Algı kırıldı başarı yakın

Yürütülen tüm algı operasyonlarına rağmen, sahada büyük ilgi gördüklerini söyleyen Saadet Partisi Büyükşehir Adayı H. Hüseyin Uyar, “Konya'nın birçok ilçesinde büyük başarılar bekliyoruz” dedi

RÖPORTAJ: EMRE ÖZGÜL

ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR VAR

Saadet Partisi Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Avukat H. Hüseyin Uyar, seçime sayılı günler kala yürüttükleri seçim çalışmalarını ve saha izlenimlerini anlattı. Yaklaşık 40 bin vatandaşın elini sıktıklarını söyleyen Uyar, ilçelerde tarım ve hayvancılığın bittiğine, çiftçi ve besicilerin serzenişlerde bulunduğuna dikkat çekti. Şehir merkezinde de çözüme kavuşturulması gereken onlarca problemin varlığına işaret eden Uyar, “Oy kaygımız yok. Biz, Projelerimizden herkes faydalanabilir. Önemli olan Konya” şeklinde konuştu.

 

ALGILAR ARTIK KARŞILIK BULMUYOR

**Seçime sayılı günler kaldı. Partinize yönelik sahadaki izlenimleriniz ne yönde?

-Saadet Partisi'ne ciddi ilgi ve alaka var. Gerek şehir merkezinde gerekse ilçelerde bu ilginin farkındayız. Partimize yönelik oluşturulan bir algı var ama vatandaş tarafından bu algı da kabul görmedi. Blok mantığı ile bakılınca seçime giren bir Cumhur bir de Millet ittifakı var. Bin 389 bölgede seçime giren tek parti ise Saadet Partisi'dir. Sahadan memnunuz. Sadece yerel seçime gidiyoruz. Yerel seçime genel seçim havası veriliyor. Bu da vatandaş tarafından karşılık bulmamış. Yerel seçim minvalinde çalışmalar yapıyoruz biz. Vatandaşımızın sıkıntısını dinliyoruz. Her yerde iddialıyız. Söz ise milletindir. Konya'da da iddialı olduğumuz yerler var. Birçok ilçede ciddi başarılar bekliyoruz.

 

TARIM VE HAYVANCILIKTA SIKINTI FAZLA!

**Ülkedeki ekonomik gidişat, vatandaşın tercihini nasıl etkiler?

Vatandaş, ekonomik olarak sıkıntı içinde. İşsizlik rakamı açıklandı, işsizlikte ciddi artış var. Enflasyon yükseldi, vatandaşın alım gücü düştü. Ülkede ekonomik sıkıntı baş gösterirse, kur fiyatları artar. Kur artışı, ekonomik sıkıntının sebebi değil, sonucudur. Ekonomik gidişat, yerel seçimi tabii ki etkileyecek. İlçeleri geziyoruz. Şimdiye kadar en az 30-40 bin kişinin elini sıktık. İlçelerden yükselen en büyük sıkıntı sesi, tarım ve hayvancılığın ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalmış olması yönünde. Vatandaşın bu konuda serzenişi var. Süt üreticileri de sıkıntı içinde. Şehir merkezindeki vatandaşın da ekonomik anlamda sıkıntıları var.

 

ULAŞIM BEDAVA SU 2 LİRA VAADİ”

**Seçim manifestonuzda en dikkat çeken vaadiniz öğrencilere ulaşımın bedava olması ve su fiyatlarındaki iyileştirmeydi. Kazanırsanız bunları nasıl yapacaksınız?

-Belediyecilik anlayışımızın temelinde israf olmayacak. İsraf yapana da göz yummayacağız. Kesinlikle israfa geçit vermeyeceğiz. Haksız ranttan kimsenin geçinmesine olanak sağlamayacağız. Öncelikle bunların bilinmesini istiyorum. Konya, maddi ve manevi açıdan zengin şehirdir. İsraf ortadan kaldırılır, plan ve program yapılırsa geçmişte belediyeyi nasıl borçsuz devrettiysek, bugün öğrencilere de ulaşımı bedava yapabiliriz, suyun fiyatını da 2 liraya çekebiliriz. Biz, bu vaatlerimizin hepsinin fiziki ve matematiksel çalışmalarını yaptık. Laf olsun diye de söylemiyoruz. Bize ait olan bu projeler, görevi devralacak tüm arkadaşlar tarafından da hayata geçirilebilir. Biz, karşı çıkmayız, aksine destekleriz. Oy kaygısı ile bir şey demiyoruz. Öğrencilerimiz bizim geleceğimiz. Onlara katkı sağlamalıyız. Öğrenciler, desteklenmeli. Belediyeler, hizmet için varsa öğrencilerin bu sorununa da çözüm bulmalıdır. Ayrıca ulaşım sadece eğitim ve öğretim döneminde ücretsiz olacak. Geriye kalan zamanlarda da indirimli olacak. Vatandaşın su faturası da çok kabarık geliyor. Yazıktır, günahtır. Ayrıca bir şey daha söyleyeyim. Seçilmemiz durumunda hafif raylı sistemi yaygınlaştıracağız. Araçlarımızı da Konya sanayimizde yaptıracağız. Tamamı ile yerli olacak. Önümüzde bir Bursa örneği var. Şuan ki tramvayların maliyetinin özellikle döviz kurundaki artıştan sonra nasıl daha pahalıya patladığına hepimiz şahit olduk. Yerli üretim sayesinde en az masrafla en fazla kârla, öğrencilerimize her hali ile ulaşımı bedava yaparız. Hiç sıkıntı yok.

