Ak Parti Meclis Başkanı Üzerinden Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu Dağıtmak İstiyor

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. 3 saat süren toplantının ardından Çiçek'in "Bu komisyonun, yeni sıfırdan bir anayasa yapamayacağı kanaatindeyim" diyerek bu görüşünü partilerin genel merkezlerine yazıyla ilete.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. 3 saat süren toplantının ardından Çiçek'in "Bu komisyonun, yeni sıfırdan bir anayasa yapamayacağı kanaatindeyim" diyerek bu görüşünü partilerin genel merkezlerine yazıyla ileteceğini ve yeni bir yaklaşım gelişmediği süreci komisyonu yeniden toplamayacağını söylediği öğrenildi. Bu duruma tepki gösteren CHP, MHP ve BDP'nin komisyon üyeleri ise AK Parti'nin Meclis Başkanı üzerinden Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu dağıtmak istediğini vurguladı.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Atilla Kart, üç saati bulan bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Gerek geçen hafta gerek bugünkü toplantıda baştan sonra çalışmaların daha verimli olması noktasında yöntemleri konuştuklarını dile getiren Kart, Meclis Başkanının komisyonun bugüne kadarki çalışmalarında vardığı noktayı raporlama şeklinde genel başkanlara gönderilmesini teklif ettiğini kaydetti.

Buna bir itirazları olmadığını ve olamayacağını anlatan Kart, bundan sonraki toplantının tarihinin belirlenmesini istediklerinde ise Meclis Başkanının komisyon çalışmalarını bundan böyle sürdürmek istemediğini, semeresiz kaldığını, sonuç vermediğini söylemeye başladığını anlatan Kart, "Böyler bir yetkisinin olmadığını, çalışmanın fiilen sonlandırıldığı bir gelişme yaşadık. Çok dramatik bir tablo. Aslında bu senaryo geçen haftada uygulanmak istendi. Bugünde sayın Mehmet Ali Şahin şu ifadeyi kullandı. 'Efendim bu komisyonun kurulmasını siz sağladınız, bu komisyonu sona erdirmek de sizin görev ve sorumluluğunuzdadır' dedi." dedi.

Meclis Başkanının yetkisi olmadığı halde çalışmaları fiilen sona erdirdiğini ya da sona erdirme girişiminde bulunduğunu dile getiren Kart, komisyonun nasıl sona ereceğinin protokolde belli olduğunu belirterek AK Parti sona erdirmek istiyorsa bunu samimi, dürüst bir şekilde söylemesi gerektiğini ifade etti.

"MECLİS BAŞKANININ KAMUOYUNA TATMİNKAR BİR AÇIKLAMA YAPMA ZORUNLUĞU VAR"

"Kararı bizzat kendisi verme sorumluluğu, cesaretini, özgüvenini gösteremedi. Meclis Başkanı üzerinden TBMM kimliğini kullanarak sona erdirmek istiyor. Protokole göre böyle bir yetki yoktur." diyen Kart, kendilerinin yarın saat 15.00'de bir araya geleceklerini söyledi. Gündemi müzakere etmeye devam edeceklerini belirten Kart, "Burada partilerden biri masaretsiz bir şekilde gelmezse tutanağımızı tutacağız. Sayın Meclis Başkanının kamuoyuna tatminkar bir açıklama yapma zorunluğu vardır. TBMM Başkanının sorumluluk anlayışıyla, saygınlığı ile bağdaşmayan; AKP'nin hiyerarşik ilişkisi içinde görev yapan başkan portresiyle karşı karşıyayız.

Meclis Başkanının tavrından 'bundan sonraki toplantılara katılmam' şeklinde bir izlenim edindiğini vurgulayan Kart, AK Parti'nin bu komisyonun daha fazla çalışmasına izin vermediğini ve bunu da Meclis Başkanı üzerinden uygulamaya soktuğunu söyledi.

"ANLAŞILAN 'KOMİSYONU NASIL DAĞITIRIZ?' ÜZERİNE TOPLANTI YAPILDI"

MHP'nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal, AK Parti'nin Meclis Başkanı'nı aracı kılarak komisyon faaliyetlerini son erdirmek için dolamaçlı bir yolu kullandığını söyledi. Komisyonun çalışmalarının nasıl ilerleyeceğini görüşmek için bir araya geldiklerini anlatan Bal, ancak anlaşılanın "Komisyonu nasıl dağıtırız" üzerine toplantı yapıldığını kaydetti.

İç yönetmeliğe göre hareket edeceklerini belirten Bal, yarın saat 15.00'te üç partinin bir araya geleceğini, AK Parti'nin gelmemesi halinde tutanak tutulacağını vurguladı. "Umarım AK Parti yarın toplantıya gelir." dedi. Meclis Başkanının komisyonu dağıtma yetkisi bulunmadığına dikkat çeken Bal, nasıl dağıtılacağının komisyonun çalışma prensiplerinde belli olduğunu kaydetti.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Bu şartlar altında komisyon başkanlığına devam edemeyeceğini" açıkça ifade ettiğini aktardı.

"BAŞKANIN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK"

BDP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Bengi Yıldız, Meclis Başkanı'nın "Bu haliyle ben bu komisyona başkanlık etmem. Çalışmayı da partilere gönderirim" demesinin zınni olarak o komisyonu 'ben bitirdim' demesi olduğunu ancak başkanın böyle bir yetkisi olmadığını kaydetti.

Yıldız, "Basını, sivil toplumuyla herkesin bu süreci bitirenlerden hesap sorması gerekiyor. AKP ve Meclis Başkanı birkez daha kararlarını gözden geçirirler, bu süreci şeffaf yürütürler." dedi. Komisyonun fiilen bitip bitmediğine ilişkin bir soruya Yıldız, "Bitti diyemeyiz. Görünen o. Uzun zamandır görünen o. 12 maddeyi bir hafta içinde geçirdik. 4 aydır madde üzerinden bir adım atılmadı, fıkralar üzerinde atıldı." karşılığını verdi.

AK Parti'nin kafada bitirdiğini belirten Yıldız, "Masadan kalkıyoruz"un hesabını veremeyeceklerini bildikleri için çok etik olmayan bir şekilde sonlandırılmak istendiğine dikkat çekti. Yıldız, "Nasıl bitiririz toplantısıymış; bunu çok net bir şekilde gördük." ifadelerini kullandı.


CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri