Toplantıda Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yazır "Kooperatifimiz son beş yıldır tarımsal faaliyetlerimizde çiftçimizin hangi alternatif ürünlerde daha çok para kazanacağını hangi ürünlerden daha çok verim alabileceği ile ilgili çalışma yürütüyor.Çiftçilerimize sözleşmeli ekimleri miktar olarak artırarak para kazanmasını ve refah düzeyini iyileştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir önceki mali yılda yaklaşık üreticiden ellibeş tirilyonluk mal alırken içinde bulunduğumuz mali yıl için yetmiş tirilyonun üzerinde çiftçimizden mal almışız.Çiftçilerimize daha çok para kazandıracak bir yapıyı kurmaya devam ediyoruz. Yaptığımız bütün faaliyetlerimiz çiftçi odaklıdır hiçbir kar amacımız yoktur Kooperatifimiz para kazansın diye de bir derdimiz yok” dedi.
20 BİN DEKAR ÜSTÜNE ÇIKARACAĞIZ
“Kooperatif olarak elimizde üç ayrı tohumumuz mevcut bunlardan birtanesi Hüseyin bey birtanesi kepe ve toldi” diyen Yazır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tohumlardan kuraklık gitmesine rağmen yediyüzelli ila 1000 kilo arasında verim aldık,çeşitlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Bır diğer hususda üreticilerimizin sıkıntıları biz bunları biliyoruz girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor özellikle gübrede ve motorinde artışlar ciddi derecede,pancarda sorunumuz var pancarın fiyatlarını bir önceki yıla göre yüzde oniki sınırlı tuttular.Biz Pancar tarımınıda yaşatmak zorundayız.Eğer biz Pancar tarımını terk edersek ozaman piyasayı nişasta bazlı şeker Üreticilerine yani yabancı şirketlere devretmiş oluruz,onun için pancar tarımını yapmaya devam edelim.
Sertifikalı tohumlardan 15 bin dekar sözleşmeli ekim yaptık bunu 20 bin dekar üstüne çıkarmayı planlıyoruz." Genel kurulda Mali tabloların değerlendirildiği gündem maddeleri oy birliği ile kabul gördü.
HABER MERKEZİ