Aib'in İhracatı Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 29 Arttı

Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) üzerinden Ağustos 2013'te yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış kaydederek 112 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Antalya İhracatçılar Birliği (AİB) üzerinden Ağustos 2013'te yapılan ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış kaydederek 112 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yılın ilk sekiz aylık döneminde ise birliğin ihracatı yüzde 20,5 oranında artarak 974 milyon dolara ulaşmıştı.

Yazılı açıklama yapan AİB Başkanı Mustafa Satıcı’nın verdiği bilgilere göre, 2013 yılın Ocak-Ağustos döneminde birlik ihracatının sektörel dağılımda yaş meyve sebze sektörü lider konumunu korudu. İlk sekiz aylık dönemde geçen yıla oranla yüzde 9,9 artış gösteren yaş meyve sebze sektörü ihracatı 339 milyon dolara ulaştı. Bölge ihracatının yükselen trendi madencilik sektörü ise söz konusu dönemde yüzde 73,5 artış ivmesi ile 154 milyon dolarlık ihracatı yakaladı. Diğer sektörler ise 100 milyon dolarlık ihracatı ile toprak sanayi ürünleri, 78 milyon dolar ile kimya ve 66 milyon dolar ile demir-demir dışı metaller sektörleri oldu.

Ocak-Ağustos döneminde AİB’in üzerinden 140 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini ifade eden Satıcı, ihraç ürünlerinde en önemli destinasyonun 188 milyar dolar ile Rusya Federasyonu olduğunu açıkladı. Buna göre Rusya pazarına gerçekleştirilen ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38,9 oranında arttı. Satıcı, ihracattaki diğer önemli pazarları ise şöyle sıraladı: 81,3 milyon dolar ile Almanya, 72,3 milyon dolar ile Çin Halk Cumhuriyeti, 42,6 milyon dolar ile Bulgaristan ve 42,2 milyon dolar ile Ukrayna. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri