Aigai Antik Kentinde 10 Yılda 10 Bin Eser Ortaya Çıkarıldı

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesindeki Aigai antik kentinde, 2014 yılı kazı çalışmaları sona erdi. 10 yıldır devam eden kazılarda tarihî meclis binasının yanısıra 10 bine yakın eser ortaya çıkarıldı. Vali Erdoğan...

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yuntdağı bölgesindeki Aigai antik kentinde, 2014 yılı kazı çalışmaları sona erdi. 10 yıldır devam eden kazılarda tarihî meclis binasının yanısıra 10 bine yakın eser ortaya çıkarıldı. Vali Erdoğan Bektaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ile birlikte Aigai'yi gezerek, kazı başkanı olan Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersin Doğer'den bilgi aldı.

Prof. Dr. Doğer, Aigai'deki ilk kazıya kendileri tarafından 2004 yılında başladığını bildirdi. Kazı çalışmalarının 11. yılına gireceğini dile getiren Doğer, “Kültür Bakanlığı'nın verdiği kaynakla idare ediyoruz. Ayrıca 2004 yılında Aigai kazılarının başlamasına neden olan Anemon Otelleri sahibi İsmail Akçura, çalışmalara destek veriyor. Kazı çalışmalarını temmuz, ağustos ve eylül ayları olmak üzere toplam üç ayda yapıyoruz. 2014 yılı döneminin kazı çalışmalarını tamamladık. 10 yıllık kazı çalışmasında tarihî meclis binasını ortaya çıkardık. Ayrıca 10 bine yakın tarihî eser ortaya çıktı. Her biri görülmeye değer tarihî eserler ancak kazı çalışmaları en az 100 yıl daha sürer, çünkü Aigai antik kenti çok geniş bir alana yayılmış.” dedi. Prof. Dr. Doğer, ortaya çıkarılan eserlerin, yeni yapılacak Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde özel bir bölümde sergileneceğini bildirdi.

Doğer, bu yıl yaptıkları kazı çalışmasında kendilerini şaşırtan tarihî eserlerin de ortaya çıktığını söyledi. Keçi kemiklerinden kaşık ve süs eşyaları yapıldığını aktaran Doğer, “Ayrıca, 'Büyük balık, küçük balığı yutar' atasözünün gerçek olduğunu gösteren, bir büyük balığın kemikleri içinde küçük balık kemiklerine rastladık. Bir de çok farklı bir kandil bulduk. O beni çok şaşırttı. Bir katır, katırın sağında ve solunda iki küfe, küfeler kandil şeklinde. Seyyar bir sokak lambası gibi.” diye konuştu.

Vali Bektaş ise şunları söyledi: “Vaktiyle burada çok büyük bir uygarlık varmış. İnşaat malzemesi olarak taş kullanıldığı için bugüne kadar kalabilmiş. Bu kadar kapsamlı, geniş, çok boyutlu eserlerle karşılaşacağımı düşünmüyordum. Gerçekten çok önemli bir yermiş. Bu tarihî varlığımızı korumamız gerekir ancak hem yerli hem de yabancı turistleri de bu antik kente çekmemiz lazım. Bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız.” CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri