Akılsız tüketiyoruz

Hasan Küçükkendirci, "Türkiye'de kişi başına 27 kutu ilaç düşüyor. AB ülkeleri arasında ilaç tüketiminde birinci sıradayız. Leblebi gibi ilaç tüketiyoruz. Sağlık camiası da yabancıların daha çok ilaç satma hedefine biraz hizmet ediyor" dedi

Konya Eczacılar Odası, İl Sağlık Müdürlüğü, Konya Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Konya ilaç firması İlko sponsorluğunda Akıllı İlaç Kullanımı sempozyumu gerçekleştirildi. Dedeman Otel'de yapılan sempozyuma Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Mesil Aksoy, Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz, İl Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, Konya Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Murat Yavuz ve çok sayıda sağlık personeli ile eczacı katıldı. Sempozyumun açılışında konuşan Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Melis Aksoy, 81 ilde akılcı ilaç kullanımı koordinatörlükleri kurduklarını ve bu kurumlara destek verdikleri söyledi.

İLAÇLARIN YARISI REÇETESİZ

Konya Halk Sağlığı Müdürü Hasan Öznavruz, "Aşırı ilaç kullanımı, değiştirilmesi zor bir alışkanlık. Bireyler çok fazla ilaç tüketiyor. İlaçlar ölüme bile sebep olabiliyor. İlaçların yarısı reçetesiz satılıyor ve tüketiliyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı önemli bir sağlık sorunu oldu. Halk bilgilendirilmeli" diye konuştu. Gökhan Darılmaz da, fazla ilaç kullanımında hekimlerin de payının olduğunu, Konya'nın ilaç kullanımında iyi bir yerde olmadığını, kısa, orta ve uzun vadede bir takım programlara ihtiyacın olduğunu söyledi.

ÖNLEM ALMAK ZORUNDAYIZ

Hasan Küçükkendirci ise, "Türkiye'de yılda kişi başına 27 kutu ilaç düşüyor. Ülke olarak ilaca 20 milyar harcadık. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında ilaç tüketiminde birinci sıradayız. Leblebi veya çerez gibi ilaç tüketiyoruz. Türkiye'deki ilaç pazarının yüzde 70'i yabancıların elinde. Sağlık camiası da yabancıların daha çok ilaç satma hedefine biraz hizmet ediyor. Bazı hekimlerde şiddet görmemek için hastanın daha çok ilaç talebini karşılıyor. Önlem almak zorundayız. Herkese sorumluluk düşüyor" ifadelerini kullandı. Protokol konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi.

3 AYRI OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sempozyum üç ayrı oturum ile gerçekleştirildi. Birinci oturuma Prof Dr. Ayşe Saide Şahin başkanlık yaptı. Sunumları ise Prof. Dr. Serhat Ünal "Akılcı İlaç Kullanımı ve Çağımızın Sorunu Antibiyotik Direnci", Eczacı Mesil Aksoy "AİK’da Türkiye Genel Durum ve Sağlık Bakanlığı'nın Çalışmaları", Prof. Dr. Ahmet Akıcı "AİK’da Akademinin Rolü ve Çalışmaları" konusunda katılımcıları bilgilendirdi. İkinci oturuma Prof. Dr. Onur Ural başkanlık yaparken, sunumları Doç. Dr. Nazlım Aktuğ Demir "Akılcı İlaç Kullanımında İpuçları Nelerdir?" Doç. Dr. Şua Sümer "Sık Görülen Enfeksiyonlarda Antibiyotik Kullanımı", Prof. Dr. Fatma Akar Metabolik ve KKVS Hastalıklarında Akılcı İlaç Kullanımı" konusunda yaptı. Üçüncü oturuma ise Dr. Talat Gök başkanlık yaparken, sunumları Eczacılar Odası Başkanı Cemil Karakap "AİK Eczacının Rolü ve Yeri", Dr. Sadrettin Özerdem "AİK Doktorun Rolü ve Yeri" konularda katılımcılara bilgi aktardı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri