'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' Etkinliği Hatay'da Başladı

17 Akdeniz ülkesinden 77 aşçı ve gastronomi uzmanının katıldığı 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' Hatay’da başladı. Etkinlik kapsamında, Akdeniz ülkeleri arasındaki kültürel bağların daha da güçlenmesi hedefleniyor. Hatay Valiliği'nin...

17 Akdeniz ülkesinden 77 aşçı ve gastronomi uzmanının katıldığı 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' Hatay’da başladı. Etkinlik kapsamında, Akdeniz ülkeleri arasındaki kültürel bağların daha da güçlenmesi hedefleniyor. Hatay Valiliği'nin koordine ettiği, Hatay İl Yenilik Platformu Projesi kapsamında, 17 Akdeniz ülkesinden ünlü şef ile gurmelerin katıldığı 'Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri' düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı.

Antakya Vali Ürgen alanında başlayan ve Antakya Lisesi bahçesinde son bulan yürüyüşte, Hatay’ın simgelerinden biri olan Defne ve Apollon canlandırıldı. Bindikleri faytondan Hatay’ın yöresel defne sabununu ve Yayladağı lokumunu dağıtan Defne ve Apollon büyük ilgi gördü. Yürüyüşe katılan Gagavuz Türklerinin halk oyunları gösterileri ile renklenen kortej, Ritim Müzik Grubunun tencere ve tahta kaşıklarla sunduğu müzik ziyafeti ile canlandı. Hatay'daki farklı din temsilcileri de "Ben, sen, o yok! Biz varız" yazılı araç üzerinden vatandaşlara karanfil atarak selamladı.

HATAY’IN ÜRÜNLERİ SERGİLENDİ

Kentteki milli sporcuların yanı sıra engellilerin ve okul öncesi eğitim öğrencilerinin de yer aldığı yürüyüş kapsamında eşeklere yüklenmiş sepetlerde ve tarım araçlarında Hatay'da üretimi yapılan kavun, üzüm, mandalina sergilendi. Antakya Lisesi bahçesinde kurulan stantlarda, Hatay’ın unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ve yöresel yemeklerinin tanıtımı yapıldı.

Stantların gezilmesinin ardından başlayan törende konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Akdeniz coğrafyasının, insanı insan yapan değerlerin adeta yazıldığı, yaşandığı, sınandığı, insanlık tarihinde çok önemli roller oynamış, çok özel merkezlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

"BU İNSANİ SORUMLULUĞUMUZ"

Hatay tarihi incelendiğinde insanlığın ortak tarihinin ortaya çıktığını belirten Vali Lekesiz, Hatay’ın onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bir merkez olduğunu söyledi. Hatay'ın, Akdeniz coğrafyasının en karakteristik özelliklerini taşıyan illerden bir tanesi olduğunu belirten Lekesiz, “Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın beraberinde getirdiği bu coğrafyada çok özel değerler var. Çok derin bir tarih var. Toplumsal hoşgörü ve kültürel zenginlik var. Bu zenginlikleri muhafaza etmek, daha da güçlendirerek geleceğe aktarmak aynı zamanda insani bir sorumluluk.” dedi.

"SERVETİ ZENGİNLİĞE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Mutfak kültürünün de bu zenginliklerden bir tanesi olduğunun altını çizen Vali Lekesiz, “Biz yerel yöneticiler olarak küresel düzeyde rekabet edebilmek için yerel düzeyde işbirliği yapmanın zorunlu olduğunu değerlendiriyoruz. Bu amaçla valiliğimizin öncülüğünde ilimizde bulunan kurum ve kuruluşların yer aldığı, Hatay İli Yerli Platformu adı altında çatı yapı kurduk. Bu platform çatısı altında oluşan bütçe ile Hatay’ın sahip olduğu serveti zenginliğe dönüştürmeyi hedefliyoruz.” diye ifade etti.

"HEDEF KÜLTÜREL BAĞLARI GÜÇLENDİRMEK"

Platform aracılığı ile bir çok etkinliğe imza attıklarını vurgulayan Vali Lekesiz, “Bu etkinliklerden bir tanesi de Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri. Bu etkinlik aracılığı ile dünyaca ünlü gastronomi uzmanlarını, profesyonellerini burada buluşturup, bir araya getirip, bilgi ve deneyimlerini, paylaşmaları ve kazanımlarını kendi ülkelerine sunmalarını, taşımalarını hedefledik. Bu vesile ile Akdeniz ülkeleri arasındaki kültürel bağların daha da güçlenmesini hedefledik.” diye konuştu.

17 ÜLKE KATILIM GÖSTERDİ

Etkinliğe; Arnavutluk, Bosna Hersek, Cezayir, Fas, Fransa, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kanada, Lübnan, Malta, Monako, Slovenya, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Portekiz ve Makedonya olmak üzere 17 ülkenin katıldığını belirten Vali Lekesiz, şöyle devam etti: “Yurt dışından 77 şef ve gastronomi uzmanı ilimize geldi. Uluslararası şef ve otoriterlerden 25 tane misafirimiz bulunmakta, yerli ve yabancı 70 basın mensubu etkinliğimizi izleyecek. 4 gün boyunca İtalya, Türkiye Hatay, ispanya, Cezayir, Tunus ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılacağı kurgulamalar yapılacak. Arkasından da program eşliğinde Hatay’ın derin tarihine ilişkin programlar düzenlenecek.”

4 GÜN SÜRECEK

Yapılan konuşmaların ardından, Antakya Lisesi bahçesine günün anısına etkinlik fidanı dikildi. Daha sonra İtalyan Aşçı Fabio Brambilla tarafından karidesli ton balığı yemeği hazırlandı. İtalyan aşçı büyük ilgi gördü. Hatay’da başlayan Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri 6 Eylül Cumartesi günü yapılacak etkinliklerle sona erecek.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri