Alfabe bir milletin genetik kodudur

Tarihçi-Yazar Önder Volkan Erikçi, “Alfabe oyuncak değildir. Alfabe bir milletin genetik kodlarıdır. Değiştirirseniz bir milletin genetik kodlarını değiştirir ve silersiniz” dedi

Konya Aydınlar Ocağı’nın 2019’un en son Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Harf İnkılâbı konuşuldu. Sohbete başlaman önce kısa bir konuşma yapan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Biz 1300 yılda sekiz kere alfabe değiştirdik. Bu zafiyet nedir? Bu harf inkılâbını yapanlara doğru değil falan diyeceğiz ama daha önce yedi defa değişmiş. Bu zafiyet nerden geliyor? Bu kadar olur mu? Bir kültür bu kadar kökünden değişikliğe uğratılır mı?” sorularını yönelterek konuşmacısı kürsüye davet etti.

ERİKÇİ: AMACIMIZ ÜZÜM YEMEK…

1 Kasım 1928’de gerçekleştirilen Harf İnkılâbı’nın üzerinden 91 yıl geçtiğini hatırlatan

Tarihçi-Yazar Önder Volkan Erikçi, “Harf inkılâbı netameli bir konu. Tarafları var. Tezi var, antitezi var. Biz burada bir takım tutar gibi bir tarafın görüşlerini aktarmaya ve bir tarafa saldırmaya gelmedik. Elimizden geldiğince objektif bir şekilde şimdiye kadar edindiğim ve topladığım bilgileri size arz etmeye çalışacağım. Bir kere amacımızın bir saldırı, savunma bir düşmanla cedelleşme olmadığı belirtmem gerekiyor” şeklinde girizgâh yaparak bu konunun, diğer çıkan kitaplarının devamı niteliğindeki çalışması olan “Bir Devrin Anatomisi” adlı bu yılın ocak ayında çıkacak olan eserinde de yer aldığını söyledi.

SİLLE, KARAMANÎ TÜRKLERİN KÖYÜDÜR

M.Ö.3200 yıllarında Sümerler tarafından icat edilen resimli alfabenin kısa bir tarihçesini verdikten sonra bu alfabenin Fenikeliler tarafından geliştirildiği ifade etti. Konuyu Türklerin il alfabesi olan Göktürk alfabesi ile Uygur alfabesine getiren yazar Volkan Erikçi, Karamanlı Hristiyan Türklerinin ise Grek alfabesini kullandıklarını belirterek “Bizim Sille Hristiyan Rumların köyü değil, Karamanî Türklerin köyü. Oradaki kilisede Grek alfabeli Türkçe metinlerle ibadet yapılıyor, ilahiler söyleniyordu” dedi. 1800’lü yıllarda Latin harfleri kullanılarak Türkçe yazılmış “Türklerin Karakteri” adlı kitaptan pasajlar da aktaran Erikçi, Orta Asya’daki Türk boylarının 1900’lerde Rus baskısıyla Kazak ve Kırgızların Kril alfabesine, Azeriler ile Başkırdistan Türklerinin Latin alfabesine geçtiklerini söyledi. Erikçi, “İslam dünyasında ilk Latin harflerini kabul edenler Arnavut’lardır. Türk dünyasında da ilk kabul edenler Azeriler’dir” dedi.

HARF İNKILÂBI’NI İSMET İNÖNÜ ERTELETTİRDİ

1923’deki Millî İktisat Kongresi’nde alfabe değişikliği yapılması için teklif sunulduğunu fakat kongrenin başkanı Kâzım Karabekir Paşa tarafından bu teklifin, uzun ikna edici, delilli ve son derece mantıklı bir konuşma yaparak kabul edilmediğini belirten Erikçi, “Mustafa Kemal Paşa’nın ideolojisi tartışmasız bir şekilde Garpçılık(Batıcılık)tır. 1928’deki Harf İnkılâbını Mustafa Kemal Paşa kendi başına gerçekleştiriyor. Bu değişikliğe İsmet İnönü karşı çıkıyor. Mustafa Kemal Paşa, 1926’da gerçekleştireceği harf devrimini İsmet İnönü’nün karşı çıkması ve kendisini ikna etmesiyle iki sene erteliyor” dedi.

HARF İNKILÂBI KÜLTÜR DEĞİŞİMİ İÇİN YAPILDI

Harf İnkılâbı’nın “Kültür değişimi için yapıldığını” söyleyen Erikçi, bu konuda Atatürk ile İsmet İnönü’nün açıklamalarını delil olarak gösterdi. Erikçi, konuşmasına şu sözlerle son verdi: “Arap harflerine ve Osmanlıca’ya dönüş yapalım mı? Asla ve kat’a. Şahsi kanaatimi ifade ediyorum. Ben buna asla müsaade etmek. Çünkü alfabe oyuncak değildir. Alfabe bir milletin genetik kodlarıdır. Değiştirirseniz bir milletin genetik kodlarını değiştirir ve silersiniz.”

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetten sonra Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Yazar Önder Volkan Erikçi’ye Kombassan Yayınları arasında çıkan “100. Yılında Çanakkale” adlı kitabı armağan olarak verdi.

HABER MERKEZİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri