Ahmet Türk: Atalarımızın elinde kan var

Ahmet Türk, Yezidilerden özür diledi.

Diyarbakır'da düzenlenen Uluslararası Yezidi konferansında konuşan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtlerin geçmişte Yezidilere karşı büyük haksızlıklar yaptığını belirterek, "Dedelerimizin ve atalarımızın elinde Yezidi kanı var. Dedelerimizin bu konudaki tavrından dolayı hepimiz damgalıyız. Geçmişteki hatalardan dolayı tüm Yezidilerden özür diliyoruz" dedi.

DTK tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan Uluslararası Yezidi Konferansı Diyarbakır'da başladı. Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sümerpark Resepsiyon salonunda düzenlenen konferansa Yezidilerin dünyadaki lideri Mir Tahsin Sait Beg ve 7 kişilik ruhani heyeti, PKK'nın Irak'taki siyasi kolu olan PÇDK Genel Başkanı Diyar Garip, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, BDP Milletvekilleri Altan Tan, Özdal Üçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra Türkiye, Almanya, Rusya, Ermenistan, Suriye, İran ve Irak'tan gelenYezidi diasporasının temsilcileri katıldı. Konferans öncesi katılımcılar, demokrasi şehitleri ve soykırıma uğrayan Yezidiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunması dikkat çekti.

"EN BÜYÜK SOYKIRIM HALİT BİN VELİT DÖNEMİNDE YAPILMIŞTIR"

Konferansın açılış konuşmasını yapan DTK lideri Ahmet Türk, tarihte Yezidilerin başına gelen 72 soykırımdan örnekler vererek, "Yezidilere en büyük soykırım Halit Bin Velit döneminde yapılmıştır. Bunu İslamiyet adına yaptıklarını söylemişlerdir. Ancak İslamiyet'in en büyük kitabı olan Kur'an'ı Kerim'de soykırım yapılmasına dair bir şey yoktur" dedi.

"KÜRTLERİN ELİNDE YEZİDİ KANI VAR"

Yezidilerin ilk lideri Şeyh Hadi'nin yazdığı Cidde kitabında dil ve ulusal birliğin ön planda tutulduğunu hatırlatan Türk, "Kürtler bir daha soykırımlarla yüz yüze kalmamak için ulusal birliklerini sağlamalıdırlar. Sultan Selim döneminde Yezidi ve Alevilere karşı büyük soykırımlar oldu. En son Musul'da Yezidilere karşı gerçekleşen saldırıda yüzlerce Yezidi yaşamını yitirmişti. Bu saldırı bizce Yezidilere yapılan 73. soykırımdır. Çok üzgünüm ki, dedelerimizin ve atalarımızın da elinde Yezidi kanı var. Dedelerimizin ve atalarımızın geçmişteki hatalarından dolayı yüzümüzdeki leke duruyor ve hepimiz damgalıyız. Geçmişteki hatalardan dolayı tüm Yezidilerden özür diliyoruz" diye konuştu.

"YEZİDİLERE KARŞI 72 SOYKIRIM YAPILMIŞTIR"

Yezidilerin dünyadaki lideri Mir Tahsin Sait Beg, Kürtler arasında birlik ve beraberlik olması gerektiğini belirterek, "Yezidilere karşı 72 soykırım yapılmıştır. Bu soykırımlar Kürtler arasındaki birlik ve beraberliğin olmayışından kaynaklıydı. Ama bugün hepimiz artık şu inancı taşıyoruz ki, bugün Kürtler arasında birlik ve beraberlik güçlüdür" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri