Aktif Eğitim-sen: Çözüm Üretmesi Gerekenler Sorun Üretmeye Devam Ediyor

Öğretim yılının, her geçen gün içinden çıkılmaz hale gelen ve kangren olmaya yüz tutmuş sorunların gölgesinde başladığı belirtildi. Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, çözüm üretmesi gerekenlerin iyi niyet emaresi görülmeyen...

Öğretim yılının, her geçen gün içinden çıkılmaz hale gelen ve kangren olmaya yüz tutmuş sorunların gölgesinde başladığı belirtildi. Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, çözüm üretmesi gerekenlerin iyi niyet emaresi görülmeyen ihmal ve icraatlarıyla yeni sorunlar üretmeye devam ettiğini söyledi.

Yeni eğitim öğretim dönemine başlanmasıyla ilgili basın açıklaması yapan Aktif Eğitimciler Sendikası (Aktif Eğitim-Sen) Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, son yıllarda bakanlığın eğitim adına yaptığı düzenlemelerle eğitim sistemini adeta bir yazboz tahtasına çevirdiğini ve art arda birbirini tutmayan kararlar alarak eğitim sisteminin içini boşalttığını vurguladı.

'BİRÇOK OKUL YENİ DÖNEM PLANI YAPAMADI'

Eski sistemin yerine getirilen yeni sistemin eskisini arattığını sözlerine ekleyen Sefa Zor sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemizde maalesef en çok değiştirilen sistem sonuçlarının görülmesi açısından uzun yıllar değişmemesi gereken eğitim sistemidir. Son 12 yıl içerisinde eğitim sistemi üzerinde 13 temel değişiklik yapılarak onlarca vatan evladının deneme tahtası olarak kullanılması sonrası istenilen düzeyde eğitim almaları engellenmiştir. Okulların tabelaları değişti, klasik liseler tarihe karıştı. 4+4+4 sistemi hâlâ oturmadı. En önemlisi de yakın çevresinde çocuğunu gönderecek okul bulamayan veli sayısı hızla artıyor. Öğrenci, veli ve öğretmenlerin bu sıkıntılarını gören, duyan, çözüm arayan ise ne yazık ki yok. Okullara yeni müdürlerin ataması yapılmadığı gibi, mevcut müdürler de görevden alınacakları için hiçbir işlem yapamıyor. Yaşanan karmaşa nedeniyle birçok okul müdürü bu dönemi rapor ve izinle geçiriyor. Okullar müdür olmadığı için yeni dönem planları yapamadı, yeni eğitim yılına hazırlanamadı. Üstelik görevden alınmayı bekleyen müdürlerin ne olacağı da ayrı bir sorun."

MEB tarafından özel okulda öğrenim görecek 250 bin öğrenciye verilen teşvikte skandal bir ayrımcılık yaparak bazı okullara onay vermemesinin içler acısı bir durum olduğunu dile getiren Sefa Zor, "Özelde okumak isteyen tüm öğrencilere destek verileceğini açıklayan MEB, Güneydoğu’yu adeta yok sayması, bugüne kadar hem üniversite sınavlarında hem de uluslararası olimpiyatlarda sayısız başarılara imza atan özel okulların, teşvik listesinden çıkarılması eğitimden ziyade siyasetin nasıl işlediğinin bir göstergesidir. Eğitimdeki en büyük sorunlardan biri de atamaların ve kararların siyasallaşmasıdır. Bir süre puan ve yeterlik uygulamasıyla devam eden atamalar, mülakat eklenerek siyasete açık hale getirildi." eleştirilerinde bulundu.

'ÖĞRENCİLER İSTEMEDİKLERİ OKULA GÖNDERİLDİ'

MEB’in on binlerce öğretmen açısından yeni bir dayatma anlamına gelen, ekonomik ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açacak rotasyon uygulamasını tün uyarılara rağmen hayata geçireceğini hatırlatan Zor, "Torba yasaya son anda eklenen bir maddeyle devlet kurumlarının bazı kademelerinde görev yapan memurların iş güvencesine son verildi. Yani görevine son verilen memurun mahkeme kararıyla dönmesinin önü kapatıldı. Yüzlerce kilometre ötede bir okula kaydedilen öğrencilerden imam hatip okullarına gönderilen Ermeni öğrencilere, kendi yüzdelik diliminin çok altında bir okula yerleşen (bahse konu olanlar tercih hatası yapanlar değil) öğrencilerden adres kriterinden dolayı istemedikleri okul türlerine yerleşen öğrencilere, boş kontenjanlara nakil haftasında hiç boş kontenjanın olmamasına kadar bir yığın konu da sadece bu başlıkta ele alınabilir." dedi.

'SINIF KONTENJANLARININ ARTIRILMASI KAOSA YOL AÇAR'

TEOG sonucuna göre yerleştirme yapılan bazı okullarda 40-50 kişilik sınıflar oluştuğunu ifade eden Aktif Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Sefa Zor, açıklamasını şöyle tamamladı: "Eğitim öğretim faaliyetleri 40 kişilik, 50 kişilik sınıflarda yapıldığında ne öğrenci dersi anlayabilir, ne de öğretmen bu kadar kalabalık sınıfta sınıf hâkimiyeti kurabilir. Bu nedenle okullarda sınıf kontenjanlarının artırımı yoluna gitmek büyük bir kaosa yol açacak ve eğitim öğretim faaliyetlerini durma noktasına getirecektir. Sonuç olarak MEB, 2014-2015 öğretim yılı başlarken, başarılı bir eğitim sezonu için gerekli en temel konularda bile yeterince hazırlık yapamamış ve varlığını sorgulanır hale getirmiştir. Bunca sıkıntıyla başlayan 2014-2015 öğretim yılı öğretmenlerimiz başta olmak üzere tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilerimize ve aziz milletimize hayırlı uğurlu olsun." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri