Ak Parti'nin Seçimi Kaybettiği Mahalleye Su Cezası İddiası

AK Parti'nin 30 Mart yerel seçimlerinde kaybettiği Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Süller Mahallesi'nin suları, seçimlerden bu yana devamlı kesiliyor. Seçimlerden önce bir belde belediyesi olan Süller, Denizli'nin büyükşehir olmasından sonra...

AK Parti'nin 30 Mart yerel seçimlerinde kaybettiği Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Süller Mahallesi'nin suları, seçimlerden bu yana devamlı kesiliyor. Seçimlerden önce bir belde belediyesi olan Süller, Denizli'nin büyükşehir olmasından sonra Çal'a bağlı bir mahalleye dönüştü. İlçedeki seçimi ise MHP kazandı ancak 30 Mart'a kadar mahallede çok nadir olan su kesintileri bir anda çoğalmaya başladı. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yatırımı yapan besihane sahiplerinden kahvehanede oturan sade vatandaşa ve ev hanımlarına kadar birçok kişi, kesintilerin siyasi sebeplerden dolayı olduğunu ileri sürüyor. Vatandaşlar, içme ve kullanma sularının bağlı olduğu Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürlüğü'nün, en küçük arızaları bile günlerce yapmayarak mahalleliyi cezalandırdığını iddia ediyorlar. Mahalleliler, evlerine suları bidonlarla traktör, at veya eşek sırtında, dağda bayırda buldukları kaynaklardan temin etmeye çalıştıklarını söylüyor.

'GÜYA BİZE BEDEL ÖDETİYORLAR'

Mahallenin bir kısmında yapılan besihaneler, 2 bin civarında büyükbaş hayvan barınıyor. İşletme sahipleri, susuzluktan bağıran hayvanlarının kendilerine ızdırap verdiğini söyledi. Hayvanların içeceği suyu, görevi olmadığı halde Çal Belediyesi tankerlerle gidermeye çalışıyor. İşletme sahiplerinden Hüsam Aşık, "seçimde oyu bize vermediniz" diye resmen kendilerine su sıkıntısı çektirildiğini öne sürüyor: "Ramazanın son günlerinde bu ızdıraptan başka, kasıttan başka bir şey değil. Güya bize bedel ödetiyorlar. Benim işletmem 1,5 milyon lira. Bu yatırımı sadece su sıkıntısından dolayı riske atıyoruz. " dedi. Susuzluktan besihane yatırım yapmaktan pişmanlık yaşadığını dile getiren Veysel Dündar da, "Hayvan susuz bağırıyor, biz karşıdan çaresiz bakıyoruz. Bize yapılanı zulüm diye hissediyoruz. Devlet şu an zulüm yapıyor," diye konuştu. Mustafa Doğan ismindeki bir işletme sahibi de 30 Mart seçimlerinden önce böyle bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını, şimdi sularının devamlı kesildiğini söyledi: "Hükümet yerelden idare dedi, yerelden idareyi büyükşehire verdi. Oradan buraya gelesiye kadar bizim hayvanlarımız telef oluyor. Bunu şahsen siyasete bağlıyorum. Bu hükümetin bize bir cezası galiba, onu da çekiyoruz."

Kahvehanelerde oturan vatandaşlar da susuzluktan şikayetçi. Osman Ağır, seçimden bu yana sularının bir gün akıp iki gün akmadığını söylerken Yaşar Gürel, "Burada patlak oluyor, bir hafta sular boşa akıyor. Nereye telefon etsek, 'Yarın yaparız, bir gün yaparız' diyorlar. Nedense büyükşehire geçince su hizmeti bu köyde kesinlikle yok. Bir çözüm bulsunlar, değilse ayaklanıp Ankara'yı bulacağız." diyor. Belediyeden altı yıl önce emekli olan Ali Candır da Süller'de 25 yıldır su sıkıntısı olmadığını ifade ederek, "Şu anda millet uzaya çıkıyor, biz su içemiyoruz. Bunun tek sebebi denetimsizlik, ilgisizlik, vurdumduymazlık." diye konuştu.

Mahallenin kadınları da susuzluğa tepkili. Ümmü Uzak, üç gündür suları olmadığını, yıkanamamaktan koktuklarını dile getirirken Elif Uzak da, "Altı aydır böyle. Şimdiye kadar böyle susuz kalmamalıydık. Bunlar seçimlerden sonra oldu. Yaşım 60 oldu, hiç bu çeşme kesilmiyordu. Biz de insanız, insan gelip bir bakar. Bizim yaşamaya hakkımız yok mu? Suları arabalarla dağlardan getiriyoruz." diyor. Rukiye Arslankara ise,"Seçimlerden beri bakan yok. Güya büyükşehir oldu Denizli, megakent oldu ama etrafa bakmıyorlar, zehirkent oldu bu taraflar." dedi.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akçan, Süller'in suyunun çok alçak bir yerden çıkarıldığını fakat pompanın başında devamlı bir kişi olmadığını, oradaki görevlilerin başka ilçeye alındığını belirti: "Süller, iktidar partisine en güçlü oyu veren bir beldemiz. Bu dönem bizi tercih ettiler, bu kıyaslamayı insanlar bundan dolayı yapıyor. Bizim eski tankerimizle su gönderiyoruz. 30 Mart'tan önce kendisi bakıyordu işçiler, nöbet tutuyordu. DESKİ kurulunca elemanlar Bekilli'ye çekildi."

Tepkilerin odağındaki DESKİ Genel Müdürü Mahmud Güngör ise Süller'e ayrıcalık yapmalarının söz konusu olmadığını söyleyerek iddialara şöyle cevap verdi: "Kaynaklar azaldı, yer altı suları çekiliyor. Bu pompalar kuruda kaldığında hemen yanıyor. Motorda sıkıntı çıktı, oraya dalgıç pompa kurmaya çalışıyoruz. Biz milletin suyuyla seliyle uğraşmayız. Bekilli tarafındaki salyangoz Menderes Nehri'nin suyunu çeviriyor, yukarıya 300 metre basıyor. Menderes'te su o kadar azaldı ki salyangozu çeviremiyor. Çevirmesi için toplanacak suyu bekliyoruz." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri