Alevi Dernek Temsilcileri: Erdoğan’ın Demeçleri Bizi Yaralıyor

Cumhurbaşkanı adayı Recep TayyipErdoğan’ın, ‘Ben Sünniyim, Kılıçdaroğlu Alevi, Demirtaş da Zaza.’ şeklindeki açıklamalarına Alevilerin tepkisi sürüyor. Erdoğan’ın bu tür demeçlerinin kendilerini yaraladığını belirten Alevi...

Cumhurbaşkanı adayı Recep TayyipErdoğan’ın, ‘Ben Sünniyim, Kılıçdaroğlu Alevi, Demirtaş da Zaza.’ şeklindeki açıklamalarına Alevilerin tepkisi sürüyor. Erdoğan’ın bu tür demeçlerinin kendilerini yaraladığını belirten Alevi dernekleri temsilcileri, “Başbakan samimi değil.” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’de düzenlediği mitingde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözleri tepki görmeye devam ediyor. Erdoğan’ın “Kılıçdaroğlu sen Alevi olabilirsin. Ben buna saygı duyarım. Bunu açık açık söyleyebilirsin. Ben de Sünniyim. Ben de bunu açık açık söylüyorum. Milleti aldatmaya gerek yok.” sözleri Alevi temsilcilerinin tepkisini topladı.

Karacaağaç Alevi Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hüsniye Takmaz, Başkan Erdoğan’ın sözlerini ileri demokrasi vurgusu yaparak eleştirdi. Takmaz, “Türkiye’de ileri demokrasi var ya, ama hala belli bir kesimin inancını içine sindirememiş, onu her fırsatta aşağılayan, yuhalatan bir Başbakan. Yani söylenecek şey yok. Kendi tabanına mesaj vermeye çalışıyor. Beni en çok üzen gerçek anlamda inanan yurttaşların Başbakanın bu söylemlerini alkışlaması. İnanın insanın içini acıtan şey budur. Eğer bir ülkede devlet bütün inançlara eşit mesafede olamıyorsa o ülkede demokrasinin de sinden söz edemezsiniz. Bu kadar açık. İleri demokrasi bırakın, hiçbir şekilde demokrasi olamaz.” dedi.

Kartal Cemevi Yöneticisi Aycan Sarıbal da, Başbakan Erdoğan bu tarz demeçlerinin Alevileri yaraladığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın vatandaşı düşünmediğini belirten Sarıbal, “Alevilere çok büyük hakaretleri var. Başbakanın bu demeçleri bizi yaralıyor. Bizim en büyük korkumuzda Başbakanın beslediği IŞİD. Yani Türkiye’nin kapısına dayandı, onu da biliyoruz. Başbakanın ileri demokrasisinden korkmaya başladım. Yarın öbür gün paralel devlet diye paralel örgüt diye gelip Alevileri toplayacak diye bekliyoruz. Her şey paralel oldu.” diye konuştu.

“BAŞBAKAN SAMİMİ DEĞİL”

Sancaktepe Yunus Emre Cemevi Onursal Başkanı Mehmet Boy ise, Başbakanın Alevilere yönelik sözlerinin yeni olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, fırsat buldukça her türlü olumsuz kelimeyi kullandığını kaydeden Boy, “Yani ben onun kullandığı kelimeleri vatandaş olarak kullanmak istemiyorum ama sayın Başbakan yeri geldiği zaman ‘ben herkesin başbakanıyım’ diyor. Ama yalan söylemeye alışık olduğu için yeri geldiği zaman iftar sofrasında Alevileri davet edip onlarla birlikte aynı sofrayı paylaşıyor. Bu kadar maalesef ikiyüzlü davranabiliyor. Kesinlikle samimi bulmuyorum. Çünkü Başbakanın çaldığını, çırptığını söyleyen olursa ya Ergenekon ya paralel devletçi oluyor. Bu nedenle hiçbir samimiyetini göremiyorum.” ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adayı olarak toplum karşısına çok şeffaf, herkese eşit gözle bakan biri olarak çıkması gerektiğini anlatan Boy, şöyle devam etti: “Ancak bugün Cumhurbaşkanı adayı olurken bile ‘Ey vatandaş söyle, sen Alevisin ben Sünniyim niye bunu gizliyorsun ki’ diyebiliyor. Peki benim oğlum kızım bir Alevi vatandaşla, Sünni vatandaşla evlenmişse yuva kurmuşsa bunlar ne yapacaklar? Birbirlerine hangi gözle bakacaklar? Mahkemeye gidip boşanacaklar mı yoksa evliliklerini sürdürecekler mi? Başbakanın burada vatandaşa söyleyeceği hangi kelime olabilir. Bunlardan doğan çocuk kendilerine ne diyecek? Bunu düşündük mü acaba? Yani böyle samimiyetsiz, maalesef bu ülkeyi elinden geldiğince ayrımcılığa götüren, ayrıştıran sürekli kendi dar kadrosu içinde onu bir noktaya taşıyan oy potansiyeline hükmetmesi ona yetiyor. Geri kalan herkes onun için kötüdür. Onun için hiçbir zaman samimi bulmadım, bugünde samimi bulmuyorum.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri