'Aile Çiftçiliği Tarımın En Etkin Unsurlarından Biridir'

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Dünya Gıda Günü, Menteşe ilçesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla Sınırsızlık Meydanı'nda stant açıldı....

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Dünya Gıda Günü, Menteşe ilçesinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla Sınırsızlık Meydanı'nda stant açıldı. Müdürlük tarafından hazırlanan bilgilendirici dökümanların gün boyu halka dağıtıldığı stantta ayrıca keşkek ve ayran ikramında da bulunuldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Resul Çoban, gazetecilere yaptığı açıklamada Dünya Gıda Günü'nün önemini anlatmak, gıda ile ilgili şikâyetlerin ele alındığı 174 Tüketici Şikayet Hattı'nı halka tanıtmak amacıyla stant açtıklarını söyledi. Her yıl 16 Ekim tarihinde değişik etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 yılı ana temasının "Aile Çiftçiliği: Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse" olarak belirlendiğini ifade etti. Aile çiftçiliği ve küçük ölçekli çiftçiliğin küresel gıda güvenliğiyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunu anlatan Çoban, "Aile çiftçiliği, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelere gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin unsurlarından biridir. Aile çiftçiliği, geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olurken aynı zamanda dengeli beslenmeye ve dünyada tarımsal çeşitliliğin korunmasına, böylece doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkıda bulunmaktadır." dedi.

Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın temel amacının, açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından çiftçiliğin öneminin vurgulanması olduğunu belirten Resul Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın dikkatini çiftçi ailelerine ve küçük ölçekli çiftçiliğe çekmek, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması konusunda girişimlerin küçük ölçekten başlaması gerekliliği ile gıda güvenliği ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynak ve çevre yönetimi açısından etkinliğin sağlanması hedeflenmektedir. Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı'nın dört temel hedefi vardı. Bunlar sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan politikaların geliştirilmesine destek sağlama, bilgi, iletişim ve kamu bilincini arttırma, aile çiftçiliğinin ihtiyaçlarının, potansiyelinin ve sınırlarının daha iyi anlaşılmasını sağlama ve teknik destek, sürdürülebilirlik için sinerji oluşturmaktan oluşuyor."

TÜRKİYE'DE AİLE ÇİFTÇİLİĞİ

Türkiye'de Çiftçi Kayıt Sistemi 2012 verilerine göre geçimini çiftçilikle kazanan 2 milyon 214 bin 390 kişi bulunuyor. 1990 yılında istihdam edilenlerin yüzde 46'sı tarım sektöründe çalışırken günümüzde bu oran yaklaşık yüzde 24. İstihdamda tarım sektörünün payı son 20 yılda yaklaşık yüzde 50 azalmasına rağmen hâlâ çalışan her dört kişiden birinin tarım sektöründe istihdam edilmekte olduğu bildirildi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri