Alay Edilen Çocuk Sıkılmayı, Desteklenen Çocuk Kendine Güven Duymayı Öğrenir

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü Osmangazi Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Psikolojik Danışman Sema Gürhan, ilköğretim döneminde çocukların akademik gelişiminin yanı sıra kişilik gelişiminin son derece önemli olduğunu söyledi. Alay...

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü Osmangazi Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Psikolojik Danışman Sema Gürhan, ilköğretim döneminde çocukların akademik gelişiminin yanı sıra kişilik gelişiminin son derece önemli olduğunu söyledi. Alay edilen çocukların sıkılma ve utanma refleksi gösterdiğini belirten Gürhan, desteklenen çocukların ise güven duygusu kazandığını vurguladı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Anne Baba Tutumları’ konulu panele katılan Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü Osmangazi Rehberlik Araştırma Merkezi’nden Psikolojik Danışman Sema Gürhan, aileleri uyardı. Çocukların yetişmesinde anne babanın davranışlarının çok büyük yer tuttuğuna dikkat çeken Gürhan, çocukla kurulacak iletişimin önemine işaret etti.

Sema Gürhan, “Doğumundan sonra anne babanın çocukla iletişim kurması çok çok önemlidir. Çocuğunuza dokunmak, onunla konuşmak, çocuğun ileriki yaşamında kendisini güvende hissetmesinde ve konuşmasının gelişmesinde önemli role sahiptir. Çocuklarımızla sakin ve sabırlı iletişime geçmemiz, onlara güvende olduğunu hissettirir.“ dedi.

“ALAY EDİLEN ÇOCUK SIKILIP UTANMAYI ÖĞRENİR”

“Çocuklarımızın becerilerinin gelişmesi için 5-6 yaşından sonra elimizi üzerlerinden çekmemiz lazım” diyen Gürhan, şu bilgileri verdi: “’Sen yapamazsın, beceremezsin’ deyip yardım etmektense, kendisinin yapmasını desteklemeliyiz. Tuvalet yapımına, elbise ve ayakkabı giyimine, yemek yemesine artık karışmamamız lazım. Çocuklara olumsuz sözcükleri asla söylemeyelim. Eğer bir çocuk, sürekli eleştirilmişse, kınama ve ayıplamayı öğrenir. Devamlı utanç duygusuyla eğitilmişse, kendini suçlamayı öğrenir. Kin ortamında büyümüşse, kavga etmeyi öğrenir. Alay edilip aşağılanmışsa, sıkılıp, utanmayı öğrenir. Hoşgörü ile yetiştirilmişse, sabırlı olmayı öğrenir. Desteklenip yüreklendirilmişse, kendine güven duymayı öğrenir. Övülmüş ve beğenilmişse, takdir etmeyi öğrenir. Hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse, adil olmayı öğrenir. Kabul ve onay görmüşse, kendini sevmeyi öğrenir. Aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse, mutlu olmayı öğrenir.”

“ÇOCUĞUNUZU BAŞKASININ YANINDA AZARLAMAYIN”

İlköğretim döneminde akademik gelişimin yanında kişilik gelişiminin son derece önemli olduğunu vurgulayan Gürhan, şöyle devam etti: “Çocuklar bizden farklı bireylerdir. Çocuklarınıza, insan oldukları için yaptıklarını onaylamak değerli ve önemli olduklarını hissettirir. Çocuğunuzu, kardeşleri ve arkadaşları ile kıyaslamayın. Çocuğunuzu, yaptığı bir hatadan dolayı asla başkalarının yanında azarlamayın. Çocuğunuza göstereceğiniz en doğru, etkili ve kolay yaklaşım ‘koşulsuz sevgi’ göstermektir.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri