Aile çiftçiliği tarımın özü

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Aile Çiftçiliği Çalıştayı' düzenlendi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Aile Çiftçiliği Çalıştayı' düzenlendi. Programda konuşan Seyfettin Baydar, “Verilere baktığımızda tarımsal istihdamda kadınların erkeklere oranla daha fazla olduğunu görüyoruz” dedi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan karar ile birlikte 2014 yılı Aile Çiftçiliği Yılı olarak seçilmesi ile ilgili çalıştay düzenledi. Hilton Garden İnn Otel'de düzenlenen çalıştaya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cennet Oğuz ve çok sayıda çiftçi katıldı. Ayrıca programda Afyonkarahisar, Aksaray, Karaman, Kayseri, Nevşehir ve Niğde illerinden gelen çiftçiler açtıkları stantlarda ürünlerini tanıttı. Açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, "Bu çalıştayın önce kendi bölgemize sonra da ülkemize faydalı olacağına inanıyorum. Tarımsal verilerimiz incelendiğinde bölgede tarımın sektörel olarak ağırlığını koruduğu ve ülke gıda güvenliğinin sağlanmasında ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Günümüzde üretmen kırsal nüfus, hem doğurganlık hızının kent ve ülke ortalamasından yüksek olması nedeniyle, ülkenin nüfus dengesini sağlamaktadır. Hem de kent nüfusunu besleyen üretken yapısıyla ülke gıda güvenliğinde çok önemli rol oynamaktadır. Bu açıdan kırsal aile çiftçiliğinin desteklenerek yaşatılması, bölgede tarımın sürdürülebilir yapısının korunmasında, en önemli faktör olarak öne çıkmaktadır” diye konuştu.

KONYA TARIMI LOKOMOTİF

Konya'nın tarımının ülkenin lokomotifi olduğunu ve bir çok ile örnek olduğunu ifade eden Baydar, “Çalıştay illerini oluşturan 9. Tarım Bölgesi ülke tarımında önemli bir yere sahiptir. Bölge çalıştayına katılan iller, yüzölçümü olarak Türkiye'nin yaklaşık yüzde 13'ünü, tarım alanları olarak da yüzde 18'ini oluşturmaktadır. Ülke yüzölçümünün yüzde 30'unda tarım yapılırken, 9. Tarım Bölgesi'nin yüzde 43'ünde tarım yapılmaktadır. Ülkemizin 191 milyar lira olan 2013 yılı tarımsal üretim değerinin, 23 milyar liralık kısmını 9. Tarım Bölgesi'ni oluşturan çalıştay illeri karşılamaktadır. 2013 yılı itibariyle ülkemizde, kişi başına tarımsal üretim değeri 2 bin 286 iken lira, bölge ortalaması kişi başına 5 bin 323 lira olarak gerçekleşmiştir. Bölgenin istihdam verileri incelendiğinde, tarım sektörünün önemli bir paya sahip olduğu görülmektedir. Ülke düzeyinde tarımın istihdamdaki payı yüzde 23 iken, bölge ortalaması yüzde 37'dir. Aynı zamanda tarımsal istihdamda kadın nüfusunun erkek nüfusuna göre daha etkin olduğu ve istihdam oranının, erkek istihdamının iki katından fazla olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, çalıştay illerinde tarım sektörü, ekonomide ağırlıklı bir etkiye sahip olup, tarım ekonominin lokomotifi konumundadır. Bölgenin sahip olduğu beşeri ve doğal kaynaklar, bölgeyi tarımsal alanda vazgeçilmez kılmaktadır. Ülke gıda güvenliği açısından stratejik bir öneme bahip olan bölgede, tarımsal yapının sürdürülebilirliğinin sağlanmasında, aile çiftçiliğinin yaşatılması büyük bir önem arz etmektedir. Bölge çalıştayı sonuçlar, bölge ve ülke tarımına önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

İŞ İÇİN KENTE GÖÇ EDİYORLAR

Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cennet Oğuz ise, “İller aldığı göç kadar fazlasını da veriyor. Aldığı göçe oranla çok daha fazla göç vermekte. Gerçekten burada büyük bir sıkıntı var. Köylerden kentlere çok büyük bir göç furyası var. Köydeki işini bırakıp kente gelen insanlara bakıyoruz, hem iş hem de sosyal hayat açısından sıkıntı yaşıyorlar. Köyde, kentin iş hayatının çok daha geniş olduğu algısı bulunmakta” dedi. Çayırbağı köyünden gelen çiftçi Aziz Şahin de, şöyle konuştu: “Semiz otu, roka, nane, kekik yetiştirmekteyim. Şuan da devletten bizlere gelen destekten dolayı memnunum. Tarım il Müdürlüğü aracılığı ile bir çubuk verdiler. Bu çubuktan çok memnunuz. Ürümlerimiz çubuk sayesinde artık daha güzel. Çiftçilerimizin devletin verdiği imkanları iyi bilmesi gerekiyor. Çünkü biz görüyoruz, devlet üreten çiftçiyi destekliyor.”

BERKHAN PARLAK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri