Akın akın geliyorlar

Suriye'den Türkiye'ye doğru yeni bir göç dalgası daha başladı. Rus zulmünden kaçan Bayır-Bucak Türkmenleri, sınır kapılarından Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Son dalgayla Konya'daki Suriyeli sayısı 75 bine yaklaşırken, 10 bin kişi de kayıt için sıra be

İç savaştan kaçıp Konya'ya gelen Suriyeliler'in sayısı hızla artıyor. Konya'da şu an 60 bini kayıtlı olmak üzere 70 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Yabancı Şube'deki kayıt yoğunluğu devam ediyor. Günde 200 kişi kaydediliyor. 10 bine yakın kişi de kayıt için sıra bekliyor. Hatay'ın Yayladağı İlçesi’nin karşısındaki Suriye’nin Bayır-bucak Türkmen bölgesine Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarının artması üzerine Türkmenler, Türkiye’ye doğru gelmeye başladı. Türkmenler gruplar halinde sınırdan Türkiye'ye giriş yapıyor. Zulümden kaçanlar, akın akın Konya'ya geliyor. Konya'daki sığınmacı sayısı son bir yılda yüzde 100 arttı.

SURİYELİ SAYISI 70 BİNİ GEÇTİ

Şehirdeki Suriyeli sayısı şu an 70 bini geçti. Kayıtlı sığınmacı sayısı 60 bini geçerken, 10 bin kişi ise kayıt olmak için sırada bekliyor. Komşu ülkede 5 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle binlerce insan yaşamını yitirirken, milyonlarca Suriyeli ise ülkesini terketti. Türkiye'ye sığınanların sayısı 2 buçuk milyonu geçerken, sığınmacıların bir kısmı ise Konya'ya yerleşti. Sağlık hizmetlerinden ve yardımlardan faydalanmak isteyen sığınmacılar ise hızla kayıt yaptırıyor. Bugünlerde Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Şubede işlemleri hızlandırmak ve sığınmacıların rahat etmesi için bir dizi de düzenleme yapılıyor. Öte yandan Suriyeliler ağırlıklı olarak Sahipata, Şükran, Abdülaziz, Şems, Şeker, Ferhuniye, Hacı Fettah ve Aksinne Mahallesi'nde yaşıyor.

SIĞINMACI SAYISI HIZLA ARTIYOR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, sığınmacı sayısı hakkında bilgi verdi. Konya'da bulunan Suriyeli sayısının hızla arttığını belirten Tosun, Konya'da resmi sığınmacı sayısının 65 bine yaklaştığını, 10 bin kişinin ise kayıt olmak için sıra beklediğini söyledi. Kayıt altına alınmayan sığınmacıların da olduğunu ifade eden Yıldız, Suriye'deki kanlı savaşın devam ettiğini, ülkedeki gelişmelerin göçü tetiklediğini kaydetti. Yıldız, "Yabancılar Şube Müdürlüğü'nde her gün 100-200 Suriyeli'nin kaydı yapılıyor. İşlemleri hızlandırmak için memurlar yoğun çaba sarf ediyor. Türkmenlerin de gelmesiyle sıra bekleyen sayısı daha da arttı. Göç dalgasından sınırdaki iller gibi Konya da nasibini aldı" sözlerini kullandı.

YENİ BİR GÖÇ DALGASI BAŞLADI

Bayır-Bucak Türkmenleri'nin Türkiye'ye giriş yapmaya başladığını da belirten Tosun, Konya'nın sığınmacılara cazip geldiğini, bu nedenle sayının hızla arttığını ifade etti. Türkiye'nin mültecilere kucak açma noktasında örnek gösterildiğini, Avrupa'nın bu konuda sınıfta kaldığını ifade eden Tosun, Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasının başladığını söyledi. Tosun, "Suriyeli sayısı yeni göç dalgasıyla biraz daha artar diye tahmin ediyoruz. Savaştan kaçanlara ülke olarak kucak açıyoruz. Birçok Suriyeli artık buraya yerleşti, işini kurdu, eğitimine devam ediyor. Sığınmacılar, Konyalılar'ın yardım sever olduğunu, bu nedenle buraya gelmeyi tercih ettiklerini söylüyor. Ayrıca Konyalı hayırseverler ve AFAD soğuk kış günlerinde mültecilere yardım eli uzatıyor. Zor durumda olan sığınmacılara gıda ve yakacak yardımları yapılıyor" diye konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri