Aksünger: Meclis Soruşturma Komisyonu Baskıyla Yerin Altına İndirilmek İsteniyor

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, 4 bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun, suni gündemlerin üzerine yaptığı baskıyla yerin altına indirilmek istendiğini söyledi. Meclis Soruşturma Komisyonu üyeleri, CHP İzmir Milletvekili...

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, 4 bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu'nun, suni gündemlerin üzerine yaptığı baskıyla yerin altına indirilmek istendiğini söyledi.

Meclis Soruşturma Komisyonu üyeleri, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Rıza Türmen, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Soruşturma komisyonunun, unutulmak istenen bir komisyon haline dönüştürüldüğünü dile getiren Aksünger, Rıza Sarraf'ın tanıklıktan çekilmesini eleştirdi. Sarraf hakkında, tanıklığına başvurulmadan kısa süre önce takipsizlik kararı verilmesinin soruşturmayı yerle bir ettiğini belirten Aksünger, Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün, komisyonda dinlenmesini önerdiği kişilere ilişkin listenin oluşturulma yöntemini eleştirdi. Listenin, soruşturmaya konu eski bakanlar hakkında aleyhte bir delil üretebilme ihtimali olmayan kişilerden meydana getirildiğine dile getiren Aksünger, ancak bu listenin komisyon üyelerinin ortak kararıyla hazırlanması yönünde prensip kararı alındığını, bu karara uyulmadığını söyledi.

"Bu kararlar alınırsa CHP olarak biz bu kararları hiçbir zaman legalize etmeyeceğiz." diyen Aksünger, "Orada bir karar almak istiyorlarsa, buyurun yine parmak çoğunluğuyla alın kararları ama biz burada ortaklaşa olmayacağız. Bundan sonraki süreçte biz komisyondan çekilmiyoruz, çalışmaları takip edeceğiz. İsteklerimizi dile getireceğiz, not düşeceğiz, şerh düşeceğiz. Geleceğe bu davaları nasıl taşıyacaksak onlarla ilgili gerekli bütün çabaları göstereceğiz." diye konuştu.

Millitvekili Rıza Türmen ise Rıza Sarraf hakkında verilen takipsizlik kararının hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Türmen, "Rüşvet suçu dediğiniz, irtibat halinde bir suç. Bir rüşvet veren, bir de alan var. Biz rüşvet alanı soruşturuyoruz ama onu bulabilmek için vereni de soruşturmak zorundasınız. İrtibat halinde suçlar olduğundan zaten takipsizlik kararı verilmeyip bütün bu işin Meclis'teki soruşturma komisyonuna bırakılması gerekirdi. Bu yanlış düzeltilebilir. Komisyon 'bunlar irtibat halinde suçlardır. Biz dört bakanın suçlu olup olmadığını bulabilmek için bunları da dinlemeliyiz' demelidir. Ama dememektedir. Soruşturma komisyonunun parmak çoğunluğu ile karar alması görevini ne kadar layıkıyla yerine getirip getirmediği konusunda kuşkulara, tereddütlere, soru işaretlerine yol açmaktadır. Soruşturma komisyonunun görevini tarafsızlık içinde yerine getirmediği konusunda kamuoyunda bir düşünce hakim olursa, o zaman komisyonun vereceği karar aslında dört bakan lehine değil, aleyhine olur. Bugün gidiş o gidiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Aksünger, bir soru üzerine, Rıza Sarraf'ın İstanbul'da tanıklığa çağrılmasının ve tanıklık yapmamasının Meclis'in saygınlığına gölge düşürdüğünü ifade etti. Bununla ilgili gerekli hukuki girişimde bulunacaklarını açıklayan Aksünger, "Komisyon, çalışmalarında zaman kaybetti. Biz günleri heba etmeseydik bunun gibi 200'e yakın insanı dinlerdik, tüm dosyaları da incelerdik. Ortaya çok objektif bir iş çıkardı. Kamuoyu bu konuda belki vicdanen rahat olabilirdi. Ama kamuoyunun bu konuda vicdanen rahat olmaması gerekir şu anda. Soruşturma Komisyonu, suni gündemlerin üzerine yaptığı baskıyla yerin altına indirilmek isteniyor." ifadelerini kullandı.

"Rıza Sarraf'ı Meclis'in karşısına getirmeye Meclis'in gücü yetmiyor mu?" sorusuna da Aksünger, İstanbul'a gidilmesinin gerekçesinin aslında oradaki dosyaların incelenmesi olduğuna dikkat çekti. Kimlerin dinlenmesinin üzerinde mutabakat yokken böyle bir yaklaşım sergilendiğini, bunu kabul etmediklerini, kimsenin ayağına gidilmesinden yana olmadıklarını dile getiren Aksünger, "Bir adam diyor ki 'ben ameliyat olacağım, ölebilirim belki'. 'Adam ölebilir, insani bir durum var burada dinleyelim' çok teatral bir durum bence." dedi.

İstanbul Adliyesi'nde tanık ifadelerine başvuran heyette CHP'li üyenin de olduğunun hatırlatılması üzerine ise Aksünger, "Sarraf konusunda Hakkı Köylü'nün 'burada da dinleriz, orada da dinleriz' şeklinde bir yaklaşımı olmuş. Çağrı yapıldıktan sonra gelmeyince kadük oluyor. O sıkıntı yaşandı." karşılığını verdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri