Aihm, Askerlere Sendika Hakkı Vermeyen Fransa'yı Mahkum Etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ordu içerisinde sendika kurulmasını yasaklayan Fransa'yı mahkum etti. Jandarma Jean-Hugues Matelly tarafından AİHM'e taşınan davada kararını açıklayan mahkeme, Fransa'nın orduda sendika kurulmasını...

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ordu içerisinde sendika kurulmasını yasaklayan Fransa'yı mahkum etti.

Jandarma Jean-Hugues Matelly tarafından AİHM'e taşınan davada kararını açıklayan mahkeme, Fransa'nın orduda sendika kurulmasını yasaklamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin sendikalaşma hakkını garanti altına alan 11'inci maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Fransa'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde mahkum olmasına neden olan ilk dava, Jandarma Jean-Hugues Matelly tarafından açıldı. Matelly, 2008 yılında kurduğu ve ikinci başkanlık görevini yürüttüğü "Jandarmalar ve Vatandaşlar Forumu" isimli oluşumdan amirleri tarafından askeri kanunlara aykırı olduğu gerekçesiyle istifa ettirildi. Matelly ile birlikte diğer jandarmaların da forumdan çıkmaları sağlandı. Jandarmaların, amirlerinin bu emirine karşı 2010 yılında Danıştay'a yaptıkları itiraz ise kabul görmedi.

AİHM'ye diğer bir başvuru ise "Askerlerin Haklarını Koruma Derneği" tarafından yapıldı. 2001 yılında kurulan dernek, sendika yokluğunda askerlere danışmanlık hizmeti vererek onların şikayetlerini dernek çatısı altında topladı. Dernek, Fransa'da askerlere sendika yasağını AİHM'ye taşıdı.

AİHM hakimlerinin iki farklı olayla ilgili yaptıkları değerlendirmede, ordu içerisindeki sendikalaşma ile ilgili meşru sınırlamalar olabileceğini vurgularken, Fransa'nın yaptığı gibi sendika kurmak ve sendikaya katılımın tamamen yasaklanmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Jandarma Jean- Hugues Mattelly'ye amirlerinin verdiği emrin de meşru olmadığı kaydedildi.

Fransa, ordu içerisinde sendikalaşmaya askeri disiplini etkileyeceği gerekçesiyle izin verilmiyor. Askerlerin herhangi bir sendikaya üye olması da yine aynı nedenden dolayı yasak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri