AK Parti Tek Başına İktidar

Türkiye dün sandık başına gitti. 5 ay sonra yeniden yapılan seçimde tek başına iktidar çıktı. AK Parti yüzde 49 oranında oy alarak, 4. kez tek başına iktidara geldi

AK PARTİ 4. TEK BAŞINA İKTİDAR

Türkiye, 26. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birisini daha geride bıraktı. Seçimde 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulan 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullandı.  7 Haziran seçimlerinde yüzde 41 oranında oy alarak, tek başına iktidar olamayan AK Parti, oylarını yüzde 8 oranında artırarak, yüzde 49 oy oranıyla ile 4. kez tek başına iktidara geldi.

AK PARTİ 325 MİLLETVEKİLİ ÇIKARDI

AK Parti Türkiye genelinde 316 milletvekili çıkardı. Konya'da ise oylarını yüzde 10 oranında artıran AK Parti, milletvekili sayısını 12'ye çıkardı. MHP ise Türkiye ve Konya genelinde yüzde 5'lik oy kaybı yaşadı. MHP Türkiye genelinde 41, Konya'da ise 1 milletvekili çıkarabildi. CHP ise milletvekili sayısını artırdı. CHP Türkiye genelinde 133, Konya'da ise 1 milletvekili çıkarabildi. 3'lük oy kaybı yaşayan HDP'nin ise milletvekili sayısını 59'a düştü.

Seçmen, 7 Haziran seçimleri sonrası hükümet kurulamayınca 5 ay sonra bir kez daha sandık başına gitti. Türkiye, 26. Dönem Parlamentosunun üyelerini belirlemek üzere dün bir kez daha oy kullandı.  Sonuçlara göre AK Parti Konya'dan 12, MHP ve CHP bir milletvekili çıkardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mustafa Baloğlu, Hüsnüye Erdoğan, Hacı Ahmet Özdemir, Halil Etyemez, Leyla Şahin Usta, Mehmet Babaoğlu, Ziya Altunyaldız, Muhammet Uğur Kaleli, Mehmet Babaoğlu ve Abdullah Ağralı ile Ahmet Sorgun AK Parti'den Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Mustafa Kalaycı MHP'den, Hüsnü Bozkurt ise CHP'den milletvekilliğine seçildi. 7 Haziran'da Konya milletvekilliğine seçilen ancak 1 Kasım seçimleri için AK Parti tarafından yeniden aday gösterilmeyen Rüveyde Gülseren Işık'ın yerine Ahmet Sorgun, Ankara'ya gitti. 

AHMET DAVUTOĞLU

Uluslararası ilişkiler uzmanı, akademisyen ve büyükelçi, eski Dışişleri Bakanı, eski Başbakan Vekili, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanı, 63. Türkiye Hükûmeti'nin başbakanı. 1 Mayıs 2009'da, Dışişleri Bakanı olarak TBMM dışından atandı. 58., 59. ve 60. hükümetler döneminde başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hem bakanlık hem de cumhurbaşkanlığı görevlerinde Abdullah Gül'e dış politika başdanışmanlığı yaptı. 24. Dönem Konya Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. 28 Ağustos 2014'te cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan başbakanlık vekaletini aldı ve 62. Türkiye Hükûmetini kurmakla görevlendirildi. Davutoğlu başbakanlığında kurulan 62. Türkiye Hükümeti bakanlar kurulu listesini 29 Ağustos 2014 tarihinde açıkladı. 62. Türkiye Hükümeti Davutoğlu başbakanlığında güven oyu alarak göreve başlamıştır. Davutoğlu 2015 Genel Seçimlerinden sonra istifasını Recep Tayyip Erdoğan'a vermiştir fakat yeni hükümet kurulana kadar Başbakanlığa devam etmektedir.

MUSTAFA BALOĞLU

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunudur. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde genel cerrahi alanında uzmanlığını yaptı. Kütahya E-Tipi Cezaevi, Akşehir Devlet Hastanesi acil tabipliği, Etimesgut Devlet Hastanesi ve Akşehir Devlet Hastanesinde genel cerrahi uzmanlığı, Akşehir Devlet Hastanesi Baştabip Yardımcılığı ve Baştabipliği, Akşehir Belediye Başkanlığı yapmıştır. TBMM XXIV.ve XXV. Dönem İstanbul milletvekilidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

HÜSNÜYE ERDOĞAN

1965’te Sarayönü'nde doğdu. İlkokulu 1971-1976 yıllarında Konya’da tamamladı. 11 yıl Van’da çalıştıktan sonra 2009 yılında eşimin Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Doçent olarak atanmasıyla tekrar Konya’ya tayin oldu. Konya’da Doğum ve Çocuk Hastanesi Acili’nde 1.5 yıl çalıştıktan sonra 2010 yılında Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesiyle birlikte 48 No'lu ASM'de 4.5 yıl Aile Hekimliği yaptı. 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'den milletvekili seçildi.

AHMET SORGUN

1958 yılında Hadim ilçesinde dünyaya gelen Ahmet Sorgun, 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Serbest avukatlık, sivil toplum kuruluşlarında kurucu ve yöneticilik yapan Sorgun, Büyükşehir Belediyesi'nde Hukuk Müşavirliği, Genel Sekreter Yardımcılığı ve KOSKİ Teftiş Kurulu Başkanlığı görevlerinde de bulundu. Evli ve 6 çocuk babası olan Ahmet Sorgun, KOSKİ Genel Müdürlüğü görevinde de bulunmuştu. AK Parti İl Başkanlığı görevinde de bulunan Sorgun Konya'dan milletvekili seçildi.

