Akademi Rumeli, Balkan Gençlerini Sanatçılarla Buluşturuyor

Akademi Rumeli; 8 Balkan ülkesinden 150 üstün yetenekli lise ve üniversite öğrencisini Edirne’de 30 sanatçı ile buluşturuyor.

Akademi Rumeli; 8 Balkan ülkesinden 150 üstün yetenekli lise ve üniversite öğrencisini Edirne’de 30 sanatçı ile buluşturuyor.
Edirne Valiliği ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen akademi sanat atölyeleri, söyleşiler, imza günleri, konserler ve film gösterileri etkileriyle 10 Eylül tarihine kadar devam edecek.
Bulgaristan, Gagauz Yeri, Kırım, Kosova, Makedonya, Romanya, Türkiye ve Yunanistan’dan 17 ile 25 yaş arası üstün yetenekli gençler, on gün boyunca 30 yazar, çizer, yönetmen ve sanatçı ile biraraya gelme imkanı bulacak.
Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine Edirne Valisi Hasan Duruer, Zaman Gazetesi Yazarı Ahmet Turan Alkan, Hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Şair Ercan Yılmaz, Şair ve Akademisyen Doç. Dr. Rıdvan Canım, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Sınav, çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta konuşan Vali Duruer, görevi başladığında günden itibaren kendine iki misyon edindiğini bunlardan birisinin “Geçmişi günümüze taşımak” diğerinin ise balkanlar olduğunu söyledi.
Zaman Gazetesi Yazarı Ahmet Turan Alkan ise Balkanların “Türklük” denilen şeyin mayalandığı bir yer olduğunu söyledi.
Alkan, “Bunu size gaza getirmek için söylemiyorum. Tarihçiyim. Tarih okumalarımın ışığında söylüyorum. Türklüğün asıl yoğrulduğu yer. Alparslan, Malazgirt, Doğu Anadolu vesire değil. Vesaire diyorum ama bunu küçümsediğimden değil. Kültürel, dünya varlığı ve modern manada Türklüğün biçimlendiği yer balkan coğrafyasıdır.” dedi.
Doç. Dr. Rıdvan Canım da “Rumeli bizim sevdamız, aşkımız, dinmeyen, hiç kapanmayan yürek sızımız. 5 asırlık bir beraberlikten sonra yüz yıllık bir hasret var. Edirneli bir akademisyen olarak Akademi Edirne’den sonra Akademi Rumeli projesinde yer almaktan ve katkı sunmaktan son derece mutluyum. Bu proje aslında bir akrabalar buluşmasıdır, bir kucaklaşmadır, çok saygı değer çok kutlu bir buluşmadır.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Edirne Valisi Hasan Duruer, ilk gün programa katılan Şair Ercan Yılmaz’a, Ahmet Turan Alkan’a Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’na Doç. Dr. Rıdvan Canım’a, Yönetmen Zafer Karatay’a proje koordinatörü Fahri Tuna’ya bir teşekkür plaketi takdim etti.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri