Bursalı iş adamlarına yönelik bilgisayar yazılımı konusunda bilgi veren Bilgi Teknolojileri Danışmanlık (BİDA) Yöneticisi Fatih Göktaş, Türkiye'de akıllı telefonlarına yönelik talep patlaması yaşandığını söyledi. Gelişen teknolojiyle birlikte parmaklarının ucundaki internet imkanlarından maksimum yararlanan akıllı telefon kullanıcılarına uyarıda bulunan Göktaş, Facebook, Twitter ve Instagram gibi bazı sosyal paylaşım sitelerinin kullanımında bilgi alışverişine dikkat edilmesini istedi. Yüklenen zararlı yazılımların akıllı telefonlara zarar verdiğine dikkat çeken Göktaş, "İnsanlar, cep telefonlarıyla anı yaşamak isterken korsanların hedefi olabilir. Nasıl? Cep telefonlarında herkes paylaşım yaptığından ve mail okuduğundan dolayı, açılacak eklerde zararlı yazılım bulunma ihtimali söz konusu. Son dönemde insanlar cep telefonlarından kolayca maillerine bakıp kontrol edebiliyor. Herkes artık bu akıllı telefonlarla her işi yapabiliyor. Dolayısıyla açtıkları her sayfayı dikkat etmek zorundalar. Bunun için biz özellikle cep telefonuna özgü koruma yazılımları öneriyoruz. Cep telefonlarının koruma yazılımları olmadan kullanmalarını tavsiye etmiyorum" dedi.
"HER E-POSTAYI AÇMAYIN"
Mailler yoluyla insanların özel fotoğraflarının zararlı korsan yazılımlar aracılığıyla başka bir telefonlara aktarılabileceğini söyleyen Göktaş, "Bu bir nevi kişilik ihlali gibi oluyor. İnsanların özel hayatına, mahremine giriyor. Zararlı yazılımın bulaşmaması için de bazı önemli adımların atılması lazım. En önemlisi her maili açmayın. Her yerdeki internet ağlarına bağlanılmaması gerek. Bu bir tehlike olabilir" diye konuştu.
"RE YAZILI MAILLERE DİKKAT"
Akıllı telefonlarda kullanıcıların karşılaşabilecekleri tehlikelerle ilgili bilgi veren Göktaş, şöyle devam etti:
"Özellikle konu kısmında tekrar gönderilmiş izlenimi verilerek 'RE' yazılı gelen maillere dikkat edilmeli. Sanki siz maili göndermişsiniz de ona cevap verilmiş gibi bir durum var. Dolayısıyla kullanıcı, 'Ben bir mail göndermiştim. Bunun cevabı geldi' diye açıyor. Buna inanabiliyor. Son zamanlarda bankaların adını kullanarak böyle bir işlem yapıyorlar. Bu maillerle akıllı telefon ve bilgisayarlara zararlı yazılımlar bulaşabiliyor."
"FOTOĞRAFLARINIZ ÇALINABİLİR"
Türkiye'de 40 milyondan fazla akıllı telefon kullanıldığına dikkat çeken Göktaş, "Türkiye cep telefonu kullanımında Avrupa şampiyonu. Akıllı telefon kullanıcıları çok büyük risk altında olabilir. Özelikle kullanıcılara önerimiz telefonlarının bilgisayar gibi olduğunu düşünüp korunaklı yazılımlar kullanmaları. Yoksa kendi fotoğrafları ya da kişisel bilgileri başka birilerinin eline geçebilir" dedi.
Akıllı telefonu olanlar dikkat!
Türkiye'de 40 milyona yakın akıllı telefonun zararlı yazılımlar yüzünden tehdit altında olduğunu belirten teknoloji uzmanları, 'RE' başlıklı tekrar gönderilmiş izlenimi verilen bazı e-postaların telefondaki bilgilerin ele geçirilmesine yol açtığını söyled