 

ULAŞIM KONUSUNDA ALT YAPI NE YAZIK Kİ YETERSİZ

**İlçelerde tarım ve hayvancılığın bitirildiğini söylediniz. Ayrıca size göre Konya'nın en büyük diğer sorunları nedir?

-En öncelikli problem, ulaşım. Trafik sorununun çözümünü de iki ayağı ile değerlendiriyoruz. Bu işin çözümünün bir sosyal bir de fiziki boyutu var. Trafikte fiziki anlamda Konya'nın yeterli alt yapısı ne yazık ki bulunmamaktadır. Ulaşım akslarını sağlayan yolların ve hafif raylı sistemin eksikliğinden dolayı trafikte bir yoğunluk oluyor. Araçlar zaten sayısal anlamda sürekli artıyor. Birinci planda hafif raylı sistemin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanmalıdır. İlk etaptaki hedefimiz 25 kilometrelik hafif raylı sistemi 100 kilometreye çıkarmak. Sonraki dönemlerde de bu sistemi ilçelere kadar yaygınlaştırmak hedefimiz. Geçmişte yaptığımız Ahmet Özcan Caddesi ve Fetih Caddesi gibi ana arterler oluşturacağız. Trafik rahatlayacak böylelikle. Konya'da toplu ulaşım kullanma alışkanlığı da zayıf. Bu konuda bir kültür bilinci oluşması için de eğitimler vereceğiz. Trafik sorunu en fazla sosyal boyutu ile çözülür. Bu gerçek, hep varlığını korumuştur. Biz, seçilemezsek başka arkadaşlarımız bunları yapabilir. Önemli olan Konya'mız.

 

SANAYİ İLE OTOGAR KALDIRILMAMALIDIR!

**Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda 31 Mart 2019 yerel seçiminde rakibiniz Uğur İbrahim Altay'ın projelerini inceleme fırsatı buldunuz mu?

-Tamamını inceleme fırsatım olmadı. Çünkü yoğun olarak sahadayız. Seçim beyannamesi içinde yer alan Eski ve Karatay Sanayisi ile Konya Otogarı'nın taşınmasını doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Yapılacak hizmetin vatandaş açısından ne getirip ne götüreceğini iyi idrak etmek gerekiyor. Biz, belediye başkanı seçilirsek Eski ve Karatay Sanayisini bulunduğu yerden kaldırmayacağız. Niçin? Eski Sanayinin kaldırılması demek, Konya'nın 40-50 yıllık mazisini bir defada silmek demektir. Konya sanayisinin temeli burada atılmıştır. Bu, doğru olmayan bir karardır. Bu alanda tamirat ve tadilat yapılır. Yapılan işler hafif sanayi kısmına girmektedir. Burada çevre, hava ve gürültü kirliliğine sebebiyet verecek bir durum yoktur. Bölge imar ve ıslah edilerek hizmetini sürdürebilir. Çevre, hava ve gürültü kirliliğine sebep olan işletmeler de varsa sadece onlar kaldırılabilir. Eski Sanayi, şehir ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Eski Sanayiyi 30 kilometre öteye taşımak demek ulaşımın zorluğu demektir. Yeniden masraftır. Daha fazla yakıt tüketimi demektir. Sanayicinin işinin daha da azalması demektir. İnsanların sanayiye kolay ulaşması gerekir. Karatay ve Eski Sanayi gerekirse birbirine bağlanmalıdır ve ana arter başka yoldan sağlanmalıdır. Eski Sanayinin görüntüsel anlamda el atılmaya ihtiyacı var. İnsana hizmet kısa sürede sağlanmalıdır. Mevcut otogar da şuan iş görüyor. Ne sıkıntısı var ki kaldırılacak? Oy kaygısı ile hareket etmiyoruz. Eski ve Karatay Sanayi ile mevcut otogar kaldırılmamalıdır. Yeni otogar Konya'ya yeni külfettir.

 

 

İSRAFA GİDEN MUSLUKLARI KAPATACAĞIZ

**Kazanmanız durumunda siz nasıl bir belediyecilik örneği göstereceksiniz?

-İnsanı merkeze alacağız. Belediye bünyesinde hiç bir birimin israf etmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Yolsuzluğa geçit vermeyeceğiz. Bize emanet edilen mali imkânlara ve belediye mülküne, yetim malına sahip çıkar gibi sahip çıkacağız. Hizmeti reklam için yapmayacağız. Kapıları halka açık olan ulaşılabilir bir belediyecilik örneği göstereceğiz. Borç yapmayacağız, faize girmeyeceğiz. Az masraf çok iş mantığı ile çalışacağız. Hizmet ve atamada partizanlık yapmayacağız. Plan ve programı en önemli düstur haline getireceğiz. 1 ton suyu 2 lira yapacağız. İsrafa giden muslukları kapatacağız. Bir damla suyu boşa vermeyeceğiz. Şeffaf olacağız. -Hakkaniyetli ve liyakatli yöneticilerin iş başına gelmesi gerekiyor. Bir şehirde yönetime güven duygusu zedelenmişse o şehirde toplumsal ilişkilerde güvensizliğin yansıması kaçınılmazdır. Konya betonlaşma konusunda gelişmiştir. Bakın alt yapıyı, betonu, kanalizasyonu yapmak kolay. Zaten bu da belediyelerin en asli görevidir. Önemli olan adalete, şeffaflığa, dürüstlüğe, katılımcılığa, ehliyet ve liyakata dayanan bir anlayış oluşturmaktır. Önemli olan insanlar arasında sevgiyi ve saygıyı yaymaktır. Belediyeciliğin en değer verilmeyen fakat önemli kolu da budur. Bir şehirde boşanma oranları artıyorsa, işlenen suç oranlarında artış baş gösteriyorsa, yanlış giden bir şeyler vardır. Kişi hak ve hukuku hesap edilerek

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Röportaj Haberleri