ZİYA ALTUNYALDIZ

1965 yılında, Bozkır'ın Hisarlık Kasabası’nda yedi çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokulu, Hisarlık köyünde bitirdi. 1983 yılında Konya İmam Hatip Lisesinden, 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Çalışma hayatına, 1989 yılında Devlet Planlama Teşkilatı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak başladı. 10 Kasım 2010 tarihinde Gümrük Müsteşarı olarak atandı. 7 Haziran'da meclise girdi. Ulusal ve uluslararası kaynaklarda yayımlanmış çok sayıda çalışması bulunuyor.

MUHAMMET UĞUR KALELİ

1958 yılında Konya’da doğan Muhammet Uğur Kaleli, hububat, bakliyat ticareti ile un fabrikası işletmeciliği yapıyor. 2000-2005 yılları arasında Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Kaleli, 2009 yılında Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. KTB Başkanlığı boyunca ortak akıl ile borsada birçok ilki gerçekleştirerek, tarım ve tarımsal ticarete önemli katkılar yapan Kaleli, 7 Haziran'da AK Parti Konya Milletvekili oldu. Çeşitli iş ve sosyal dernek kuruculuğu, üyeliği ve yöneticiliği yapmakta olan Muhammet Uğur Kaleli evli ve iki çocuk babasıdır.

LEYLA ŞAHİN USTA

1973 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ,orta, lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Liseyi okul birincisi olarak tamamlayıp, 1993 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesine girdi. Fakültedeki başarı derecesi ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş yaparak eğitimine İstanbul’da devam etti.1999 yılında başörtüsü sorunu sebebi ile yurt dışına çıkıp Viyana Üniversitesi Tıp fakültesinde eğitimine devam etti.2003 yılında Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 yılında Türkiye’ye döndü. 1998 yılından beri aktif olarak STK’lar ile ilgilenmeye başladı. 2015 Şubat ayına kadar hekim olarak görevime devam etti.AK-DER (Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Üyesi, Türk Tabipler Birliği İstanbul Üyesi, Hekim Hakları Derneği Onur Üyesi, UETD-Avusturya Kurucu Üyesi. 7 Haziran'da AK Parti'den meclise girdi.

MEHMET BABAOĞLU

Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu 1965 yılında Hüyük İlçesi Pınarbaşı Köyü'nde doğdu. İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra yüksek öğrenimini 1987 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde tamamladı. Lisans stajını 1986 yılında Almanya'da yaptı. 1989 yılında Selçuk Üniversitesi (S.Ü) Ziraat Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 2009-2011 yılları arası Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Kurucu Rektörlüğü görevini yürüttü. 28 Ekim 2011'de Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na atandı. Evli ve 4 çocuk babası olan Babaoğlu, iyi derecede İngilizce, temel seviyede Almanca ve Arapça biliyor. 7 Haziran'da meclise girdi.

ABDULLAH AĞRALI

Kulu'da dünyaya geldi. 1987 yılında İstanbul Fatih Vatan Lisesinden mezun olan Dr. Abdullah Ağralı, aynı yıl Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Üniversite yıllarında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında faal olarak görev aldı. Evli ve dört çocuk sahibi. 7 Haziran'da Konya'dan milletvekilliğine seçildi.

HALİL ETYEMEZ

Halil Etyemez, Ereğli'de 1965 yılında doğdu. İmam Hatip Lisesi’ni bitirdikten sonra sırasıyla Eğitim Yüksek Okulu’ndan ve İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi ve Deneticiliği Bölümünden mezun oldu. Ayrıca Eğitim Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamladı. 2011 tarihinde atandığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcılığı görevini, 25. Dönem milletvekilliği aday adaylığı için bıraktı. 7 Haziran'da yapılan Genel Seçimlerde AK Parti Konya Milletvekili olarak seçildi ve halen bu görevine devam ediyor. Evli ve üç çocuk babasıdır.

HACI AHMET ÖZDEMİR

1961 Ilgın-Çavuşçugöl Kasabası’nda doğdu. İlk öğrenimini doğduğu yerde, orta öğrenimini Ilgın Lisesi’nde tamamladı. Daha sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazanarak Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. 1985/86 eğitim öğretim yılında devam ettiği Arap Dili ve Edebiyatı Enstitüsü’nü dereceyle bitirdi. 1988 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görev aldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Ana dalı Öğretim üyesi olarak görev yaptı. 7 Haziran'da AK Parti'den Konya Milletvekilliği'ne seçildi.

MUSTAFA KALAYCI

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nda Denetçi ve Başdenetçi olarak çalıştı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) İbra Kurulu üyeliği yaptı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Danışmanı ve Başbakan Başmüşaviri oldu. Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. Yüksek Denetleme Kurulu başdenetçiliği görevine geri döndü. Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası, Devlet Denetim Elemanları Derneği ve Yüksek Denetim Elemanları Derneği Üyesi oldu. XXIII., XXIV.ve XXV. dönem Konya milletvekilidir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

HÜSNÜ BOZKURT

1950 yılında Çanakkale’nin Ezine ilçesinde doğdu. Bir memur ailesinin büyük oğlu olarak ilk ve orta öğrenimini Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde tamamladıktan sonra İstanbul Tıp Fakültesinden 1973 yılında mezun oldu. 1998-1999 yıllarında CHP Konya İl Başkanı olarak görev yapmış, 1999 Genel seçimlerine milletvekili olarak katılmıştır. ADD,ÇYDD,Tenis Dağcılık ve Su Sporları Derneği gibi çeşitli sivil toplum örgütlerinin kurucu üyelerinden olup,1992-1993 yıllarında Konyaspor Kulübü Yönetim Kurulunda Asbaşkan olarak görev yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri