‘Algı güdümlü eğitim sistemi’

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, “Herkes üniversite okuyacak diye bir algı oluşturuldu. 2024 YKS sonuçları ortada. Algı güdümlü sistemden kurtulmalıyız” dedi

ÖSYM Başkanlığınca, 8-9 Haziran'da düzenlenen 2024-YKS sonuçları açıklandı. Verilerde, matematik ve fen testlerinde doğru yanıt ortalamalarının düşük olduğu göze çarptı. TYT matematik ortalaması 40 sorudan 7,9; fen bilimlerinde 20 sorudan 3,4; AYT matematik ortalaması 40 soruda 5,5, AYT fen bilimleri testi ortalamaları fizikte 14 soruda 2,2, kimyada 13 soruda 1,4 ve biyolojide 13 soruda 2,3 olarak belirlendi. ÖSYM’nin açıkladığı sonuçlara göre sıfır çeken sayısı ise 63 bin 798 oldu.

EĞİTİM BAKAN VE MÜFREDAT DEĞİŞTİRMEKTEN İBARET DEĞİL!

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, geri kalmış ülkelerin en büyük probleminin eğitim olduğuna dikkat çekti. “Türkiye'de eğitim 22 yıllık iktidarın hedefi olmuş durumda” diyen Başkan Ertuğrul, bakan ve müfredat değiştirmekten, sahanın tozunu yutan öğretmenlere danışmadan meslek kanunu yapmaktan dolayı ülke eğitiminin bu halde olduğunu savundu. Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, “Eğitim alanında bir hamle yapılacaksa, bunun karar vericilerinin öğretmenler olması gerekir. Öğretmene sormadan meslek kanunu yapamazsınız. Eğitim, bakan ve müfredat değiştirmekten ibaret değil. Böyle bir anlayış olamaz” dedi.

12 YILLIK KESİNTİSİZ EĞİTİM SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİ!

Son yıllarda 'herkes okuyacak, üniversite mezunu olacak' gibi bir algının oluşturulduğunu dile getiren Başkan Ertuğrul, asgari ücretin geçinilebilinecek bir seviyede olmasıyla birlikte insanların ara işleri de tercih edebileceğini ifade etti. Meslek liselerinin memleket meselesi olduğuna değinen Ertuğrul, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “12 yıllık kesintisiz eğitim sisteminin değiştirilmesi gerekir. Bu sistem ilk çıkartıldığında biz karşı çıkmıştık. Dediğimiz noktaya gelindi. Sonuçlar ortada. Okumak istemeyen çocuğun meslek sahibi olması gerekir. Bir çocuk, ilgi ve yeteneği neyse ona göre yönlendirilmeli. Herkes üniversite okuyacak diye bir şey yok. Bakın Türkiye'den artık sanatçı çıkmıyor. Heykeller yapılıyor ama gerçekten çok komik. Türkiye'nin meslek liselerine de ihtiyacı var. Hatta meslek orta okullarına ihtiyacımız var. Çocuk orta okulda sanayiye gitmeyecek ama okulda pense ve tornavida tutmayı öğrenecek, bilecek. Bugün çocuklarımızın hiçbirinin ne olacağına dair planı yok. Hepsi bir algı sonucu 'üniversite okuyacağım' diyor. 'Sanayiye gidip ne yapacağım' diyor. İnsanlara yarına dair güven veremiyorlar. İşte çocukların aklına böyle bir algıyı yerleştirirseniz, ortaya başarısızlık çıkar. 2024 YKS sonuçları ortada.”

BOŞ BİNALARIN VE SİSTEMİN İŞ YAPMADIĞINI ARTIK GÖRMELİYİZ!

Algı güdümlü bu eğitim sisteminden bir an evvel kurtulmak gerektiğinin altını çizen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul, ayrıca şunları kaydetti: “Ülke eğitimine karşı oynanan bin oyun var. Üniversite açmak ve yaygınlaştırmak sanki rant kapısı olmuş. Öğrenci gelsin de bölge ekonomisi kalkınsın anlayışı var. Türkiye'de üniversite okuma oranı binde 95. Avrupa'da bu oran binde 30. Avrupa'da insanlar okumasa da meslek ve sanat sanat sahibi olmuşlar. Hayat barışı sağlanmış Avrupa'da. İnsanlar mutlu, mesut yaşıyor. Türkiye'de? Herkes üniversite mezunu olacak. Olmaz böyle bir anlayış. Gösterişli boş binaların ve boş eğitim sisteminin bize bir şey kazandırmadığını artık görmeliyiz. Biz, başarıyı değil, başarısızlığı ölçen bir sistemin içindeyiz. Çocukluktan itibaren 'üniversite okuyacak, şunu yapacak' diye algı oluşturuldu. Çocuklarımızın, gençlerimizin yarına dair umutları olmuyor. Sürekli sınav telaşı yaşıyor çocuklarımız. Büyük bir yanılgının içindeyiz.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri