Ali Bulaç’ın Ortadoğu Ve İslam Dünyasını Mercek Altına Alan Kitabı Piyasada

Yazar Ali Bulaç’ın Ortadoğu ve İslam dünyasını mercek altına alan ve iki cilt halinde basılan 'Ortadoğu'dan İttihad-ı İslam'a isimli kitabı piyasaya çıktı. İnkılap Yayınevi’nden çıkan kitapta; Ali Bulaç, Ortadoğu’yu ve İslâm...

Yazar Ali Bulaç’ın Ortadoğu ve İslam dünyasını mercek altına alan ve iki cilt halinde basılan 'Ortadoğu'dan İttihad-ı İslam'a isimli kitabı piyasaya çıktı.

İnkılap Yayınevi’nden çıkan kitapta; Ali Bulaç, Ortadoğu’yu ve İslâm dünyasını mercek altına alan bu kitapta olayların hem fotoğrafını çekiyor hem de resmediyor. Güncel olayları anlatırken derindeki sorunun ana dinamiklerine işaret eden yazar, tarihi ve tabiî konumuyla tartışmasız İslâm dünyasının bir parçası olan Türkiye’nin durduğu yeri de ıska geçmeden BOP, yeni sömürgecilik-yeni Oryantalizm stratejisi, Irak Savaşı, din ve mezhep savaşları odağında Sünnilik-Şiilik, Amerika’nın Ortadoğu politikalarının değişen seyri, İran ve devrim, İran-ABD-İngiltere gerginliği, İsrail, Siyonizm, Filistin sorunu, FKÖ, HAMAS, Kürt sorunu, PKK, Yeni Osmanlıcılık, Yeni İttihatçılık gibi bugün bu kanlı coğrafyanın maruz kaldığı tüm çatışma, mücadele ve siyaset biçimlerini derinlemesine ele alıyor. Ortadoğu’dan İttihad-ı İslâm’a bu coğrafyayı anlamak için temel bir başvuru kaynağı.

ALİ BULAÇ KİMDİR?

10 Mart 1951’de Mardin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamladıktan sonra, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünü bitirdi (1980). Bir süre Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde çalıştıktan sonra aylık Düşünce (1976-1980) dergisini çıkardı. İnsan Yayınevi’nin genel yayın yönetmenliğini (1984), Zaman gazetesinin kurucuları arasında yer alarak İstanbul temsilciliğini (1986-87), Kitap Dergisi (1988’den itibaren); Bilgi ve Hikmet (1993); Bilgi ve Düşünce (2001) dergilerinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Birçok gazete ve dergide yazı ve araştırmaları yayımlandı, halen bir televizyonda (Mehtap) haftalık programlar yapmakta; Fatih Üniversitesi’nde “Din ve Siyaset”, “Modernleşme Politikaları” dersi vermekte.

Çağdaş İslâm dünyası, düşünce sorunları, toplumsal değişme ve modernleşme gibi konulardaki araştırma ve incelemeleriyle tanınmıştır. Deneme, eleştiri, inceleme ve araştırma yazıları Hareket (1973), İslâm Medeniyeti (1974), Tohum (1973), Sur (1973), Düşünce (1976-1980), Tevhid (1979), Hicret (1979), Mavera (1986), Yeni Zemin, Nehir, Bilgi ve Hikmet dergileri ile Millî Gazete (1976), Yeni Şafak, Zaman ve Today’s Zaman gazetelerinde yayımlandı. İnsanın Özgürlük Arayışı adlı eseriyle fikir dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü (1988), Özel Feza Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin “Yılın Sosyal Siyasal Analizi Yazarı” Ödülünü (2005) aldı. Amerika’daki Georgetown Üniversitesi ve Ürdün Stratejik Çalışma Merkezi’nin 2009’da yayınladığı “Dünyanın En Etkili 500 Müslüman’ı” listesinde yer aldı. İstanbul Özel Burç İletişim Meslek Lisesi ile GENAR Araştırma Eğitim Danışmanlık şirketinin ortaklaşa Kasım-2008/Şubat-2009 tarihleri arasında 20 ilde ve 5 bin 200 kişi üzerinde yaptıkları araştırmada Türkiye’de en çok okunan 10 yazar arasında birinci seçildi.

Halen Zaman gazetesi ve Today’s Zaman’da Ortadoğu, iç ve dış siyaset, Batı-dışı modernleşme, modern dünyanın krizi ve İslam toplumlarının içinden geçmekte olduğu süreçlerle ilgili haftada iki gün yazı yazmakta.

Yayımlanmış eserleri şunlar:

"1.Kur’an-ı Kerim ve Türkçe Anlamı 2. Kur’an ve Sünnet Üzerine 3. İslâm Dünyasında Toplumsal Değişme 4. İslâm Dünyasında Düşünce Sorunları 5. Din ve Modernizm; 6. Nuh’un Gemisine Binmek 7. Din-Felsefe / Vahiy-Akıl İlişkisi 8. Kutsala, Tarihe ve Hayata Dönüş 9. Modernizm, İrtica ve Sivilleşme 10. İnsanın Özgürlük Arayışı 11. Çağdaş Kavramlar ve Düzenler (Arnavutçaya çevrildi) 12. Tarih, Toplum ve Gelenek (Arnavutçaya çevrildi) 13. Avrupa Birliği ve Türkiye 14. Bilgi Neyi Bilmektir? 15. Modern Ulus Devlet 16. Aydın Sapması’ndan Aydın-Ulema Profiline 17. Din, kent ve Cemaat – Fethullah Gülen Örneği 18. İslâm’dan Korkmalı mıyız – Fanatizm, Fundamentalizm, İslamofobia 19. Göçün ve Kentin Siyaseti – MNP’den SP’ye Milli Görüş Partileri 20. Göçün ve Kentin İktidarı – Milli Görüş’ten Muhafazakâr Demokrasi’ye AK Parti 21. Postmodern Kaosta Kıble Arayışı 22. Din ve Siyaset."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri