Ahmet Vefik Alp'in Çamlıca Camii Projesine Birincilik Ödülü

Prof. Ahmet Vefik Alp'in uygulamaya konulmayacak Çamlıca Camii projesi Londra'daki bir yarışmada birincilik ödülü aldı.

Prof. Ahmet Vefik Alp'in uygulamaya konulmayacak Çamlıca Camii projesi Londra'daki bir yarışmada birincilik ödülü aldı.

Her yıl 15 sanat ve tasarım dalında gerçekleştirilen Uluslararası Yaratıcılık Yarışması ödülleri dün gece Londra'da gerçekleşen törende verildi. 2013 yılı Mimari Tasarım dalında Türkiye'den Çamlıca 'Altın Kubbeli Cami' projesi çeşitli ülkelerden ön elemeleri aşan 20 mimari eseri geride bırakarak ipi göğüsledi.

Prof. Alp tarafından İstanbul Çamlıca için hazırlanan cami proje beğenilmiş, ancak uygulama için Bizans-Osmanlı yorumu bir proje seçilerek inşaatına başlanmıştı. Alp projesini şöyle anlatıyordu: "Dört taraftaki kademeler şelalesi İslam’ın yükselişini, altta su aynası evreni, Kur’an'dan ayetlerin oluşturduğu altın simülasyonu Küre ise İslam kültürünün egemen olduğu bir dünyayı simgelemekte. Büyük Çamlıca Camii Istanbul siluetine etki yapacak önemli bir proje. Eserimiz eski şaheserlerin doğrudan tekrarından kaçınarak eski ile yeninin hassas ve çağdaş bir sentezi olarak yorumlanmıştı."

Mimari tasarım dalında Profesör Alp’in cami projesi mansiyonlarda Peru, Bermuda, Avusturalya, Japonya (2), ABD (6), Malezya'dan; son elemede de Japonya (2), ABD, İngiltere, Kanada, Brezilya ve Almanya'dan katılan eserleri geride bırakarak ödülü almıştı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri