Alaboyun: Amacımız Soma'daki Facianın Neden Olduğunu Ortaya Koymak

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, amaçlarının kazanın neden ve nasıl olduğunu net bir biçimde ortaya koymak olduğunu söyledi. 13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri...

TBMM Soma Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, amaçlarının kazanın neden ve nasıl olduğunu net bir biçimde ortaya koymak olduğunu söyledi. 13 Mayıs 2014 Salı günü Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez Maden Ocağı'nda meydana gelen ve 301 işçinin şehit olduğu faciayı araştırarak, iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi amacıyla çalışma yürüten Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri, Manisa Oreko Otel'de Soma A.Ş. Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ve İmbat Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici'den bilgi aldı.

Görüşmenin başında gazetecilere açıklamalarda bulunan Komisyon Başkanı Alaboyun, "Amacımız bu kazanın neden olduğunu, nasıl olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktır. Net bir şekilde ortaya koyamazsak, sağlıklı öneriler bulamayız. Olayın nasıl olduğuna yönelik net bir veri elimizde olmazsa bizi yanlış yönlendirebilir. Bu sorun hepimizin sorunu, çözülmesi önemli. Olayı net bir şekilde ortaya koyacağız ki bir daha benzer olaylar yaşanmasın." dedi.

Alaboyun, facianın meydana geldiği ocak içine dün 150 metre kadar girdiklerini belirtti. Ocakta hem yangın sebebiyle hem de uzun süredir çalışma olmadığı için çökme ve kabarmalar olduğunu ifade eden Alaboyun, galerilerin yeniden elden geçirilmeye çalışıldığını söyledi. Bir iki ay içinde kaza mahallinin olduğu yere kadar bütün tamirat işlerinin tamamlanacağının ve ocağın çalışır vaziyete getirileceğinin tahmin edildiğini bildiren Alaboyun, "Ocak çalışır vaziyette getirildiği zaman komisyonun çalışma süresi bitmezse tekrar gelip kaza mahallini bir daha görmek istiyoruz." diye konuştu.

Maden ocağında, kazanın meydana geldiği an ile şu an arasında çok büyük fark olduğunu belirten Alaboyun, madenciliğin çok dinamik ve biyolojik bir yapı olduğunu, beş gün çalışmaması durumunda kendiliğinden çökmeler meydana gelen bir iş alanı olduğunu vurguladı. Madenciliğin dışında hiçbir işletmede özel bakım tarama dinamik ekibi olmadığına işaret eden Alaboyun, uzun süredir girilmediği için ocağın tamamen kapandığını dile getirdi. Alaboyun, "150 metreye kadar açmışlar. Bu açma işlemleri devam ediyor. Işıklar Ocağı'nı da ziyaret ettik. Işıklar, mevcut Eynez Ocağı'na göre yeni projelendirilmiş, daha geniş galeriler var. Yer yer beton kaplama yapılmış. Üretim ayağına kadar gittik, orada modern bir üretim ayağı var." dedi.

Alaboyun, her bölgedeki kömür ocaklarının kendine has özellikler taşıdığını ifade etti. Soma'daki üretimle Zonguldak bölgesindeki üretimin farklılıklar taşıdığını belirten Alaboyun, "Soma havasındaki kömürlerle Zonguldak havasındaki kömürlerin kendine has özellikleri var. Bunlar birbirine uyum sağlamaz. Bir otomobil fabrikasında üretim hatları yüzde 99 birbirine benzerken madencilikte üretim hatlarının yüzde 40-50'sinde ortak yönler var. Geri kalan, oradaki coğrafyanın özelliğinden kaynaklanıyor. Yer altı işletmeciliği bünyesinde metan gibi, kendiliğinden yanma gibi riskler taşıyor. Soma havzasında temel sorun burada. Bu bölgede bir de faylar olarak çok kırık bir yapıya sahip. Madenin bulunduğu bölgede 400'ün üzerinde, boyu 5 metre ile 80-100 metre arasında değişen irili ufaklı faylar var. Çok büyük kırıklı bir alanla karşı karşıyayız. Bunlar, kaza olduktan sonra farkına vardığımız olaylar." dedi.

Bugün geçmişte dinledikleri bazı isimleri yeniden dinleyeceklerini anlatan Alaboyun, daha önce 24 işçiyi dinlediklerini, bunlardan sadece dördünün olay anında ocakta olduğunu, üçünün A ve H panosu denen daha derin yerde olduğunu ifade etti. Alaboyun, öğleden sonra dinleyecekleri isimler arasında olay anında madende bulunan kişiler olduğunu da ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri