünün lise ve dengi okul mezunu olduğu görülmektedir. Fakat ilköğretimden ortaöğretime nüfusun % 20’sinin geçtiği görülmektedir. Ereğli ilçesinde yüksek öğrenime geçiş ise % 7,9’luk bir kesimi oluşturmaktadır. Ereğli ilçesi, Konya ilinin diğer ilçelerine göre eğitim düzeyi daha iyi olarak görünmektedir.                                                            İlçede ilköğretimde 125, ortaöğretimde 11 okulla eğitim faaliyetlerine devam edilmektedir. 2014 yılı itibariyle ilçede ilköğretimde 27915 ,Ortaöğretimde 4856 öğrenci bulunmaktadır. İlçe, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açısından ilköğretimde 20,1 ve orta öğretimde 15,3 oranına sahiptir.                                                                                                                                                    

İlçede ilköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı il, bölge ve ülke ortalamasının üstünde iken ve ortaöğretimde altındadır. Ereğli ilçesinde 2 adet Çıraklık Eğitim Merkezi, 1 adet Erkek Teknik ve Meslek Lisesi, 1 adet Sağlık Meslek Lisesi, 1 adet Ticaret ve Turizm Meslek Lisesi bulunmaktadır. Ereğli ilçesinin rekabet üstünlüğüne sahip olduğu tarım ve hayvancılık alanlarında eğitim veren meslek lisesi açılması ya da halk eğitim merkezli kursların düzenlenmesi, bu sektörlerde insan kaynağına ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.Okul/Kurum Sayısı: 136 SBS İl Sıralaması: 4 Derslik Sayısı: 945 Öğrenci Sayısı: 32.771 Öğretmen Sayısı: 1.708 Derslik Başına Düşen Öğrenci Sayısı İlköğretim: 31 Orta Öğretim: 34 Mesleki ve Teknik Eğitim: 30Ayrıca Ereğli ilçesinde 1 adet Meslek Yüksekokulu ve 1 adet Fakülte bulunmaktadır. Meslek Yüksekokulu ve Fakülte bölgeye sosyal ve ekonomik alanda büyük hareketlilik getirse de tarım, hayvancılık ve süt ürünleri alanlarında Ziraat ve Veterinerlik fakültesi açılması bölgenin gelişmesine önemli katkıda bulunacaktır.

Ereğlimiz ile ilgili bu bilgileri verdikten sonra parti teşkilatımız ile ilgilide şunları söyleyebiliriz.

Büyük  birlik partisi ilçe teşkilatımız uzun bir aradan sonra, 06/09/2021 tarihinde Ereğlimiz'de tekrar aktif çalışmalara başlamıştır. İvedilikle teşkilatlanmasını tamamlama çabasındadır.Çalışmalarında öncelikli hedef her yaştan üyelerine ve katılmak isteyenlere Türk İslam tarihi,İslam tarihi,Genel kültür seminerleri,Robotik kodlama ve arduino yazılım dili, İhtiyaç halinde müfredat derslerinde destek,Tekvando, Dart, Okçuluk, Model uçak ve araçlar,Dron ve iha pilotluk,yamaç paraşütü gibi dallarda yol göstericilik yapmak ve eğitimler vermektir.                                                                                                                                                   Bu çalışmalar ile ilgili eğitim ve destek verecek kişi ve kurumlarla görüşmeler tamamlanmış olup, İlerleyen günlerde çalışma alanımız tamamlanır tamamlanmaz çalışmalara başlanacaktır.İlerleyen zaman içinde ihtiyaç dahilinde oluşacak isteklerde elden geldiğince yapılmaya çalışılacaktır.Öncelikle amaç gençlerimizi olabildiğince kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, Ufuklarını açmak cihad'da Alp sulh'de Eren olmalarını sağlamak. Ailelerin ve okulların vereceği eğitim bir yere kadardır. Eğerki bizde bilgilerine ve karekterlerine güvendiğimiz insanlarla, Gençlerimizi ve hatta öğrenmek amaçlı her yaştaki partilimizi, Elimizden geldiğince bu insanlarla bir araya getirip, Bir adım daha ileriye taşımak amacındayız.Bilmeliyizki  model uçakla başlayıp pilotluğa heves oluşur. Gelecek dijital çağın eline geçecek, Yarın yazılım bilmeyen bu günün okuma yazma bilmeyenleri gibi olacak. Yine biliyoruz'ki körü körüne partizian ve ideolojik eğitimler yerine, Geleceğe doğru ilimle insan ufkunda yer etmek, Hem partimiz adına hem memleket menfaatine büyük katkılar sağlayacaktır.      Saygılarımla.         

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri