1-Kudüs öncelikli meselemiz olmalı
2-Kudüs cemaatsiz hale getirilmeye çalışılıyor
3-Filistin’in kalbine hançer: UTANÇ DUVARI
4- Filistinliler'in seslenişi: 'Neredesin Osmanlı'
5-Kudüs’te Cuma bayram havasında
HÂLİD ŞEN FİLİSTİN İZLENİMLERİ -6
6 gündür süren yazı dizimizin bu son gününde Mescid-i Aksa’nın içinden ve sosyal yaşantıdan bahsedeceğim. “Camide sosyal yaşantı mı olur?” sorusunun en güzel cevabını Aksa’da gördüm ve hayran kaldım. Vakit namazları dışında Mescid-i Aksa adeta bir okul, konferans salonu, sohbet odası. Kılınan vakit namazının ardından ilk mescide insanlar birbirleri ile kucaklaşarak kardeşliği pekiştiriyor. Bir kişi elindeki poşetten çocuklara ve cemaate şeker dağıtıyor. Bir diğer köşede termoslara hazırlanmış, çay ve kahve cemaate ikram ediliyor. Cami içinde öbek öbek oturan insanlar, her bir grupta faydalı işler yapılıyor. Caminin ortasında tripoda bağlanmış iki telefona sohbet eden kişiyi görünce şaşırmıştım. Telefonları kontrol eden kişi de yere uzanarak izliyordu. Meğer sohbet veren kişi iki kanaldan bunu canlı yayınla aktarıyormuş.
CİHAD MERKEZİ GİBİ
Caminin ön saflarına doğru genelde Kur’an okuyan kişiler oluyor. Camide uyuyan da var kitap okuyan da. Aynı anda 4-5 sohbet grubunun olduğu görülüyor. Her bir sohbet grubunun başında 15-20 kişi sohbeti dinliyor. Camide çok hoşuma giden manzaralardan biri de şuydu; Bir kıraat ustası, 30-35 yaşlarındaki öğrencisine kıraat dersi veriyordu. Ses ve kıraat güzel olunca, heyetimizdeki arkadaşlarla uzun uzun izledik bu dersi. Genel izlenimim Kudüs’te Mescid’i Aksa adeta bir karargah, İsrail’e karşı cihad merkezi gibi çalışıyor. Burada düşünülüyor, burada karar alınıyor, buradan aksiyona geçiliyor. Ülkemizde camilerin sadece 5 vakitte açıldığı ve kapasitesinin kullanılmadığı yönünde tartışmalara son yıllarda şahit oluyoruz. Camide konuşmanın bile abes sayıldığı ülkemizde camileri Aksa örneğindeki gibi sosyal alanlara çevirebilirsek ne güzel olurdu...
14 AYAR ALTIN KAPLI
Kubbet’üs Sahra’dan bahsedecek olursak, bu yapı Emeviler döneminde yapılmış. İçerisinde Peygamber Efendimiz’in miraca çıkarken bastığı ve ayak izinin bulunduğu Muallak Taşı bulunuyor. “Hacer-i Muallak”ın anlamı asılı duran taş demekmiş. Taşın havada asılı durduğu izlenimi var. Bu kayanın içine merdivenlerle iniliyor. Burada namaz kılınabiliyor. Kubbat’üs Sahra’nın parlak kubbesi 14 ayar altınla kaplanmış. Bölgede bulunan gösterişli kiliselerden aşağı kalmaması için böyle yapıldığı söyleniyor. Kubbet’üs Sahra girişinde Filistin idaresinden görevliler duruyor ve girenlerin Müslüman olup oladığını gözle, gerekirse belge sorarak kontrol ediyor.
O SÜTUNLAR NASIL TAŞINDI?
Kudüs ziyaretimizin son gününde Aksa çevresindeki yapıları daha iyi inceleme fırsatımız oldu. Aksa’nın altındaki Kadim Aksa’yı gördük. Burada hafızlık çalışan çocuktan dünkü yazımızda bahsetmiştim. Burada zaman zaman dersler veriliyormuş. Ayrıca Aksa’nın sütunlarını gördük. Bu çapı 1 metreyi bulan sütunların nasıl buraya yerleştirildiği bilinemiyor. Hz. Süleyman’ın emrindeki cinlere yaptırdığı ile ilgili rivayetler var. Daha sonra Mescid-i Aksa'nın güneydoğu köşesinde bulunan Mervan Mescidi’ni ziyaret ediyoruz. Bu mescid, üstü açıkken haçlılar döneminde üstü kapatılmak suretiyle bir ahıra dönüştürülmüş. Haçlılar bu ahırlara Süleyman ahırları adını vermiş.
AKSA’NIN ALTI OYULUYOR
Yahudiler için kutsal olarak kabul edilen Mescid-i Aksa'nın batı duvarı Burak Duvarı’nı gördük. Yahudiler buraya Ağlama Duvarı diyor. Yahudilerin önünde ibadet ettikleri bu duvar, Yahudi hakimiyetini kurmak hayali içinde dua ve gözyaşı ile yaslarını sürdürmelerini sağlıyor. Burada da Yahudiler kadın-erkek ayrı ibadet ediyor. Ayrıca bu bölümde yapılan kazı çalışmaları görülüyor. İsrail’in Mescid-i Aksa’nın altında tüneller kazdığı biliniyor. Kazılan tünel sayısının 20’yi geçtiği ifade ediliyor.
Yurda dönüş öncesi Tel-Aviv’de de kısa bir izlenim elde ettik. Bu sahil kenti, gayet modern ve lüks olarak inşa edilmiş. Kentte camilere ve osmanlı eserlerine de rastlamak mümkün.
Meram Belediyesi’nin Kudüs Akademi projesi çerçevesinde düzenlediği Kudüs programında basın mensuplarına yer vermesi ve Filistin’deki durumu daha iyi, yerinde gözlemleme fırsatı sunarak milletimize aktarmamıza vesile oldukları için başta Belediye Başkanı Fatma Toru olmak üzere Belediye yetkililerine teşekkür ederiz.
SON
Mescid-i Aksa
Ustadan öğrenciye kıraat dersi
Aksa’nın mihrabı önünde tefsir dersi
Başka bir köşede Kur’an okunuyor
Sohbet canlı olarak sosyal medyada yayınlanıyor
Tel Aviv’de Abdülhamit'in hüküdarlığının 25. yıldönümü şerefine inşa edilen Yafa Saat Kulesi
Kadim Aksa
Mescid-i Aksa’nın altındaki sütunların
Burak Duvarı
Yahudiler kutsal simgeleri 7 kollu şamdanı her yere işliyor.