Aile Mahkemelerinde Bilirkişi Raporlarında Usül Hatası Çok

Boşanmalar sonrası velayet anlaşmazlıkları konusunda hazırlanan bilirkişi raporlarının yarıdan fazlasının doğruları yansıtmadığının ortaya çıkması Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Adalet Bakanı Thomas Kutschaty’ı harekete geçirdi. Bakan,...

Boşanmalar sonrası velayet anlaşmazlıkları konusunda hazırlanan bilirkişi raporlarının yarıdan fazlasının doğruları yansıtmadığının ortaya çıkması Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Adalet Bakanı Thomas Kutschaty’ı harekete geçirdi. Bakan, mahkemelerdeki bilirkişi raporlarının yetersiz olmasının ortaya çıkması üzerine tedbir alınacağını duyurdu. Kutschaty, konunun çok özel alanda olduğunu vurguladı ve buradaki yanlış bir karar boşanmalarda mağduriyetlere neden olacağını açıkladı.

Bakan bu mağduriyetin çocuğun velayetinden eşlere ve çocuklara verilecek nafakalara kadar tesirini göstereceğini hatırlattı. Yüksek mahkemenin aile senatosu hakimlerinin de bilirkişi raporlarından çok memnun olmadıkları belirtiliyor.

Hagen Açık Öğretim Üniversitesi’nin yaptığı araştırma velayet anlaşmazlıkları konusunda hazırlanan raporların yüzde 35’inin hazırlanışındaki metotların daha baştan itibaren hatalı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Araştırmada yüzde 85,5 oranındaki raporlarda ise durum tespitinin dengeli bir şekilde sebeplendirilemediğine dikkat çekildi.

Raporun mahkeme kararlarına etkisinin tartışılmaz olduğunu da vurgulayan adalet bakanı, bunun sonucunda verilecek yanlış kararlarla boşanan ailelerde velayet sebebiyle çok sayıda mağduriyetin yaşanacağı gibi nafaka sebebiyle de bir o kadar mağduriyetlerin olabileceğinin altını çizdi. Bakanlık olarak buna henüz cevap verecek bilgiye sahip olmadıklarını da vurgulayan Kutschaty, konuyu inceleyeceklerini fakat bu mağduriyeti yaşayanların her an için konuyu tekrar mahkemeye taşıyarak sonucun düzeltilmesini istemelerinin mümkün olduğunu ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri