AİHM'den KHK ihraçlarıyla ilgili ilk karar! Türkiye tazminat ödeyecek

AİHM, OHAL döneminde KHK ile işinden çıkarılan Hamit Pişkin’in bireysel başvurusunda, Türkiye’yi “adil yargılanma” ve “özel hayatın korunması” haklarını ihlalden mahkum etti.

2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname uyarınca idari kararla işinden atılan Hamit Pişkin’in Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı bireysel başvuru sonuçlandı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Olağanüstü Hal döneminde 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) dayanan idari kararla Ankara Kalkınma Ajansı’ndaki işinden atılan Hamit Pişkin’in başvurusu hakkında kararını verdi. Kararda Pişkin’in adil yargılanma hakkı ile özel hayatın ve ailenin korunması haklarının ihlal edildiğine hükmedildi. Karara göre Türkiye, Pişkin’e 4 bin avro tazminat da ödeyecek.

NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP KIVAMINDA BİR KARAR

Hukukçu Kerem Altıparmak kararla ilgili “AİHM’in Pişkin kararı tahmin ettiğimiz gibi ne şiş yansın ne kebap kıvamında bir karar. İhraç kararnamesini ceza hükmü olarak görmüyor. Yasal öngörülebilirlik açısından iltisak, irtibat kavramlarında sorun görmemiş. İhlal kararının devam eden sürece hiçbir ciddi etkisi olmayacak” yorumu yaptı. 

2018 YILINDA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ

Pişkin, ihraç kararına karşı 14 Ağustos 2016’da iş mahkemesine başvurmuş, bu mahkemeden ve temyizden ret kararı çıkınca da dosyayı Anayasa Mahkemesine (AYM) taşımıştı. AYM, 10 Mayıs 2018 tarihinde “kabul edilemezlik” kararı vermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Pişkin hakkında 5 Eylül 2018’de delil yetersizliğinden takipsizlik vermişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri